Φύλλο Νο 261 (8 Φλεβάρη 2012)

Ο ΣΥΝ και οι θετικές-«ρεαλιστικές» λύσεις

Στο χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς –από το παλιό ΚΚΕ εσ. μέχρι το σημερινό ΣΥΝ, τουλάχιστον στην πλειοψηφία του– υπάρχει μια «παράδοση»: Θεωρούνται πολύτιμες οι θετικές-ρεαλιστικές-άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις, που θα δίνουν έξυπνες λύσεις σε μεγάλα προβλήματα, συμβιβάζοντας τα συμφέροντα (για να είναι θετικές και άμεσα υλοποιήσιμες) τόσο των εργατών όσο και των καπιταλιστών. Όσο πιο κρίσιμη είναι η κοινωνική και πολιτική συγκυρία –και κατά συνέπεια πιο δύσκολο να βρεθεί ένας τέτοιος «συμβιβασμός»– τόσο μεγαλώνει η ροπή των ηγετικών στελεχών του χώρου αυτού προς την αναζήτηση ανάλογων «λύσεων». 

Γενική πολιτική απεργία, τώρα!

Η τρικομματική, ο Παπαδήμος και η τρόικα αποφάσισαν τα μέτρα που σαρώνουν μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα δεκαετιών.  Θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει. Τα μέτρα τους δεν θα περάσουν. Όλοι στους δρόμους - Γενικός Ξεσηκωμός!  Παρασκευή και Σάββατο 48ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Διαδήλωση την Κυριακή στις 5 μ.μ. στο Σύνταγμα.

Καμπάνια για τα ναρκωτικά: Ο βαθύς συντηρητισμός του ΚΚΕ

Την ώρα που το ΚΚΕ αρνείται να διαδηλώσει μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενάντια στο PSI και για την ανατροπή της λιτότητας, βάζει την ΚΝΕ να διαδηλώνει σε όλη την Ελλάδα ενάντια… στα ναρκωτικά. 

Βουλιάζουν στα αδιέξοδα

Με ένα αδιανόητο πρόγραμμα λιτότητας συνοδεύεται η συμφωνία της τρικομματικής κυβέρνησης Παπαδήμου με την τρόικα. Το διαβόητο PSI+ αποδεικνύεται ότι αφορά μόνο τη σωτηρία των ελληνικών τραπεζών, τη διασφάλιση των συμφερόντων των διεθνών τοκογλύφων, ενώ το χρέος θα παραμείνει μη βιώσιμο. 

Πολιτική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ

Ξεκινάει αυτές τις μέρες μεγάλη πολιτική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ με κεντρικό σύνθημα «Ή εμείς ή αυτοί – Μαζί μπορούμε να τους ανατρέψουμε». 

Στα σύντομα...

Η προπαγάνδα λέει ότι το χρέος δημιουργείται από το έλλειμμα, από τη συνήθεια των ελλήνων να καταναλώνουν περισσότερα από όσα παράγουν. Τα επίσημα στοιχεία λένε ότι αν αφαιρεθούν οι τόκοι και το αρνητικό ισοζύγιο των πετρελαιοειδών (αξία εισαγωγών μείον αξία εξαγωγών) το έλλειμμα έχει ήδη μηδενιστεί από το 2010. Είναι μια πλήρης αντιστροφή της εικόνας: Οι τόκοι δημιουργούν το έλλειμμα! Και την ίδια περίοδο, το χρέος αυξήθηκε κατά 20% ως προς το ΑΕΠ: Το χρέος ανατροφοδοτεί και αυξάνει το χρέος! Γι’ αυτό μόνη λύση είναι η στάση πληρωμών… 

Άνοδος της Αριστεράς στις εκλογές των σωματείων

Τα τελευταία δύο χρόνια περίπου, μια σειρά εκλογικές διαδικασίες, σε πρωτοβάθμια σωματεία του δημοσίου τομέα κυρίως, αναδεικνύουν μια τάση ανόδου της Αριστεράς σε συνδυασμό με πτωτική πορεία κυρίως της ΠΑΣΚΕ

Aποτελέσματα εκλογών στο ΓΝ Πατησίων

Σ τις 31 Ιανουαρίου έγιναν εκλογές στο Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων για το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Σωματείου και για αντιπροσώπους στο επικείμενο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ. Οι συγκεκριμένες εκλογές είχαν τεράστια σημασία, αφού ο Λοβέρδος μεθοδεύει το κλείσιμο του ΓΝ Πατησίων και οι εργαζόμενοί του μαζί με κατοίκους και συλλογικότητες της περιοχής δίνουμε αγώνα εδώ και 6 μήνες για να μην κλείσει το νοσοκομείο.

Απεργιακή ανασύνταξη στα ΜΜΕ

Αυτή την ώρα στα ΜΜΕ βρίσκονται σε εξέλιξη σοβαρές μάχες: στον Alter, στην Ελευθεροτυπία, στον Κόσμο του Επενδυτή. Σε επιχειρήσεις, δηλαδή, που οι ιδιοκτήτες, επικαλούμενοι αδυναμία ακόμα και να πληρώνουν μισθούς, οδήγησαν τους εργαζόμενους σε ακραία διλήμματα και εισέπραξαν αγωνιστικές απαντήσεις με χαρακτηριστικά διάρκειας, που πλέον έχουν γίνει σύμβολα αντίστασης για όλο τον κλάδο.

Όχι στο κούρεμα

Νέα κινητοποίηση ενάντια στην κλοπή των αποθεματικών των ταμείων τους πραγματοποίησαν στις αρχές του Φλεβάρη οι μηχανικοί.  

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας απειλεί να θέσει τους εργαζόμενους στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά η ιδιοκτήτρια εταιρεία Privinest.  

Χαλυβουργία: 100 μέρες

Τόσες μέρες απεργίας συμπληρώνουν την Τρίτη 7 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Χαλυβουργίας.  

Κινητοποιήσεις στην υγεία

Μεγάλη συγκέντρωση στο υπουργείο από εργαζόμενους στην Υγεία πραγματοποιήθηκε αρχές του Φλεβάρη.  

Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής: Συζήτηση μεταξύ των οργανώσεων της Αριστεράς

Συνεχίζεται η πρωτοβουλία του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής για μια οργανωμένη συζήτηση μεταξύ των οργανώσεων της Αριστεράς, κυρίως αυτών που συμμετέχουν στα «μπλοκ» του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.  

Η Ε.ΛΑ.Δ.Α. του Μίκη, του Κασιμάτη, του Γλέζου

Με συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών ανακοινώθηκε η ίδρυση της Ενιαίας Λαϊκής Δημοκρατικής Αντίστασης (Ε.ΛΑ.Δ.Α.) από τους Μίκη Θεοδωράκη, Μανώλη Γλέζο, Γιώργο Κασιμάτη.

Να σταματήσουμε το τέρας της ανεργίας!

Οι δείκτες της-επίσημης-ανεργίας αυξάνονται δραματικά, εξαιτίας της σκληρής λιτότητας που επιβάλλεται πανευρωπαϊκά. Ήδη γύρω μας εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους. Και όλα αυτά ενώ κυβέρνηση και τρόικα προωθούν νέες απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η κατάσταση απελπισίας που απλώνεται σε χιλιάδες νοικοκυριά χρειάζεται άμεση απάντηση από τα συνδικάτα και την Αριστερά.  Σωματεία, επιτροπές κατοίκων και λαϊκές συνελεύσεις πρέπει να βάλουν στις προτεραιότητες των δράσεών τους την πάλη ενάντια στις απολύσεις, τη στήριξη των απεργιών που ξεσπούν και το χτίσιμο ενός μαχητικού κινήματος εργαζομένων-ανέργων που θα διεκδικεί μέτρα προστασίας για τους ανέργους.

Αντίσταση, ανυπακοή, αλληλεγγύη από τις τοπικές επιτροπές και συνελεύσεις

Σημαντική νίκη των επιτροπών και συνελεύσεων κατοίκων, που εδώ και μήνες κινητοποιούνται ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ, αποτελεί η νέα τροπολογία που ορίζει ότι η διακοπή ηλεκτροδότησης δεν θα γίνεται αυτόματα μετά το πέρας 120 ημερών (80 αρχικά) από τη λήξη πληρωμής του λογαριασμού, αλλά μετά από εντολή του υπουργείου Οικονομικών και πάλι ύστερα από πολλές προϋποθέσεις.  

Χαράτσια: Η κυβέρνηση υποχωρεί - Συνεχίζουμε

Ολοένα και περισσότερος κόσμος κατανοεί ότι κάθε μάχη έχει τη σημασία της, αλλά αποκτά το πραγματικό της βάρος όταν ενωθεί με τις άλλες. Κυβέρνηση-τρόικα-καπιταλιστές είναι ο ενιαίος αντίπαλος. Για τη νίκη των «από τα κάτω» απαιτείται συντονισμός «χτυπημάτων», ενιαία κίνηση και σχέδιο δράσης. Όσο και να φαντάζει ότι δεν είναι εφικτός ο παραπάνω προσανατολισμός, η ίδια η πραγματικότητα και οι ως τώρα κινητοποιήσεις δείχνουν αυτή την αναγκαιότητα.

Δίκτυα αντίστασης ενάντια στα χαράτσια

Από τις αρχές Νοέμβρη, η Λαϊκή Συνέλευση Πλατείας Ν. Σμύρνης δούλεψε συστηματικά για να μπορέσει να εκφραστεί το κίνημα άρνησης πληρωμής ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ. Μετά τον ξεσηκωμό του Οκτώβρη και με αφορμή μια πετυχημένη εκδήλωση της Συνέλευσης Κατοίκων Ν. Κόσμου (Μικρόκοσμος 6/11), αποφασίσαμε να κινηθούμε με συγκεκριμένο σχέδιο. 

Αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία στη Λεμεσό

Την Κυριακή 29/1 οργανώθηκε στη Λεμεσό συγκέντρωση από αντιφασιστικές-αντιρατσιστικές συλλογικότητες της πόλης. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν 60-70 άτομα, αριθμός ικανοποιητικός αν σκεφτεί κανείς ότι ήταν η πρώτη αντιφασιστική συγκέντρωση μετά από πάρα πολύ καιρό. Κατά τις 4 μμ έγινε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. 

Όχι στα «πλοία-φέρετρα» για τα κέρδη των εφοπλιστών - Δημόσια ακτοπλοΐα τώρα!

Για δεύτερο μήνα το πλωτό πλοίο-φέρετρο «Ιεράπετρα» συνεχίζει τα δρομολόγιά του στα νησιά της Ικαρίας, των Φούρνων και της Σάμου. Η δρομολόγηση του πλοίου έχει πυροδοτήσει σειρά αντιδράσεων από σωματεία και κατοίκους με κινητοποιήσεις στα λιμάνια του Πειραιά και των νησιών. 

Όχι στις διώξεις για την παρέλαση

Αναβολή για την 1η Μαρτίου πήρε η δίκη των 6 κατηγορούμενων για συμμετοχή στις διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, που ήταν να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6/2. 

Το επίκαιρο βιβλίο του Παντελή Πουλιόπουλου: «Δημοκρατική ή Σοσιαλιστική Επανάσταση στην Ελλάδα;»

Η απάντηση του Παντελή Πουλιόπουλου στις καταστροφικές αποφάσεις της 6ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, που καταργούσαν τη στρατηγική της σοσιαλιστικής επανάστασης, στο όνομα ενδιάμεσων "σταδίων". Μια  αξεπέραστη μέχρι σήμερα σε περιεχόμενο και μεθοδολογία ανάλυση του ελληνικού καπιταλισμού, μια προειδοποίηση (που δικαιώθηκε τραγικά το '44) ότι η υποταγή σε άλλα μίνιμουμ σχέδια στο όνομα της «ωριμότητας των συνθηκών» ξεδοντιάζει τη δυναμική των εργατικών αγώνων. Διαβάζοντας το βιβλίο, νομίζεις ότι ο Πουλιόπουλος συνομιλεί και απαντά σε όλα τα ζητήματα της σημερινής περιόδου.

Αίγυπτος: Η σύγκρουση συνεχίζεται

Ο δεύτερος χρόνος της αιγυπτιακής επανάστασης ξεκίνησε με μεγάλα γεγονότα που επιβεβαιώνουν πως η εξέγερση του Νοέμβρη 2011 ήταν μόνο η πρώτη από μια σειρά μεγάλων συγκρούσεων που σίγουρα θα γίνουν ανάμεσα στο στρατιωτικό καθεστώς και το κίνημα. Οι μαζικές "επετειακές" κινητοποιήσεις έστειλαν ηχηρά πολιτικά μηνύματα, ενώ η σφαγή στο γήπεδο στο Πορτ Σάιντ προκάλεσε νέες διαδηλώσεις και συγκρούσεις. Το επαναστατικό κίνημα ετοιμάζεται για τα επόμενα βήματα στον αγώνα του.  

Οικονομικός πόλεμος ΕΕ-Ιράν

Ο οικονομικός πόλεμος της Δύσης με το Ιράν εξελίσσεται σε ένα σκληρό μπρα-ντε-φερ, με το Ιράν να απαντά στο ευρωπαϊκό εμπάργκο με διακοπή της παροχής πετρελαίου στην ΕΕ με δική του πρωτοβουλία. Εν τω μεταξύ, οι πρόβες κανονικού πολέμου συνεχίζονται στον περσικό κόλπο από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ εξαπολύει νέες απειλές.  

Γενική απεργία στο Βέλγιο

Στο χορό της διεθνούς εργατικής αντίστασης μπήκε το εργατικό κίνημα στο Βέλγιο με την γενική απεργία της 30 Γενάρη. Καθώς γινόταν την μέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η απεργία πήρε πανευρωπαϊκό συμβολισμό.  

«Αντικαπιταλιστής» ο Ολάντ

«Στη μάχη που αρχίζει, θα σας πω ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός μου. Ο κύριος αντίπαλός μου δεν έχει όνομα, δεν έχει πρόσωπο και δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα. Δεν έχει παρουσιάσει ποτέ την υποψηφιότητά του και δεν έχει εκλεγεί ποτέ, αλλά κυβερνά. Αυτός ο αντίπαλος είναι ο κόσμος του κεφαλαίου».

Καταστολή ενάντια στο Occupy

Μετά το αρχικό χάιδεμα και την «κατανόηση», το σύστημα δείχνει τα δόντια του απέναντι και στο κίνημα Occupy. 

Ο φρανκισμός δικάζει τον Γκαρθόν

Ξεκίνησε στην Ισπανία η δίκη του δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο οποίος έγινε διάσημος, όταν ζήτησε τη διώξη του δικτάτορα Πινοσέτ.  

Συρία: Δέκα μήνες στους δρόμους

Κλείνουν δέκα μήνες εξέγερσης στη Συρία, με τις διαδηλώσεις, την καταστολή, τις μάχες μεταξύ λιποτακτών και κυβερνητικών να συνεχίζονται.

Στο στόχαστρο οι φοιτητικές εστίες

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε από το σύλλογο οικότροφων νέων εστιών ΕΜΠ, αλλά και οικότροφους από άλλες εστίες στο υπουργείο Παιδείας, την Παρασκευή 3/2.  

«Οπορτουνιστικές μαζώξεις»

Σε άρθρο στο «Ριζοσπάστη» στις 26/1, το στέλεχος του Κ.Σ. της ΚΝΕ Γ. Σιδέρης επιτίθεται στις κοινές πρωτοβουλίες φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων που απλώνονται σε διάφορες σχολές, απαξιώνοντάς τες ως «μαζώξεις» στις οποίες μάλιστα «πρωτοστατούν υπόγεια πρυτάνεις, διοικήσεις, καθηγητές, στελέχη της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ»!  

Κατάληψη στο ΕΚΠΑ

Σε κατάληψη του κεντρικού κτιρίου της πρυτανείας του ΕΚΠΑ από τις 2/2 προχώρησε ο σύλλογος διοικητικών του ιδρύματος, με στόχο να μπλοκάρουν τις εφεδρείες των συναδέλφων τους.  

Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο διοίκησης καλούν οι σύλλογοι ΕΕΔΙΠ (ερευνητικό προσωπικό), διοικητικών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών του Αριστοτέλειου στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 8 Φλεβάρη.  

Πρωτοβουλία Πάντειου

Εκδήλωση με τίτλο «Nόμος 4009: το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο» πραγματοποίησε η Πρωτοβουλία φοιτητών, καθηγητών, εργαζομένων στο Πάντειο στις 31 Γενάρη.  

Να μπλοκάρουμε το νόμο-πλαίσιο

Η μάχη ενάντια στην εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης συνεχίζεται στις σχολές, όπου η Διαμαντοπούλου επιστρατεύει εκβιασμούς, αλλά δεν έχει κατορθώσει να εφαρμόσει το νόμο μπροστά στις συνεχείς αντιστάσεις. Οι σύλλογοι ΔΕΠ προειδοποιούν με κινητοποιήσεις, οι διοικητικοί σε ΑΕΙ-ΤΕΙ έχουν μπει δυναμικά στον αγώνα, ενώ οι πρωτοβουλίες και επιτροπές φοιτητών-καθηγητών-εργαζομένων εξαπλώνονται.    

Το «νέο λύκειο» του μνημονίου

Το ωμό ψέμα είναι συνηθισμένο εργαλείο κάθε αντεργατικής κυβέρνησης. Στην περίπτωση του «νέου λυκείου» ο κανόνας επαληθεύεται ξανά. Το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να κοροϊδέψει καθηγητές, μαθητές και γονείς υποσχόμενο λαγούς με πετραχήλια.

Νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής: Το δεξί χέρι του Καρατζαφέρη και του Μάνεση

Το πογκρόμ στην Ομόνοια μετά την νεοναζιστική παρέλαση της Χρυσής Αυγής για τα Ίμια και οι δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τους νεοναζί να κερδίζουν πόντους από τον ομογάλακτό τους Καρατζαφέρη στην εκτίμηση ψήφου και να φτάνουν οριακά στο 3% προκάλεσαν δικαιοληγμένα ανησυχίες σε πολλούς ανθρώπους. Στην περίοδο κρίσης που ζούμε, η Αριστερά οφείλει να κάνει πολύ περισσότερα από όσα έκανε ως τώρα, προκειμένου οι φασίστες να ξαναμπουν στο περιθώριο.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Νέα Βύσσα του Έβρου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου από κατοίκους της περιοχής. Η κινητοποίηση οργανώθηκε με αφορμή την προγραμματισμένη για την ίδια ημέρα επίσκεψη του υπουργού Προ-Πο Χρήστου Παπουτσή και του υφυπουργού Μανώλη Όθωνα, για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του τείχους του αίσχους στο χερσαίο τμήμα των συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας. Σε ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι τόνισαν ότι «το “έργο”, θίγει βαθύτατα την αξιοπρέπεια των κατοίκων του Έβρου και στιγματίζει ολόκληρο το νομό στη συνείδηση κάθε νοήμονα ανθρώπου». 

Το σαθρό έδαφος του ευρωπαϊκού καπιταλισμού

Το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης στο σύνολό του θεωρείται εξαιρετικά ασταθές και ευάλωτο, και η κρίση δεν περιορίζεται εκεί. Ο καπιταλισμός παγκόσμια και ειδικά στην Ευρώπη είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Οι τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι ήταν στη Μεγάλη Ύφεση. Βέβαια τα κέρδη των επιχειρήσεων διατηρούνται (ή και αυξάνονται), και οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν όλο το κόστος. Παρά τη συμφωνία τους στα χτυπήματα ενάντια στους εργαζόμενους, οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων καπιταλιστών συνεχίζουν να έχουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ τους για το ποια πρέπει να είναι η λύση.