Απαραίτητη η κλιμάκωση της αντίστασης από συνδικάτα-συνελεύσεις-Αριστερά
Μαζικές και δυναμικές ήταν οι κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι την Τρίτη 7 Φλεβάρη, στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ενάντια στα βάρβαρα μέτρα που περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο.
Διαδήλωση
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα έστειλαν με τα συνθήματά τους ξεκάθαρο μήνυμα: «Έπιασε βροχή, έρχεται και μπόρα, ήρθε της κυβέρνησης η τελευταία ώρα». Οι χιλιάδες εργαζόμενοι κατέβηκαν αποφασισμένοι να διαδηλώσουν ότι θα αντισταθούν με κάθε τρόπο στο άγριο τσεκούρι που ετοιμάζουν στους μισθούς και τις συντάξεις, στις απολύσεις στο δημόσιο, στην ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Δεν τους σταμάτησε ούτε η δυνατή βροχή που έπεφτε συνέχεια από την αρχή της συγκέντρωσης στην Αθήνα. Οι προσυγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, που ξεκίνησαν από την Κλαυθμώνος, συναντήθηκαν στο Σύνταγμα με τη συγκέντρωση των συνδικάτων.
Ήταν πολλά τα σωματεία που παραβρέθηκαν με πανό. Οι εργαζόμενοι στους δήμους, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, οι σιδηροδρομικοί, οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ κ.ά. η Η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ προτίμησε να ανέβει στο Σύνταγμα από την Πανεπιστημίου. Προσυγκέντρωση στην οποία συμμετείχε και το σωματείο των απεργών της Χαλυβουργίας.
Παρά το ότι η γενική απεργία αποφασίστηκε μόλις την προηγούμενη μέρα, οι εργαζόμενοι έδειξαν την αγανάκτηση και την οργή τους απέναντι στην αφαίρεση κάθε εργατικού δικαιώματος που μας ετοιμάζουν η κυβέρνηση, η μαύρη συμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, η τρόικα και οι ντόπιοι καπιταλιστές.
Από το πρωί είχαν προηγηθεί διάφορες δράσεις για την απεργία, όπως οι καταλήψεις που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στο Υπουργείο Υγείας.
Ο κόσμος φωνάζει με κάθε τρόπο ότι δεν πάει άλλο. Ότι δεν γίνεται να κάνει άλλες θυσίες με πρόσχημα το χρέος, το οποίο, παρά τα συνεχή σκληρά μέτρα, αντί να μικραίνει αυξάνεται. Καταλαβαίνει όλο και περισσότερο ότι οι μειώσεις μισθών και τα χαράτσια, που τους ζητάνε να πληρώσουν, είναι για να κρατήσουν τα κέρδη τους και την καλοπέρασή τους οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι.
Κλιμάκωση
Η διάθεση των εργαζομένων έχει καταγραφεί σε όλο το προηγούμενο διάστημα. Στην Παναττική απεργία του Γενάρη, στο ταξικό κύμα αλληλεγγύης σε Χαλυβουργία, Άλτερ και τους υπόλοιπους χώρους του ιδιωτικού τομέα που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Στις κινητοποιήσεις του Συντονιστικού επιτροπών αγώνα και στα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων τις προηγούμενες μέρες. Συνέχεια στις κινητοποιήσεις της πανεργατικής δίνουν και οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ που έχουν απεργία και την Τετάρτη 8 Φλεβάρη.
Η πιο εντυπωσιακή εικόνα έρχεται από τους καθηγητές. Η οργή και η αγανάκτηση των εκπαιδευτικών δεν εκφράστηκε μόνο με τη στήριξη της Αριστεράς στις πρόσφατες εκλογές των πρωτοβάθμιων συλλόγων τους.
Εκφράστηκε και με την απόφαση που πήρε η γενική συνέλευση των προέδρων τους το Σάββατο 4 Φλεβάρη. Οι εικόνες που μετέφεραν οι πρόεδροι των τοπικών ΕΛΜΕ ήταν εντυπωσιακές για το πώς σε μια σειρά χώρους οι συνάδελφοί τους απαιτούν να προχωρήσει η Ομοσπονδία τους σε απεργιακές κινητοποιήσεις αμέσως. Έτσι αποφάσισαν ένα πενθήμερο δράσης από 13-17 Φλεβάρη, με ενημέρωση γονιών και συναντήσεις των επιτροπών αγώνα σε κάθε σχολείο, 24ωρη απεργία με περιφρούρηση από τις επιτροπές αγώνα και συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις, δράσεις αλληλεγγύης μαζί με τους συλλόγους γονέων, παραστάσεις διαμαρτυρίας, αποκλεισμούς, απογευματινά συλλαλητήρια, κοινές εκδηλώσεις και συσκέψεις με άλλα σωματεία. Και αμέσως μετά νέο γύρο γενικών συνελεύσεων για την κλιμάκωση του αγώνα τους.
Μαζικές ήταν οι διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις και από παντού στέλνεται το μήνυμα της κλιμάκωσης του αγώνα. Στο Ρέθυμνο οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο και μετά τη λήξη της συγκέντρωσης έκαναν απεργιακή συνέλευση. Η συνέλευση αποφάσισε να εντείνουν οι εργαζόμενοι τις κινητοποιήσεις τους, με πολιτικό στόχο την άμεση πτώση της κυβέρνησης του μνημονίου και της τρόικας και τη ριζική ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του πεθαμένου πολιτικού συστήματος. Επίσης αποφάσισε να πραγματοποιήσει παλλαϊκή συγκέντρωση στο Δημαρχείο Ρεθύμνου στις 8 Φλεβάρη και γενική συνέλευση των πρωτοβάθμιων σωματείων του νομού και όλων των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των ανέργων και των συνταξιούχων, την Πέμπτη 9 Φλεβάρη. Στόχος η οργάνωση πανρεθυμνιώτικης γενικής απεργίας την ημέρα της απεργίας των καθηγητών, στις 14 Φλεβάρη, σαν ένα πρώτο βήμα για αγώνα διαρκείας.
Τέτοιες πρωτοβουλίες χρειάζεται να παρθούν άμεσα σε κάθε χώρο. Δύο χρόνια τώρα με τους αγώνες οι εργαζόμενοι καταφέρνουν να ξεπερνούν την προδοτική στάση των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Για να τους αναγκάσουμε να κλιμακώσουν τον αγώνα, χρειάζεται σε κάθε χώρο να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Με απεργίες διαρκείας, καταλήψεις και αποκλεισμούς.
Ανατροπή
Η Αριστερά χρειάζεται να παρέμβει κινητοποιώντας αγωνιστές από τους εργατικούς χώρους στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 9 Φλεβάρη, για να πιέσουν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να συνεχίσουν τον αγώνα με την κήρυξη γενικής πολιτικής απεργίας διαρκείας ως την ανατροπή της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Ο κόσμος έχει τη διάθεση να αντισταθεί και αυτό μπορεί να μετατραπεί σε νίκη με τους αγώνες μας και την απαίτηση: Να πάρουν τα μέτρα πίσω και να φύγουν τώρα! Να διώξουμε μνημόνια και τράπεζες, τη συμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ακροδεξιάς. Να ανατρέψουμε την πολιτική της συγκυβέρνησης και της τρόικας. Να απαλλαγούμε από την πίεση τοκογλύφων και τραπεζιτών με παύση πληρωμών του χρέους και εθνικοποίηση των τραπεζών. Να απαλλαγούμε από τα χαράτσια, υποχρεώνοντας το μεγάλο κεφάλαιο να πληρώσει βαριά φορολογία. Για να το καταφέρουμε, ένα δρόμος υπάρχει. Η γενική πολιτική απεργία διαρκείας.