Να σταματήσουμε τις απολύσεις στα Υπουργεία και στα Ασφαλιστικά Ταμεία

Ο Αύγουστος δεν ήταν ο θερινός μήνας για τα μπάνια του λαού, αλλά αγωνιστικής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση της ψυχρολουσίας κυβέρνησης και δανειστών στο ζήτημα των απολύσεων.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Γιαννούλια, Χρήστος Βαγενάς

Καταργήσεις
Εκτός από τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων υπό απόλυση, τα υπόλοιπα υπουργεία θα «συνεισφέρουν» στην κινητικότητα-απόλυση με μικρότερους, αλλά καθόλου ευκαταφρόνητους αριθμούς υπαλλήλων για αρχή.

Ενδεικτικά, οι σχεδιαζόμενες αποχωρήσεις θα είναι 758 από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, 618 από το υπουργείο Εργασίας, 485 από το υπουργείο Οικονομικών, 410 από το υπουργείο Άμυνας, 250 από το υπουργείο Πολιτισμού, 138 από το υπουργείο Τουρισμού, 131 από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κλάδοι και ειδικότητες θα καταργηθούν, ενώ πρώτα θα χτυπηθούν και πάλι οι ΔΕ-ΥΕ, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρώτο «κύμα» των 12.500 απολύσεων του Σεπτέμβρη, ώστε να ακολουθήσουν οι επόμενες 12.500 το Δεκέμβρη.

Τα «νέα» οργανογράμματα των υπουργείων, ασφαλιστικών ταμείων, οργανισμών θα αποτελέσουν το επόμενο άλλοθι για απολύσεις. Η κατασκευή «επιόρκων» και τα «νέα» πειθαρχικά θα παράγουν ανέργους από αγωνιστές, συνδικαλιστές, υπαλλήλους που θα επιχειρούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Η ισορροπία του τρόμου, ωστόσο, μεταξύ εργατικής μαχητικής έκρηξης και επιβολής της διάλυσης του δημοσίου δείχνει ότι είναι δυνατή η μετατροπή του «βερίκοκου» του Άδ. Γεωργιάδη σε καυτή πατάτα για την κυβέρνηση.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), τον Αύγουστο έγιναν κινήσεις, συνελεύσεις και προσπάθειες συντονισμού που, αν και άργησαν να οργανωθούν από τα σωματεία και τις ομοσπονδίες, δείχνουν σωστή κατεύθυνση και αποδεικνύουν ότι ο κόσμος μας θέλει και προσπαθεί να δώσει τη μεγάλη μάχη.

Την Τρίτη 6-8-2013 πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη των Συλλόγων Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας Ν. Αττικής, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΦΕΤ και ΕΛΓΟ Δήμητρα, η οποία κατέληξε σε κοινό δελτίο Τύπου και ορίστηκε νέο ραντεβού.
Συντονισμοί

Ο συντονισμός και η κλιμάκωση τουλάχιστον μεταξύ σωματείων του ΥΠΑΑΤ κάνει κάποια βήματα το τελευταίο διάστημα, με πολύ κόπο από αγωνιστές της βάσης, συνεχείς προσπάθειες και πολλές τρικλοποδιές από συνδικαλιστές της δεξιάς κυρίως (συντεχνιασμός, διαίρεση των εργαζομένων κλπ).

Δυο συνελεύσεις του ενιαίου συλλόγου του ΥΠΑΑΤ έγιναν μέσα στον Αύγουστο (αν και θα έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα, που δεν έλειπε πολύς κόσμος σε άδειες). Αποφασίστηκε συμμετοχή, με στάση εργασίας και πανό, στην κινητοποίηση των υγειονομικών του υπουργείου Υγείας, την Παρασκευή 23/8, και η ανταπόκριση των συναδέλφων υπήρξε πολύ καλή, με μαζική προσέλευση στη συγκέντρωση και πορεία από το υπουργείο Υγείας στο Σύνταγμα.

Δυο φαινομενικά «άσχετα» υπουργεία κατόρθωσαν να συντονίσουν μια δράση και αν αυτό επεκταθεί, καταλαβαίνουμε τι διαστάσεις και τι δυνατότητες μπορούν να υπάρξουν.

Επίσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ) προκήρυξε 48ωρη απεργία, για τις 27-28 Αυγούστου και συγκεντρώσεις έξω από το κεντρικό κτίριο. Νέα συνέλευση θα γίνει την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, με στόχο την πρώτη κλιμάκωση από τη ΔΕΘ.

Οι αγωνιστικές μειοψηφίες εργαζομένων, με πρωτοβουλία της Αριστεράς, έχουν δημιουργήσει κλίμα επαγρύπνησης μεταξύ των συναδέλφων, έντονη πολιτική συζήτηση, υπάρχει πίεση για διαρκή ενημέρωση από τα σωματεία μας και μικρότερες ή μεγαλύτερες κινητοποιήσεις, προσπάθεια για κάμψη του συντεχνιασμού και της «ανθρωποφαγίας» για το ποιος θα απολυθεί πρώτος.

Η συμμετοχή σε διάφορους συντονισμούς, ακόμα και μεμονωμένων αγωνιστών, φέρνει νέα από άλλους χώρους (π.χ. η απόφαση της ομοσπονδίας των εφοριακών για γενική απεργία διαρκείας ενθαρρύνει το κλίμα αγωνιστικής αντίστασης στο ΥΠΑΑΤ), που μπορούν να αξιοποιηθούν.
Απεργία
Καθοριστικό, πάντως, θα είναι να παρθούν αποφάσεις κοινής απεργιακής δράσης των πρωτοβάθμιων και των ομοσπονδιών των υπουργείων, φορέων κλπ με την ΟΛΜΕ και τα σωματεία των υγειονομικών.
Η ΑΔΕΔΥ πιέζεται τρομερά και συνεδριάζει τακτικά, αλλά δεν πρόκειται να βγάλει από μόνη της γενική απεργία διαρκείας. Αυτό μπορεί να επιβληθεί, αν ζορίσουμε τα σωματεία μας να «κουμπώσουν» τις κινητοποιήσεις μας με τι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και των νοσοκομειακών.
Αυτού του τύπου η έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη όχι «απλά» θα σώσει τη δημόσια υγεία και παιδεία, που τόσο έχουμε ανάγκη, αλλά είναι ικανή να γλυτώσει και το υπόλοιπο δημόσιο από τη συρρίκνωση των υπηρεσιών και την κατάρρευση κάθε αξιοπρεπούς σχέσης εργασίας και δικαιωμάτων.

 

Κατερίνα Γιαννούλια

 

Ασφαλιστικά Ταμεία

Μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση ξεκίνησε την προσπάθειά της για απολύσεις στο δημόσιο. Για τους εργαζόμενους στο υπουργείο Εργασίας και τα Ασφαλιστικά Ταμεία αναλογούν 600 άτομα. Μόλις μάθαμε στα τέλη Ιούλη ότι θέλουν να κάνουν απολύσεις στον ΟΑΕΕ (Οργανισμό Αφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών), αμέσως έγιναν στάσεις εργασίας και δύο 48ωρες απεργίες. Αυτές προκηρύχτηκαν από τις ομοσπονδίες των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (πλην ΙΚΑ) και τον ΟΑΕΔ.

Παρόλο που ήταν περίοδος αδειών, η συμμετοχή στις απεργίες ήταν μεγάλη, όπως και στις διαδηλώσεις που έγιναν στα υπουργεία Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στη Βουλή. Επίσης η διάθεση των εργαζομένων ήταν μαχητικότατη και έγινε για πρώτη φορά μερική περιφρούριση της απεργίας στα κεντρικά παραρτήματα του ΟΑΕΕ. Η διάθεση των περισσοτέρων ήταν να πάμε σε απεργία διαρκείας.

Μετά τις δύο 48ωρες ανανεώσαμε το ραντεβού των αγώνων για τα τέλη Αυγούστου, που θα προχωρήσουν –αν τους αφήσουμε– οι διαδικασίες για τις απολύσεις, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.

Εμείς σαν Αριστερή Κίνηση ΟΑΕΕ προσπαθήσαμε να επηρεάσουμε σε όσο πιο αγωνιστική κατεύθυνση γίνεται τις κινητοποιήσεις και το ίδιο θα επιδιώξουμε να κάνουμε και το επόμενο διάστημα. Θα πρέπει να γίνει άμεσα Γενική Συνέλευση και να πάρουμε απόφαση για απεργίες διαρκείας σε συντονισμό με τις άλλες ομοσπονδίες του δημοσίου, για χώρους που γίνονται απολύσεις.

 

Χρήστος Βαγενάς

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία