Να σταματήσουμε τους πλειστηριασμούς ακινήτων!

Φωτογραφία

Τραπεζίτες-κυβέρνηση-τρόικα ετοιμάζονται να βγάλουν χιλιάδες σπίτια στο σφυρί

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

 

Στη γενική άρση της αναστολής πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, χωρίς κανένα ουσιαστικό πλαίσιο προστασίας, έχουν συμφωνήσει ήδη κυβέρνηση και τρόικα. Πρόκειται για μέτρο που θα είναι το χαριστικό χτύπημα για τα «γονατισμένα», από τη φτώχεια και την ανεργία, λαϊκά νοικοκυριά.
 
Περίπου 100.000 οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν άμεσα το σπίτι τους, λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανείων τους, ενώ για περισσότερα από 180.000 ακίνητα θα προκύψουν απαιτήσεις πλειστηριασμών. Απέναντι στη νέα απειλή για τις ζωές των λαϊκών στρωμάτων, ήδη οργανώνεται ένα δυναμικό κίνημα, «ασπίδα προστασίας» όσων κινδυνεύουν να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο. 
 
Στα μέσα Δεκέμβρη αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για το τελικό σχέδιο που θα ελαχιστοποιήσει την προστασία από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας (ισχύει μέχρι 31/12/13), όσο και οποιουδήποτε άλλου ακινήτου, ενώ παράλληλα θα μειωθεί το όριο προστασίας για ανεξόφλητες οφειλές, που σήμερα είναι στα 200.000 ευρώ.
 
Πρόκειται ουσιαστικά για την παράδοση της μικρής ιδιοκτησίας στο τραπεζικό κεφάλαιο και για αναδιάταξη του χρηματιστηριακού και όχι μόνο παιχνιδιού της αγοράς ακινήτων. Πράξη που αφενός θα προωθήσει την κερδοφορία των τραπεζιτών και κάθε είδους «επενδυτή» που θα αγοράσει πακέτα «κόκκινων» δανείων.
 
Αφετέρου όμως, σε συνδυασμό με την εξοντωτική φορολογία στα ακίνητα, τις μαζικές απολύσεις και τις μειώσεις μισθών, θα κάνει απαγορευτικό για χιλιάδες κόσμου να διατηρήσουν το δικό τους σπίτι. 
 
Ήδη, με απανωτές δημόσιες δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών και άλλων κυβερνητικών στελεχών, η κυβέρνηση διαμορφώνει ένα παραπλανητικό κλίμα ότι θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία και ότι η συζήτηση αφορά τα «μεγάλα ψάρια που παριστάνουν τους φτωχούς», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Χατζηδάκης.
 
Πέρα από το γεγονός ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πειστούμε ότι ξαφνικά η κυβέρνηση Σαμαρά θα τα βάλει με τους πλούσιους και μάλιστα κόντρα στα συμφέροντα των τραπεζιτών, εκατοντάδες χιλιάδες όσων πήραν δάνεια τα προηγούμενα χρόνια για να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, σήμερα βρίσκονται χωρίς δουλειά ή δουλεύουν απλήρωτοι για μήνες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή δόσεων και τόκων. 
 
Τα περιορισμένα νομικά μέσα, που συγχρόνως είναι και πολυδάπανα (ανακοπή, αίτηση για υπερχρεωμένα νοικοκυριά κλπ.), δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση των πλειστηριασμών, ειδικά με την επερχόμενη απελευθέρωσή τους. Γι’ αυτό, εδώ και αρκετούς μήνες, πολλές πρωτοβουλίες κατοίκων και άλλες συλλογικότητες προσπαθούν να συγκροτήσουν μια οργανωμένη κινηματική αντίδραση στους πλειστηριασμούς. 
 
Σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως το Πέραμα, τα Καμίνια, το Ηράκλειο, η Καλαμάτα, η Πάτρα, η Κηφισιά κ.α., επιτροπές κατοίκων, λαϊκές συνελεύσεις και σωματεία, έχουν ακυρώσει δεκάδες πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία.
 
Ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής 3ΔΕΝ έχει δημιουργήσει ειδική ομάδα για το ζήτημα αυτό. Με ενημερωτικό υλικό και ομάδες περιφρούρησης έχει παρέμβει αποτρεπτικά σε αρκετές περιπτώσεις εξώσεων, ενώ ήδη λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και άμεσης παρέμβασης (211-800 20 25).
 
Αλλού έχουν δημιουργηθεί ομάδες υποστήριξης υπερχρεωμένων νοικοκυριών σε συνεργασία με το Δήμο, όπως για παράδειγμα στο δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού. 
 
Την Τετάρτη 13/11, στο θέατρο «Εμπρός», μετά από κάλεσμα της «Αλληλεγγύης για Όλους», έγινε μια πρώτη προσπάθεια συντονισμού των συλλογικοτήτων που παλεύουν ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις. Εκεί προτάθηκαν νομικές βελτιώσεις και η ανάγκη για ένα μαζικό κίνημα πολιτικής ανυπακοής, που θα προχωρήσει ακόμα και σε καταλήψεις άδειων σπιτιών, υπερασπιζόμενο το αγαθό της στέγασης.
 
Πολύτιμες ήταν και οι εμπειρίες Ισπανών συντρόφων, που μίλησαν στην εκδήλωση. Στη χώρα της Ιβηρικής, τα αρπακτικά της αγοράς έχουν ξεσπιτώσει 420.000 οικογένειες την τελευταία πενταετία και ένα δυναμικό κίνημα αγωνίζεται ενάντια στις πολιτικές εξυπηρέτησης των τραπεζών, έχοντας αποτρέψει 700 πλειστηριασμούς.
 
Την ίδια ώρα, πάνω από 30.000 υπογραφές κατά των πλειστηριασμών έχει συγκεντρώσει η σχετική καμπάνια της ΕΚΠΟΙΖΩ.
 
Οι συνθήκες της κρίσης και η βαριά φορολογία στους «από κάτω» μετατρέπουν όλο και περισσότερο κόσμο σε οφειλέτη. Όλο και πιο πολλοί-ές κινδυνεύουν έτσι να μείνουν άστεγοι, ο αριθμός των οποίων σήμερα υπερβένει τους 20.000 μόνο στην Αθήνα.
 
Η μάχη ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια αρπαγής των κατοικιών, για να είναι νικηφόρα, πρέπει να γίνει βασική υπόθεση του κινήματος αντίστασης, των επιτροπών αγώνα κατοίκων, των συνδικάτων και της Αριστεράς. Να γίνει κομμάτι του πολιτικού αγώνα για την ανατροπή του Σαμαρά και των μνημονιακών πολιτικών της εξαθλίωσης και να έχει ριζοσπαστικά αιτήματα και πρακτικές:
 
* Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Μαζική κινητοποίηση έξω από κάθε σπίτι που θα αντιμετωπίσει απειλή κατάσχεσης.
* Διαγραφή χρεών για φτωχά νοικοκυριά και ανέργους. Κατοχύρωση με νόμο της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, όπως αυτή ισχύει σήμερα.
* Δημόσιος-κοινωνικός έλεγχος του τραπεζικού συστήματος (που διασώθηκε με χρήματα των φορολογουμένων, αφού μόνο μέσω του κράτους έχει «ταϊστεί» από το 2008 έως και σήμερα με 145 δισ. ευρώ), για να στηριχτούν οι δημόσιες επενδύσεις και οι κοινωνικές ανάγκες.
 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία