Να σταματήσουν οι διώξεις για τα διόδια

Βιομηχανία διώξεων με εντολές πληρωμών, μηνύσεις και δίκες έχει στηθεί το τελευταίο διάστημα εναντίον όσων συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στα διόδια.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Δεκάδες αγωνιστές στη Θεσσαλία, τη ΒΑ Αττική, την Κόρινθο, την Πάτρα οδηγούνται αυτές τις μέρες στα δικαστήρια, ενώ σε αρκετούς καταφθάνουν ειδοποιητήρια πληρωμών χιλιάδων ευρώ, για τις ελεύθερες διελεύσεις.

Με αγωγή που εκδικάζεται στις 10/1, εταιρείες που τους έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση των δημόσιων δρόμων ζητούν 500.000 ευρώ αποζημίωση από 11 κατοίκους της ΒΑ Αττικής, που τόλμησαν να συμμετέχουν μαζί με χιλιάδες κόσμου στις κινητοποιήσεις, στο σταθμό διοδίων Αφιδνών. Ανάλογη υπόθεση θα εκδικαστεί στη Λάρισα. Κατηγορούμενοι είναι 20 μέλη των τοπικών πρωτοβουλιών ενάντια στα διόδια.

Το κατηγορητήριο και στις δύο περιπτώσεις περιλαμβάνει παράβαση του άρθρου 184 του 1951 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο αναφέρει «..όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών».

Στην Κορίνθου-Πατρών, ενάμιση χρόνο μετά το οριστικό «πάγωμα» των εργασιών κατασκευής της Ολυμπίας Οδού, που οδήγησε σε 2.700 απολύσεις και μετατροπή του δρόμου σε εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο, η κοινοπραξία συνεχίζει να εισπράττει τα έσοδα των διοδίων, από ένα δρόμο καρμανιόλα. Παράλληλα έχουν το θράσος να μηνύουν όσους δεν ανέχονται τη ληστεία της εταιρείας.

Από τον περασμένο Δεκέμβρη έχουν οργανωθεί διάφορες δράσεις αλληλεγγύης σε όσους διώκονται, με αποκορύφωμα τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε σταθμούς διοδίων, την Κυριακή 6/11, ενώ συνεχίζεται η διαδικτυακή συλλογή υπογραφών.

Η στιγμή της επίθεσης κυβέρνησης και μεγαλοεργολάβων κατά του κινήματος ενάντια στα διόδια δεν είναι τυχαία. Οι διώξεις αυτές εντάσσονται στο γενικότερο κλίμα τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των αγώνων. Στο πρόσωπο των διωκόμενων δικάζουν τις αντιστάσεις των εργαζομένων και της νεολαίας, την ανυπακοή στις φορομπηχτικές πολιτικές.
Είναι γελασμένοι όμως, αν θεωρούν ότι θα μας φοβίσουν. Καμία δίωξη δεν θα σταματήσει τις κινητοποιήσεις στους σταθμούς των διοδίων, ούτε τους αγώνες για την υπεράσπιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, ούτε την πάλη ενάντια στα μνημόνια.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία