Να στηρίξουμε τους πρόσφυγες στο Λαύριο

Φωτογραφία

Τη νύχτα της 29ης Νοέμβρη εκδηλώθηκε φωτιά στο κτίριο «Γ», στον τρίτο όροφο του κέντρου προσφύγων στο Λαύριο, όπου φιλοξενούνται 25 Αφγανοί και 20 Κούρδοι πρόσφυγες.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Η Επιτροπή Στήριξης Προσφύγων Λαυρίου αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Η φωτιά ξεκίνησε από τον χώρο που χρησιμοποιείται ως κουζίνα. 
Άμεση ήταν η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το κτίριο. Οι πρόσφυγες που ήταν στα δωμάτια, διέφυγαν από τις σκάλες, ενώ μια οικογένεια με ένα μικρό παιδί εγκλωβίστηκε και, με την παρέμβαση της πυροσβεστικής, τους κατέβασαν από το παράθυρο ασφαλείας. 6 ενήλικες και 1 παιδί μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας με αναπνευστικά προβλήματα, αφού τους δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, εκτός από έναν Κούρδο πρόσφυγα που χρειάστηκε να μεταφερθεί για προληπτικούς λόγους σε νοσοκομείο στην Αθήνα, καθώς αντιμετωπίζει χρόνιο αναπνευστικό και καρδιακό πρόβλημα. 
Πρόσφυγες μεταφέρθηκαν και διανυκτέρευσαν στο κλειστό γυμναστήριο Λαυρίου και στα κτίρια 1 και 2 του κέντρου…».
Αξίζει να προσθέσουμε ότι στις 2 Δεκέμβρη υπήρξε νέα φωτιά δίπλα στον προσφυγικό οικισμό στο Νεράκι, όπου υποχρεώθηκαν να εγκατασταθούν αρκετοί από τους πρόσφυγες του Λαυρίου μετά το 2015 και τώρα διαμένουν εκεί περίπου 180 άτομα, ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Ευτυχώς η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. Ωστόσο από καιρό μέλη της Επιτροπής Στήριξης προειδοποιούσαν, σε άρθρο που είχαμε δημοσιεύσει στην «Ε.Α.»:
«Στον καταυλισμό «Νεράκι», δίπλα ακριβώς από τους οικίσκους, ο δήμος έχει δημιουργήσει μιαν ανεξέλεγκτη κατάσταση που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους... Έχει περικυκλωθεί ο καταυλισμός από τη μία μεριά με τόνους απορριμμάτων από τα κλαδέματα δέντρων, καθώς και από υπολείμματα για κομπόστ… ενώ από την άλλη μεριά έχει δημιουργηθεί μια παράνομη και ανεξέλεγκτη χωματερή. Το τεράστιο βουνό σκουπιδιών που έχει δημιουργηθεί, απειλεί τις ζωές προσφύγων και κατοίκων. Τα δύο τελευταία καλοκαίρια είχαμε πυρκαγιές λόγω υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες προκάλεσαν αυτανάφλεξη των απορριμμάτων. Τα υλικά αυτά είναι οργανικά και ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε τέτοιου είδους επικίνδυνα φαινόμενα, γι’ αυτό το λόγο είναι αναγκαίο να απομακρυνθούν άμεσα από εκεί».
Η Επιτροπή Στήριξης συλλέγει αναγκαία πράγματα (ρούχα, τρόφιμα κ.ά.) και υλοποιεί προγράμματα δράσεων και ψυχαγωγίας μαζί με τους πρόσφυγες, των οποίων η κατάσταση έχει επιδεινωθεί μετά το 2017 και την απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του Κέντρου (χαρακτηρίστηκε «προσωρινό» και βγήκε από τις επίσημες δομές φιλοξενίας) και την επακόλουθη αποχώρηση του Ερυθρού Σταυρού. Επιπλέον, όπως δηλώνουν οι ίδιοι: «Με τη συνεχή παρουσία μας στην περιοχή προσπαθούμε να είμαστε ένας πυρήνας αλληλεγγύης, στήριξης και προστασίας των προσφύγων, αλλά και κοινής διεκδίκησης του δικαιώματος όλων μας –ντόπιων, προσφύγων, μεταναστών– για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Ενάντια στο ρατσιστικό μίσος, εμείς θέλουμε και μπορούμε να ζήσουμε και να αγωνιστούμε μαζί».
Η ήδη μεγάλη λίστα αναγκαίων ειδών διευρύνθηκε μετά τη φωτιά και μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα της Επιτροπής στο facebook. Ενώ αν θέλετε να στηρίξετε οικονομικά τις προσπάθειες της Επιτροπής, μπορείτε να προμηθευτείτε το ημερολόγιο που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία