Να σώσουμε τη δημόσια υγεία

Φωτογραφία

Στριμωγμένη η κυβέρνηση από τις κινητοποιήσεις σε ΕΟΠΥΥ-Νοσοκομεία

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής
Η κυβέρνηση φαίνεται να επιμένει στη σκληρή γραμμή για διάλυση της δημόσιας υγείας και του ΕΟΠΥΥ. Έτσι μετά τους τίτλους τέλους σε 10 νοσοκομεία και την ουσιαστική κατάργηση του ΕΟΠΥΥ, σειρά πήραν για διαθεσιμότητα οι 1.300 περίπου πανελλαδικά, οδηγοί των δημόσιων νοσοκομείων.
 
Από τα τέλη Νοέμβρη, η κυβέρνηση και ο λαλίστατος υπουργός Υγείας συναντούν παντού αντιστάσεις, με σχεδόν καθημερινές συγκεντρώσεις μπροστά σε μεγάλα καταστήματα του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο Περιστέρι κ.ά., με δημιουργία απεργιακών επιτροπών σε πολλές περιοχές. 
 
Στο Περιστέρι έγινε και μια πρώτη προσπάθεια για να φτιαχτεί επιτροπή κοινή με φορείς και σωματεία της πόλης. Συμμετείχαν η τοπική ΕΛΜΕ, ο τοπικός σύλλογος δασκάλων, η Ελεύθερη Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων του Δήμου Περιστερίου, ο σύλλογος «ΠΑΡΑΓΚΑ», η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» Περιστερίου, η Λαϊκή Επιτροπή (ΠΑΜΕ, ΜΑΣ, ΠΑΣΕΒΕ), οι δημοτικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.
 
Ψυχιατρεία
Την πρωτοκαθεδρία των κινητοποιήσεων στα νοσοκομεία έχουν οι εργαζόμενοι στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία. 
Ειδικά στο ΨΝΑ (Δαφνί), όπου με πρωτοβουλία εργαζομένων του νοσοκομείου έγιναν κοινές εξορμήσεις με κατοίκους της Δυτικής Αθήνας, ενάντια στο κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων, σε Περιστέρι και Αιγάλεω. Οι εργαζόμενοι στο ΨΝΑ, τον τελευταίο ένα και πλεόν μήνα, έχουν επίσης προχωρήσει σε αποκλεισμούς της λεωφόρου Καβάλας, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο, έχουν συγκροτήσει απεργιακές φρουρές και έχουν κάνει δύο μαζικές κινητοποιήσεις στο υπουργείο Υγείας. Σε μικρότερο βαθμό, αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν στο Δρομοκαΐτειο. 
 
Στο ΨΝ Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι έχουν πραγματοποιήσει πολλές συγκεντρώσεις και πορείες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της πύλης του ΨΝΘ αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργού Υγείας να ξεκινήσει τη διαδικασία της διαθεσιμότητας-κινητικότητας για 46 εργαζόμενους.
 
Οδηγοί
Στο Ασκληπείο Βούλας, οι εργαζόμενοι πραγματοπίησαν σύσκεψη με κατοίκους, φορείς και σωματεία της Νότιας Αθήνας, για να οργανώσουν επιτροπή αγώνα για τη δημόσια υγεία, καθώς στο νοσοκομείο μπαίνει ιδιότυπο λουκέτο, αφού η έλλειψη οδηγών σημαίνει ότι οι ασθενείς δεν θα έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης μεταξύ των διαφορετικών κτιρίων του νοσοκομείου.
 
Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Καλαμάτας, με καθημερινές στάσεις εργασίας, από τις αρχές Δεκέμβρη, και σε αποκλεισμούς των ταμείων για να μην πληρώνουν οι ασθενείς το 5ευρω, αντιδρούν στις διαθεσιμότητες των συναδέλφων τους οδηγών.
 
Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο της Άρτας πραγματοποίησαν την Πέμπτη 12 Δεκέμβρη παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου και στη συνέχεια συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συλλαλητήριο στην πόλη. 
Σε συνεχείς κινητοποιήσεις είναι και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Λάρισας.
 
Η πίεση αυτών των κινητοποιήσεων ανάγκασε την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ να προχωρήσει, μετά από πολύ καιρό, σε 24ωρη πανελλαδική απεργία, στην οποία όμως δεν έδωσε συνέχεια, αφήνοντας ακάλυπτους τους οδηγούς. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι στην απεργιακή συγκέντρωση παραβρέθηκαν και εργαζόμενοι από την ΕΡΤ, εκπαιδευτικοί από το Συντονιστικό καθηγητών σε διαθεσιμότητα, δημοτικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και βέβαια εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ, η ΠΟΕΔΗΝ δεν πήρε την πρωτοβουλία να τους καλέσει σε ουσιαστικό συντονισμό ενάντια στη διάλυση της δημόσιας υγείας.
 
Επιτροπές Αγώνα
Το επόμενο διάστημα οι αγώνες για τη δημόσια υγεία και οι πρωτοβουλίες στήριξής τους, με επιτροπές αγώνα, εξορμήσεις, πρωτοβουλίες χρειάζεται να πυκνώσουν και να συμπληρωθούν από την πολιτική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ που θα ζητάει, με επίκεντρο αυτούς τους αγώνες, να οδηγηθούμε στην ανατροπή της κυβέρνησης και των μνημονίων.
 

Γιατροί ΕΟΠΥΥ

 

Η έκθεση που πήρε την έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης προβλέπει ότι από εδώ και πέρα ο ΕΟΠΥΥ θα είναι μόνο αγοραστής και όχι πάροχος υπηρεσιών υγείας. Επίσης εντάσσεται στο ΕΣΥ, αλλά αυτό αν και θα μπορούσε να είναι ουσιαστική λύση, στην ουσία με την όλη μνημονιακή κυβερνητική κατεύθυνση επιβαρύνει το πρόβλημα για τους ασθενείς, ελαχιστοποιώντας τη δωρεάν πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
 
Ο δημόσιος χαρακτήρας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καταργείται και οι ασφαλισμένοι θα χάσουν τις δωρεάν παροχές σε ιατρική περίθαλψη, συνταγογράφηση, εργαστηριακές εξετάσεις, εμβολιασμούς κ.ά. Για όλα αυτά θα πληρώνουμε αδρά τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα υγείας και εργαστήρια, ενώ σε πολλές πόλεις και χωριά της επαρχίας θα πληρώνουμε και για τη μεταφορά μας στο νοσοκομείο, με την κατάργηση των οδηγών -που ιδιαίτερα στην επαρχία είχαν το ρόλο που στην Αθήνα έχουν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ.
 
Απέναντι σ’ αυτή την επιθετική πολιτική της κυβέρνησης, απάντηση έχουν ως τώρα δώσει οι αγώνες των εργαζόμενων σε ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταφέρει να συνδεθούν με τις τοπικές κοινωνίες -ιδιαίτερα στην περίπτωση του ΕΟΠΥΥ- στριμώχνοντας άσχημα την κυβέρνηση, η οποία από τη μια εκτοξεύει απειλές και μέτρα και από την άλλη υποχρεώνεται, να πάει σε διάλογο με τους γιατρούς –την ίδια στιγμή που ο υπ. Υγείας δήλωνε ότι δεν πάει σε διάλογο με απεργούς. 
 
Και πάλι τη μισή αλήθεια λένε, καθώς αυτοί που πάνε σε διάλογο με την κυβέρνηση είναι οι δεξιοί εγκάθετοι συνδικαλιστές του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας και όχι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ που συνεχίζουν την απεργία τους. Η Ομοσπονδία των γιατρών (ΠΟΣΕΥΠ) ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι η απεργία συνεχίζεται μέχρι τις 27/12. Δυστυχώς η ηγεσία του Ιατρικού Συλλόγου δείχνει να θέλει πολιτικά να συνδράμει την κυβέρνηση ξεχνώντας ότι δεν είναι η άμεση ηγεσία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ.
 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία