Νομαρχιακές Επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ

Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την ανάδειξη των νέων νομαρχιακών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Μιχάλης Βεργίτσης

Σύμφωνα με τη γνωστή εγκύκλιο της Γραμματείας που δρομολογούσε τις σχετικές διεργασίες, προσδιοριζόταν μια συναινετική (με πλουραλιστική έκφραση) διαδικασία συγκρότησης των νομαρχιακών οργάνων, προκειμένου να μην μπει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτή τη φάση, σε περιπέτειες με εσωστρεφή χαρακτηριστικά. Η κανονική διαδικασία εκλογής (με διαμόρφωση κειμένων, πολιτικές αντιπαραθέσεις, συγκλίσεις κλπ.) αφήνεται για τον Ιούνιο –στο πλαίσιο του Ιδρυτικού Συνεδρίου.

Από μόνη της αυτή η διαδικασία διαβάζεται και αντίστροφα. Υπάρχει ανάγκη αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει προς τα έξω, να δώσει μάχες, να οργανώσει την ανατροπή. Ακριβώς γι’ αυτό ανάβει «κόκκινο» στην εσωστρέφεια. Η μάχη λοιπόν για το χαρακτήρα των νομαρχιακών οργάνων είναι πολύ συγκεκριμένη. Θα είναι όργανα μάχης, με σχέδιο δράσης και στόχο τη δουλειά της οργάνωσης και της κινητοποίησης του κόσμου μας ή θα έχουμε γραφειοκρατικά όργανα νέας εσοδείας που, στην καλύτερη περίπτωση, θα έχουν να φροντίζουν για τις όποιες εκλογικές μάχες και κοινοβουλευτικές επιτυχίες;

Λόγοι ανησυχίας υπάρχουν, γιατί σε αρκετές περιπτώσεις νομαρχιακών συνδιασκέψεων, το σκέλος του προγράμματος δράσης ήταν ιδιαίτερα υποτιμημένο, έως και εξαφανισμένο. Από την πλευρά του Rp-Κόκκινο Δίκτυο και της Αριστερής Πλατφόρμας έγινε κάθε προσπάθεια να ανοίξει αυτή η συζήτηση, προτείνοντας και γενικούς άξονες πάλης (εργατικό, υγεία, παιδεία, αντιφασιστικό), αλλά και ειδικούς, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής (π.χ. περιβάλλον).
Το Rp-Κόκκινο Δίκτυο έχει αναδείξει εκπροσώπους του σε αρκετά δευτεροβάθμια όργανα (Δυτικής Αθήνας, Ανατολικής Αθήνας, Πειραιά, Α΄ Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Μεσσηνίας, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας και Υγείας, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία στις υπόλοιπες περιοχές του Λεκανοπεδίου). Ιδιαίτερη διαδικασία θα ακολουθηθεί στην Α΄ Αθήνας.

Να σημειώσουμε τέλος την παραδοξότητα (επιεικώς) της Δυτικής Αθήνας. Η πλειοψηφούσα πτέρυγα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης πήρε την πρωτοβουλία να κατεβάσει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο(!) και μάλιστα με τίτλο «Αριστερή Πλειοψηφία» (προφανώς ο τίτλος «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο» θα ήταν αμετροεπής).

Στις απαιτητικές, κοινωνικά και πολιτικά, συνθήκες που βιώνουμε, ο δρόμος για τη ριζοσπαστική Αριστερά περνάει υποχρεωτικά από την καλύτερη δυνατή οργάνωση του δυναμικού της. Για τη μάχη της ανατροπής.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία