Νομική: Κατάληψη ενάντια στα δίδακτρα!

Φωτογραφία

Η  Νομική Αθηνών εισέρχεται στην τρίτη εβδομάδα κατάληψης, κατόπιν δύο διαδοχικών αγωνιστικών αποφάσεων που έλαβε ο Φοιτητικός Σύλλογος μέσω της Γενικής του Συνέλευσης, ως απάντηση στο νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Σχολής.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Χρύσα Τσικαλουδάκη

Ένα μεταπτυχιακό που εισήχθη  μέσα στο καλοκαίρι και με κρυφές διαδικασίες, το οποίο μεταξύ άλλων καταργεί το καθεστώς των επί δεκαετίες δωρεάν μεταπτυχιακών και καθιερώνει δίδακτρα ύψους 1.200 ευρώ σε όλα τα προγράμματα. Συγχρόνως, το εν λόγω πρόγραμμα, μέσω των 22 κατευθύνσεων που περιλαμβάνει, κατατέμνει ακόμη περισσότερο τα γνωστικά αντικείμενα στην κατεύθυνση της εξειδίκευσης και της επαγγελματικής ευελιξίας που επιτάσσει η σύγχρονη αγορά, ενώ τα ακαδημαϊκά κριτήρια, που θέτει, επιβάλλουν μια φοιτητική καθημερινότητα πλήρως εντατικοποιημένη, απογυμνωμένη από καθετί εξωακαδημαϊκό. 
Με δεδομένη την πείρα της περασμένης ακαδημαϊκής χρονιάς, όταν οι αλλεπάλληλες παραστάσεις διαμαρτυρίας μας στην Κοσμητεία της Σχολής ενάντια στα δίδακτρα στον Τομέα Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου προσέκρουσαν σε «τοίχο», κρίναμε (έπειτα από μία σειρά αντίστοιχων δράσεων κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, που δυστυχώς είχαν την ίδια τύχη) ότι η κατάληψη διαρκείας είναι το μόνο ικανό μέσο πίεσης, η μόνη άμεση και ηχηρή απάντηση στη νέα αυτή επίθεση.
Ο πολιτικός αυτός σχεδιασμός (στη στήριξη του οποίου πρωτοστάτησε η ΑΡΕΝ) επιδοκιμάστηκε συντριπτικά από το Φοιτητικό Σύλλογο σε δύο μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, οι οποίες αποφάσισαν την έναρξη (12/10) και τη συνέχιση (17/10) της κατάληψης, περιθωριοποιώντας την αντιδραστική πολιτική πρόταση της «Ανεξάρτητης Φοιτητικής Κίνησης», που νομιμοποιεί τα δίδακτρα και προτάσσει την πάση θυσία ανοιχτή σχολή. 
Η Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης, που προέκυψε, από την πρώτη στιγμή ενέταξε στην ατζέντα των ημερών μία σειρά δράσεων με στόχο τη μετατροπή της Σχολής σε κύτταρο πολιτικών διεργασιών και συλλογικού αγώνα. Στήθηκαν πολιτικές συζητήσεις-εκδηλώσεις, προβολές ταινιών, συλλογικές κουζίνες, που ενέπλεξαν κόσμο του Συλλόγου και ανέδειξαν μία εναλλακτική καθημερινότητα στο χώρο του Πανεπιστημίου, ενώ διοργανώθηκε κινητοποίηση του συλλόγου στα Προπύλαια και μοίρασμα κειμένων στο σταθμό του μετρό, με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση του κόσμου για τον αγώνα μας.
Παράλληλα, ο αγώνας πέτυχε την πρώτη υλική νίκη: Ήδη με τις πρώτες τρεις ημέρες κατάληψης, το Τμήμα αποφάσισε να συγκληθεί Γενική Συνέλευση Τμήματος για να συζητηθεί το ζήτημα των διδάκτρων. Η σύγκλιση Γ.Σ. τμήματος παρουσία των φοιτητών αποτελούσε σταθερό αίτημά μας, το οποίο συστηματικά παρακαμπτόταν. Στη Γ.Σ. Τμήματος διαπιστώσαμε για ακόμη μία φορά την απροθυμία των οργάνων να αποσύρουν την απόφαση για τα δίδακτρα και την παντελή απαξίωση της δημοκρατικής απόφασης του Φ.Σ., αλλά και του ίδιου του θεσμού της Γ.Σ. 
Σε πείσμα όλων αυτών των φωνών που επιχειρούν να κάμψουν την αγωνιστικότητα του Συλλόγου και να επαναφέρουν την «ομαλότητα» και την «κανονικότητα», εμείς επιλέγουμε να μην κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις και τα δίκαια αιτήματά μας. Συνεχίζουμε μέχρι τέλους τον αγώνα για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, πλήρη απόσυρση των διδάκτρων για ενιαία και ισχυρά πτυχία, για ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών, για διασφάλιση του ασύλου και των φοιτητικών παροχών. Και αυτός ο αγώνας θέλουμε να δοθεί από κοινού με το σύνολο των φοιτητικών συλλόγων στο πλευρό των εργαζομένων, των ανέργων, των προσφύγων και εν γένει όλων όσοι πλήττονται από την ολοένα εντεινόμενη νεοφιλελεύθερη επίθεση.
Ο αγώνας αυτός αξίζει να δοθεί με την προοπτική της νίκης και της οριστικής απόσυρσης των διδάκτρων που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερό τους/ις φοιτητές/τριες. Ο αγώνας αυτός αξίζει να δοθεί, γιατί η φοιτητική Αριστερά ξαναβρίσκει τα βήματά της στις μαζικές συνελεύσεις, στις καταλήψεις και στους δρόμους.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία