Η απεργία στα ορυχεία της Μαρικάνα στη Νότιο Αφρική συνεχίζεται. Αν και το επίσημο συνδικάτο NUM υπέγραψε συμφωνία με τη διοίκηση, τα μέλη του άλλου σωματείου AMCU συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις.

Παρά τη διαρκή παρουσία αστυνομίας, χιλιάδες απεργοί συνεχίζουν τις διαδηλώσεις τους, φωνάζοντας: «Οι λευκοί τρέμουν», «Η αστυνομία που μας πυροβόλησε, τρέμει». Στο μεταξύ, η αναταραχή εξαπλώνεται και σε άλλα ορυχεία: Στο χρυσωρυχείο KDC, η διοίκηση ικανοποίησε τα αιτήματα 12.000 απεργών στα τέλη Αυγούστου, αλλά πρόσφατα ξεκίνησε μια νέα απεργία 15.000 χρυσωρύχων, οι οποίοι στρέφονται ενάντια στο συνδικάτο NUM (όταν συνδικαλιστές ηγέτες επιχείρησαν να τους πείσουν να επιστρέψουν στη δουλειά, αποδοκιμάστηκαν και διώχθηκαν). Πρόσφατα, η απεργία εξαπλώθηκε και στη μεγαλύτερη εταιρεία εξαγωγής πλατίνας στη χώρα και πολλά μέλη του NUM εγκαταλείπουν το συνδικάτο, αλλά και το κόμμα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου…

 

Online ενημέρωση:

Την Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη, η απεργία στο ορυχείο της Λόνμιν έληξε, καθώς η εταιρεία υποχρεώθηκε να δώσει αυξήσεις 22%. Εν τω μεταξύ, η απεργία στην Anglo American Platinum (Amplats) σκληραίνει, με το 80% να συμμετέχει και να στήνει οδοφράγματα, προειδοποιώντας πως αν έρθει και σε αυτούς η αστυνομία, την περιμένουν. Η εξάπλωση του φαινομένου απεργιών "της άγριας γάτας" αλλά και το πετυχημένο πλέον παράδειγμα της Λόνμιν είναι τόσο σημαντικές εξελίξεις που ο γγ της μέχρι πρότινος ακλόνητης γενικής συνομοσπονδίας COSATU, υποχρεώθηκε να δηλώσει πως "κινδυνεέουμε να ξεπεραστούμε από τα νέα ανεξάρτητα συνδικάτα που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας της βάσης".

 

(πανηγυρισμοί από τους απεργούς της Λόνμιν στη Μαρικάνα)