Ξεσηκωμός για να σώσουμε τη δημόσια υγεία

Φωτογραφία

Σειρά κινητοποιήσεων πραγματοποιούνται σε νοσοκομεία και γειτονιές ενάντια στις διαθεσιμότητες των οδηγών των νοσοκομείων και ενάντια στο διαφαινόμενο κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων που έχουν απομείνει ανοιχτά. Για τους χρήστες της δημόσιας υγείας ανοίγουν στην κυριολεξία οι πύλες της κόλασης.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Οι παροχές υγείας και περίθαλψης γίνονται ολοένα και λιγότερες, έως μηδενικές, ενώ πια είναι ορατός ο αποκλεισμός δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων, ανέργων και εργαζόμενων από το δικαίωμα στο ποιοτικό και φθηνό φάρμακο. Η ανθρωπιστική κρίση είναι εδώ και χρειάζεται ο κοινός αγώνας εργαζομένων και όλων των παραπάνω για να τη σταματήσουμε.

Ψυχική υγεία
Από τις αρχές του Απρίλη στο ΨΝΑ (Δαφνί) άρχισαν μετακινήσεις ασθενών σε άλλα νοσοκομεία, δείγμα ότι τα κυβερνητικά σχέδια, που είχαν παγώσει προσωρινά λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, αλλά και λόγω της απεργίας διαρκείας των υγειονομικών του ΕΟΠΥΥ, μπαίνουν και πάλι σε εφαρμογή. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν ήδη σε μια πρώτη κινητοποίηση την Παρασκευή 4 Απριλίου, με στάση εργασίας και σε νέα συνέλευσή τους αναμένεται να αποφασίσουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Με τη δυνατότητα να λειτουργούν φαρμακεία εντός των σούπερ μάρκετ, βαδίζουμε ολοταχώς στον έλεγχο του κλάδου από ελάχιστες (2 ή 3) ντόπιες ή πολυεθνικές αλυσίδες. Καταρχήν οι πάμφτωχοι στην πλειοψηφία τους συνταξιούχοι και πολύ εργαζόμενοι που ο μισθός τους έχει μειωθεί δραματικά, αλλά και οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, δεν θα μπορούν να παίρνουν τα φάρμακά τους. Με τα φαρμακεία της γειτονιάς είχαν τη δυνατότητα αγοράσουν βερεσέ τα φάρμακά τους. Στο σούπερ μάρκετ ή στα καταστήματα αλυσίδες, βερεσέ δεν δίνουν τίποτα.

Στο ΠΕΔΥ οι διαθεσιμότητες των γιατρών του πρώην ΙΚΑ οδηγούν σε φοβερά αδιέξοδα, όχι μόνο τους ασφαλισμένους, που θα κλείνουν ραντεβού για μετά από τρεις και τέσσερις μήνες πια για να εξεταστούν, αλλά και στα νοσοκομεία. Στον Άγιο Σάββα λόγω της διαθεσιμότητας 67 γιατρών του πρώην ΙΚΑ, θα σταματήσουν να λειτουργούν ή θα υπολειτουργούν τμήματα του Ακτινοδιαγνωστικού (ο μαγνητικός τομογράφος και ο υπέρηχος), το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο που βγάζει τις βιοψίες, το Ιατρείο Πόνου, η Β΄ Κλινική Μαστού, το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα που κάνει τις ακτινοβολίες κ.ά. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα θα μειωθούν τα χειρουργεία και οι θεραπείες των ασθενών και θα επηρεαστούν δυσμενώς όλες οι κλινικές και τα τμήματα του νοσοκομείου.

Στους 7 δήμους των εργατογειτονιών της Δυτικής Αθήνας, από την Αγία Βαρβάρα και το Περιστέρι ως τους Αγίους Ανάργυρους και το Καματερό, από τα 12 υποκαταστήματα του πρώην ΕΟΠΥΥ λειτουργούν πλέον μόνο 7, τα πέντε πρωί και απόγευμα και τα δύο μόνο πρωί. Επίσης από τους 387 γιατρούς έχουν μείνει 179, ενώ οι μισοί από αυτούς δουλεύουν με ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της απόφασης του Γεωργιάδη και κρατούν το ιδιωτικό ιατρείο τους ανοικτό. Αν υπάρξει οριστική απόφαση, που λογικά θα δικαιώνει την κυβέρνηση, θα πρέπει να φύγουν κι αυτό σημαίνει ότι σε όλη τη Δυτική Αθήνα θα υπάρχουν περίπου 90 γιατροί. Ήδη λείπουν ειδικότητες. Στο Περιστέρι δεν έχει μείνει γυναικολόγος, ενώ στους Άγιους Ανάργυρους από 9 καρδιολόγους έχουν μείνει μόνο 2. 

Διαθεσιμότητες οδηγών
Το μεγάλο μέτωπο των ημερών βέβαια είναι οι διαθεσιμότητες 1.400 οδηγών, ενώ με την αξιολόγηση ακολουθούν οι διαθεσιμότητες του 15% των εργαζομένων στα νοσοκομεία, που μαθηματικά οδηγεί στο κλείσιμο και άλλων νοσοκομείων, εκτός από όσα έχουν ήδη κλείσει. Η ΠΟΕΔΗΝ μπροστά σ’ αυτή την τραγική κατάσταση και μέσα από την αγανάκτηση και την πίεση των εργαζομένων έχει προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα δράσης στα νοσοκομεία, με εξορμήσεις, περιοδείες, γενικές συνελεύσεις, στάσεις εργασίας και κορύφωση των δράσεων με 24ωρη απεργία στο πρώτο δεκαήμερο του Μάη.

Τα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκουν αντίσταση σε αρκετά νοσοκομεία. Από ορισμένα παραδείγματα φαίνεται ότι η δημόσια υγεία χρειάζεται να γίνει άμεσα κοινή υπόθεση των εργαζομένων στα νοσοκομεία, μαζί με επιτροπές αντίστασης στις γειτονιές, κοινωνικά ιατρεία όπου λειτουργούν, συντονιστικά φορέων κ.λπ. Επίσης πρέπει να είναι μεγάλο κέντρο στην προεκλογική δράση των δυνάμεων της Αριστεράς και ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Το νοσοκομείο Σωτηρία, με την τόσο μεγάλη έκτασή του, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς οδηγούς, αφού αυτοί καλύπτουν μια σειρά από σημαντικές υπηρεσίες, όπως τη μεταφορά ΑΜΕΑ και προσωπικού, τη μεταφορά δειγμάτων αίματος, τη μεταφορά κινητών ομάδων αιμοδοσίας, τη μεταφορά νοσηλευομένων ασθενών για εξετάσεις και θεραπείες. Και βέβαια μετά τους οδηγούς θα ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι στα πλυντήρια, στα μαγειρεία, οι γραμματείς των κλινικών, τα λογιστήρια, και έτσι με συνοπτικές διαδικασίες ένα ένα τα κομμάτια του νοσοκομείου θα παραχωρούνται σε ιδιώτες, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το νοσοκομείο. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Σωτηρία ξεκίνησαν κινητοποιήσεις από τις 2 Απρίλη, με συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου.

Παρεμβάσεις
Παρέμβαση στη λαϊκή αγορά των Αμπελοκήπων έκαναν το Σάββατο το πρωί (5/4) γιατροί και υγειονομικοί του νοσοκομείου «Σωτηρία», φορώντας τις άσπρες μπλούζες της εργασίας τους, μαζί με εργαζόμενους από τα γειτονικά νοσοκομεία Ερυθρός και Γεννηματά, αλλά και με πολυπληθές κλιμάκιο των ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ 7ου Διαμερίσματος, περισσότεροι από είκοσι άνθρωποι συνολικά δημιούργησαν κλίμα στη γειτονιά. 

Ακόμη πιο σημαντική ήταν η δράση των εργαζομένων στο Ασκληπιείο Βούλας. Οι οδηγοί προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε νοσοκομεία όπως το Ασκληπιείο, με διασπορά των κτιρίων σε μία έκταση πλέον των 100 στρεμμάτων. Χωρίς αυτούς, οι χειρουργημένοι ασθενείς δεν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλα κτίρια για τη νοσηλεία τους, ο ιματισμός και τα αναλώσιμα δεν μπορούν να μεταφερθούν στα τμήματα. Εκτός από τις επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες για τους οδηγούς, οι εργαζόμενοι συγκρότησαν επιτροπή αγώνα μαζί με αλληλέγγυους της ευρύτερης περιοχής των Νοτίων προαστίων, η οποία οργάνωσε όλες τις κινητοποιήσεις και προχώρησαν σε καθημερινές 4ωρες στάσεις εργασίας το πρώτο 8ημερο του Απριλίου, με καθημερινές δράσεις, όπως παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση του νοσοκομείου, ενημέρωση των κατοίκων των Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Ελληνικού, ενημέρωση των προσερχόμενων στη Γενική Εφημερία του νοσοκομείου, την Παρασκευή 4/4, ενημέρωση των κατοίκων των Νοτίων προαστίων και συγκέντρωση στην (κάτω) πύλη του νοσοκομείου.

Με τέτοιες πρωτοβουλίες μπορεί να πάρει σάρκα και οστά η συλλογική λειτουργία και δράση ενός κινήματος για τη σωτηρία της δημόσιας υγείας. Μια προϋπόθεση που έλειπε ως τώρα από τη δράση των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Είναι κινήσεις που μπορούν να δυναμώσουν τον αγώνα για τη σωτηρία της δημόσιας υγείας που είχε υποστεί ισχυρά πλήγματα με το κλείσιμο των νοσοκομείων τον Οκτώβρη και με το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΙΚΑ. Και η σωτηρία της δημόσιας υγείας είναι ο μόνος τρόπος για να σωθούν οι θέσεις εργασίας, τα εργασιακά δικαιώματα, οι μισθοί των εργαζομένων για την υγεία. 

Οι δυνάμεις της Αριστεράς που πρωτοστάτησαν στο Σωτηρία, στο Ασκληπιείο κ.α.  βασίστηκαν στην προσπάθεια να υπάρξουν μαζικές διαδικασίες βάσης και είχαν προσανατολισμό τους το άνοιγμα του αγώνα στην κοινωνία, για να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία του κυβερνητικού συνδικαλισμού, για να τονιστεί ο ταξικός χαρακτήρας της επίθεσης και να μπορέσουν να συνειδητοποιήσουν ότι η δύναμη των εργαζομένων μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματικούς και νικηφόρους αγώνες.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία