Φύλλο Νο 310 (9 Απρίλη 2014)

Τελικά, εμείς οι άθεοι δεν βρίζουμε σχεδόν καθόλου συγκριτικά με τους θρησκόληπτους, είτε της ακροδεξιάς (βλ. Μπαλτάκο και το τι εκστόμιζε μπροστά στην πληθώρα εικονισμάτων που είχε στον τοίχο), είτε της νεοακροδεξιάς (βλ. Βενιζέλο και πώς αποκάλεσε τον Νέστορα της παράταξης Α. Κακλαμάνη) ή και της νεοσταλινικής Αριστεράς (βλ. Λιάνα Κανέλλη και πώς επανέλαβε τη βρισιά Πάγκαλου για τον Τσίπρα). Ειλικρινά, δεν έχουν τον θεό τους…

Δύο μέρες μετά την οριακή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου-«σφαγείο» στη βουλή, η κυβερνητική σταθερότητα δέχτηκε ακόμα ένα ισχυρό πλήγμα με την αποκάλυψη του βίντεο της συνομιλίας Μπαλτάκου και Κασιδιάρη.

Η κατάρρευση του success story και το σκάνδαλο Μπαλτάκου-Κασιδιάρη φέρνουν άμεσα στην επιφάνεια όλες τις αστάθειες του πολιτικού σκηνικού, την πραγματική πολιτική κρίση που έχει να επιλύσει το καθεστώς.

Οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών παλεύουν καθημερινά, μήνες τώρα, για να κερδίσουν πίσω τη δουλειά τους και την αξιοπρέπειά τους. Και δεν παλεύουν μόνο γι’ αυτές. Τις βρίσκουμε μπροστά σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα που γίνεται στη χώρα μας. Αλληλέγγυες με όλες/ους τους άλλους εργαζόμενους, χτυπήθηκαν, σπρώχτηκαν, ψεκάστηκαν με χημικά πολλές φορές. Και δεν το βάζουν κάτω. Μιλήσαμε με μια από αυτές, την Ευαγγελία Αλεξάκη, μέλος του συντονιστικού τους. Τη συνέντευξη πήρε η Κατερίνα Παρδάλη

Οι διαθέσιμοι του υπουργείου Εργασίας ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα μια σειρά δράσεων με καταλήψεις, ενώ ζητάνε και τη στήριξη των υπόλοιπων εργαζομένων στους φορείς και τις υπηρεσίες του υπουργείου.

Οι εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, την Τρίτη 8 Απριλίου.

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), τη Δευτέρα 6 Απριλίου, ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΒΓΑ πραγματοποίησαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, που ξεκίνησαν από το Σάββατο, 5 Απριλίου, ως απάντηση στην προσπάθεια των εργοδοτών να μειώσουν τους μισθούς.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Πλησιάζουμε επικίνδυνα στις ευρωεκλογές και η Αριστερά δεν έχει κατορθώσει να ανοίξει μια ουσιαστική και μαζική πολιτική συζήτηση για τις κρίσιμες επιλογές μπροστά στην ευρωκάλπη, επιλογές που αφορούν όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Η προσπάθεια των φιλομοναρχικών, αντιδημοκρατικών δυνάμεων της Ταϊλάνδης να ανατρέψει την κυβέρνηση συνεχίζεται.

Ο στρατηγός Σίσι παραιτήθηκε από τη θέση του στις ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου και κατεβαίνει οριστικά στις προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου, όπου αναμένεται και να επικρατήσει.

Στα ανατολικά της Ουκρανίας, φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια σε Ντόνετσκ, Χάρκοβο και Λουχάνσκ, απαιτώντας δημοψήφισμα τύπου Κριμαίας.

Αν κανείς περιπλανηθεί διαδικτυακά σε site σχετικά με εύρεση εργασίας, σε επίσημες κρατικές ιστοσελίδες, ή ακόμα και σε αυτήν του ΟΑΕΔ, σίγουρα θα βρεθεί μπροστά σε πολλά δημοσιεύματα και εξαγγελίες σχετικά με την απασχόληση των νέων και θα δει «νέα προγράμματα απασχόλησης», «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας», «προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα», «ωφελούμενοι», «επιδόματα» κλπ.

Η «αντισυστημική» συμμορία της Χρυσής Αυγής εμφάνισε το βίντεο Μπαλτάκου αρκετούς μήνες μετά από την περιβόητη συνομιλία. Γιατί; Γιατί παζαρεύουν με απειλές και εκβιασμούς. «Δώσε μας αυτό, γιατί θα σου βγάλουμε το άλλο». Έτσι γίνονται οι αντισυστημικές δουλειές. Τίμια και «λεβέντικα». Άλλο τόσο «λεβέντικα» ο κ. Δένδιας απαγόρευσε τη δημοσιοποίηση νέων βίντεο, με την απειλή του αυτόφωρου ακόμα και για εν ενεργεία φασίστες βουλευτές. Αυτό είναι που λένε «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται». Τρέχα γύρευε τώρα τι γίνεται στα παρασκήνια…

Σειρά κινητοποιήσεων πραγματοποιούνται σε νοσοκομεία και γειτονιές ενάντια στις διαθεσιμότητες των οδηγών των νοσοκομείων και ενάντια στο διαφαινόμενο κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων που έχουν απομείνει ανοιχτά. Για τους χρήστες της δημόσιας υγείας ανοίγουν στην κυριολεξία οι πύλες της κόλασης.