Ξεσηκωμός ενάντια στο σχέδιο Αθηνά

Φωτογραφία

Μ ε αποκορύφωμα το πανελλαδικό συλλαλητήριο (14/3) ολοκληρώθηκε ένας κύκλος κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα ενάντια στο σχέδιο Αθηνά. Μέσα από αυτό τον αγώνα γεννήθηκαν πολλά συμπεράσματα, αλλά και ερωτήματα για το πώς συνεχίζουμε την αντίσταση ενάντια στην κυβέρνηση και την επίθεση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Γιώργος Κοκκινάρης

Οι φοιτητικοί σύλλογοι συνεχίζουν αποφασιστικά με εβδομαδιαίες καταλήψεις, με νέο γύρο συνελεύσεων και συντονισμένες δράσεις με την υπόλοιπη κοινωνία. Τα ψευτοδιλλήματα και οι απειλές που έριχνε η κυβέρνηση μέσω των παρατάξεών της (ΔΑΠ - ΠΑΣΠ) στα πανεπιστήμια  ότι όλα πάνε καλά, ότι δήθεν θα χαθούν εξεταστικές, ότι οι καταλήψεις δεν έχουν νόημα κτλ, κατέρρευσαν μέσα σε λίγες βδομάδες.

Σχολές, που απειλούνται με συγχώνευση ή κατάργηση, κατεβαίνουν στο δρόμο παρασύροντας και τα υπόλοιπα τμήματα που αντιλαμβάνονται ότι η επίθεση ενάντια στη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία δεν θα σταματήσει.

Κινητοποιήσεις

Οι καταλήψεις σχολών ένωσαν τις φωνές τους και κατάφεραν να τρομάξουν την κυβέρνηση. Πριν το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο ξεχώρισαν η μεγάλη συμμετοχή φοιτητών στην πορεία στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην καταστολή στις Σκουριές, οι παρεμβάσεις φοιτητών σε σταθμούς του ΟΣΕ, οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων (σε Ηράκλειο, κατάληψη της ΔΟΥ στον Αγ. Νικόλαο).
Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε κοινή συνέλευση φοιτητών-καθηγητών-εργαζομένων-εκπαιδευτικών σε σχολεία (ΕΛΜΕ), ενώ στο ΕΚΠΑ η συμμετοχή στην κοινή συνέλευση ήταν γύρω στα 2.000 άτομα. Στο Μεσολόγγι και στον Πύργο εκπρόσωποι της κυβέρνησης δέχθηκαν επίθεση από την ντόπια κοινωνία σαν ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι κινητοποιήσεις συγκεντρώνουν νέο κόσμο πέρα από τα συνηθισμένα δεδομένα. Ένα κύμα νέας ριζοσπαστικοποίσης κατεβάζει κόσμο στο δρόμο. Νέος κόσμος συμμετέχει ενεργά στη μάχη ακόμα και την ημέρα του Καρναβαλιού στην Πάτρα, διαδηλώνοντας κατά του σχεδίου Αθηνά.

Η καθυστέρηση της ψήφισης είναι ένδειξη ότι χοντρές πιέσεις έχουν μπει στο υπουργείο. Ο Αρβανιτόπουλος, προσπαθώντας να περιορίσεις τις αντιδράσεις, κρύβει τα χαρτιά του για την τελική μορφή του νομοσχεδίου, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα περάσει τις μεταρρυθμίσεις. Όλη η κοινωνία, πανεπιστημιακοί (ΠΟΣΔΕΠ), δήμαρχοι και τοπικές κοινωνίες, ακόμη και πιο συντηρητικά κομμάτια, όπως οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι, είναι εναντίον του σχεδίου.

Μνημόνιο

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, είτε με νομοσχέδιο είτε με τον πιο αυταρχικό τρόπο (προεδρικό διάταγμα), η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει τις αντι-μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να εφαρμόσει το σχέδιο πριν την έκδοση των μηχανογραφικών αυτού του έτους.

Η επίθεση του υπουργείου δεν είναι τυχαίο ότι κορυφώνεται αυτή την περίοδο. Η ψήφιση για τις αλλαγές στην παιδεία έρχεται την ίδια περίοδο που κλείνουν νοσοκομεία, τα σχολεία βρίσκονται υπό κατάρρευση, οι απολύσεις γίνονται νόμιμες. Το νομοσχέδιο σαν κομμάτι του μνημονίου είναι συνέχεια των περικοπών και των αντι-μεταρρυθμίσεων στην παιδεία και πρόδρομος άγριων περικοπών στο κοινωνικό κράτος.

Το κλείσιμο τμημάτων όπως αυτό της Κοινωνικής Εργασίας στην Πάτρα, δείχνουν ότι η κυβέρνηση θέλει να διαλύσει παιδεία, υγεία, κράτος πρόνοιας  και να ευνοήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα και τις επιχειρήσεις. Δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι η μελέτη για το σχέδιο Αθηνά ανατέθηκε σε θυγατρική εταιρεία των ομίλου ΑΚΜΗ (των γνωστών ΙΕΚ), ούτε ότι επαγγελματικά δικαιώματα ΑΕΙ-ΤΕΙ εξισώνονται με αυτά ιδιωτικών κολλεγίων.

Χιλιάδες νέοι θα αναγκαστούν να φορτωθούν τα έξοδα στις πλάτες τους, ενώ η ανεργία, που συνεχώς αυξάνεται, κάνει «κουρελόχαρτα» τα διπλώματα των αποφοίτων.

Συντονισμός

Η απάντηση σε όλα αυτά είναι η επιμονή στην οργάνωση κοινών δράσεων. Οι φοιτητικές καταλήψεις να γίνουν ο χώρος συντονισμού με σωματεία, εργαζόμενους, μαθητές, όπου θα μεταδώσουν το κλίμα αντίστασης στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας, όπως το φοιτητικό κίνημα το 2006-2007 ενάντια στο άρθρο 16.

H απόφαση του συντονισμού γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων βάζει την κατεύθυνση όχι απλά για απόσυρση του σχεδίου Αθηνά, αλλά και ανατροπή της κυβέρνησης. Χρειάζεται να οργανώσουμε κινητοποιήσεις μαζί με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τους μαθητές, τους εργαζόμενους που απολύονται. Να φτιάξουμε ψηφίσματα τα οποία να καλούν σε συντονισμό με σωματεία, αλλά και με τους φοιτητικούς συλλόγους πανελλαδικά.

Αριστερά

Σε αυτή τη μάχη μεγάλος βάρος πέφτει στις παρατάξεις της Αριστεράς (ΑΡΕΝ, ΕΑΑΚ, ΜΑΣ). Οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ λειτουργούν σαν φρένο στο κίνημα, αφού σαμποτάρουν κάθε προσπάθεια να μαζικοποιηθεί και να συντονιστεί το κίνημα. Η Αριστερά οφείλει να θυμίζει ότι οι ΔΑΠ-ΠΑΣΠ παίζουν το παιχνίδι της τρικομματικής κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ). Το ίδιο πρέπει να γίνει και με το ρόλο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, η οποία συμβάλλει στα σχέδιά τους.

Τις επόμενες μέρες θα συνεχιστεί η μεγάλη μάχη ενάντια στο σχέδιο Αθηνά ιδιαίτερα την Παρασκευή 22/3, που οργανώνεται νέο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Σε κάθε πόλη πρέπει να μαζικοποιηθούν οι κοινές συνελεύσεις οι οποίες να ανοιχτούν στην κοινωνία και να συντονιστούν με τους εργαζόμενους.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία