Οι εκλογές τελείωσαν, οι αγώνες συνεχίζονται

Φωτογραφία

Ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ σωστά αποφάσισε να μη συμμετάσχει στη φιλομνημονιακή κυβέρνηση που σχηματίστηκε με κορμό τη ΝΔ, γιατί η στρατηγική και το πρόγραμμά του κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Θα έχει το ρόλο της μαχητικής αντιπολίτευσης.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Δημήτρης Στρατούλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄Αθήνας

H 17η Ιουνίου ήταν μια ιστορική ημέρα για τη Ριζοσπαστική Αριστερά της χώρας μας και ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί για πρώτη φορά διεκδίκησε με πολλές πιθανότητες την πρωτιά και το σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης, σπάζοντας όλα τα πολιτικά στερεότυπα που είχαν διαμορφωθεί στις λαϊκές συνειδήσεις από το πολιτικό κατεστημένο ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ προορίζονται για να κυβερνούν ή να συγκυβερνούν και η Αριστερά μόνο για να τους αντιπολιτεύεται και για να οργανώνει και να στηρίζει τους κοινωνικούς αγώνες.

Τα ξημερώματα στις 6 Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με εκλογικό ποσοστό 4,6% και βρέθηκε μετά από 40 ημέρες στο 27% και στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η επιτυχία του είναι ιστορικής εμβέλειας, αποτελεί πλέον μια μεγάλη δύναμη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, η οποία ενισχυμένη και με την ψήφο του λαού, και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του και να επηρεάσει καθοριστικά τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα μας και στην Ευρώπη.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση κυβέρνησης από τις δυνάμεις της Αριστεράς στη βάση κοινού προγράμματος και με τη στήριξη του λαϊκού κινήματος, ως εναλλακτική πολιτική λύση στις μνημονιακές κυβερνήσεις, του έδωσε τη δυνατότητα να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά πιο εύκολα και πιο γρήγορα τη μέχρι τότε συνεπή αντιπολιτευτική-κινηματική τακτική του. Κυρίως όμως τον βοήθησε να δώσει στο λαό ελπίδα και θετική προοπτική και να απεγκλωβίσει λαϊκές δυνάμεις από την πολιτική επιρροή και ηγεμονία που τους ασκούσαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα φιλικά τους Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ένα καταρχήν θετικό στοιχείο της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι κατά βάση του δόθηκε ταξική ψήφος. Σύμφωνα με τις επιστημονικές αναλύσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων, οι περίπου 1.700.000 πολίτες που τον ψήφισαν, προέρχονται κατά κύριο λόγο από τα λαϊκά στρώματα, που χτυπιούνται από την οικονομική κρίση και τις μνημονιακές πολιτικές (36% στη Β’ Πειραιά, 37% στο Περιστέρι κλπ). Επίσης ελπιδοφόρο για το μέλλον του είναι ότι ψηφίστηκε κατά βάση από νεότερες ηλικίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ σωστά αποφάσισε να μη συμμετάσχει στη φιλομνημονιακή κυβέρνηση που σχηματίστηκε με κορμό τη ΝΔ, γιατί η στρατηγική και το πρόγραμμά του κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Θα έχει το ρόλο της μαχητικής αντιπολίτευσης, που θα πρέπει να την ασκήσει με τους εξής τρόπους:

• Από τη σκοπιά του προγράμματός του με ευθύνη απέναντι στο λαό και στον τόπο.

• Με τη στήριξη των αγώνων του λαού, για να αποκρουστούν τα νέα μνημονιακά μέτρα και να ακυρωθούν οριστικά τα μνημόνια της καταστροφής. Με τη συστηματική προσπάθεια για την αλλαγή των συσχετισμών στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα προς όφελος των δυνάμεων της συνδικαλιστικής Αριστεράς.

• Με τη συγκρότηση, δραστηριοποίηση και ανάπτυξη στους δήμους και στις γειτονιές δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης στα θύματα της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών.

• Με την προώθηση με κάθε τρόπο της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των δυνάμεων της Αριστεράς.

• Με την επικαιροποίηση, εμβάθυνση και ριζοσπαστικοποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ με συστηματική και δημιουργική συζήτηση για ζητήματα (ευρώ, ευρωζώνη, ευρωπαϊκή πολιτική κλπ), για τα οποία υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

• Με την ενίσχυση της κοινής δράσης με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και τα κοινωνικά κινήματα της Ευρώπης για την απόκρουση των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία