Ό πως αποδεικνύεται από τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη για τη ροή της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο νέος υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, η πλειοψηφία των νέων προσλήψεων, που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2019, αφορούν θέσεις με ελαστική σχέση εργασίας.

Τον Ιούνιο του 2019 οι ελαστικές σχέσεις εργασίας υπερίσχυσαν της πλήρους απασχόλησης στις νέες προσλήψεις κατά 56,61%. Από αυτές μερική απασχόληση είναι το 44,33% και εκ περιτροπής εργασία είναι το 12,28%. 
Ακόμη και στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου του 2018 υπερισχύουν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας με 51,66% (μερική απασχόληση 40,01%, εκ περιτροπής εργασία 11,65%).
Τα στοιχεία αυτά είναι διαφωτιστικά. Πρώτον το πάρτι που κάνουν οι καπιταλιστές στην Ελλάδα με την ελαστικοποίηση της εργασίας είχε την απόλυτη έγκριση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι ακόμη έχουν αυταπάτες ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν φιλεργατική, ας διαβάσουν προσεκτικά ξανά τα στοιχεία. Η ταξική της μονομέρεια ήταν προς τους καπιταλιστές και όχι και για τους εργαζόμενους. Τα στοιχεία είναι καμπανάκι για τους εργαζόμενους. 
Η ΝΔ, που λέει ότι θα υπερασπιστεί τους εργαζόμενους, δεν μπορεί να το κάνει, καθώς η ατζέντα της μιλάει για νέες θέσεις εργασίας μόνο αν έχουν επιτευχθεί η ανάπτυξη και νέες επενδύσεις. Αυτή η ατζέντα κάνει δεδομένα την εργασιακή επισφάλεια και τις ελαστικές σχέσεις κυρίαρχες στην εργασία και την απασχόληση.