Οι Μιντιάρχες συνεχίζουν τις απολύσεις

Νέα σφαγή ξέσπασε αντί «χριστουγεννιάτικου μποναμά» στα ΜΜΕ. Με την ψήφιση του Μνημόνιου 3 λύθηκαν τελείως τα χέρια όλων των εργοδοτών. Έτσι οι Μιντιάρχες ξεκίνησαν αμέσως καινούργια επίθεση στους εργαζόμενους/ες όλων των κλάδων.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Παρδάλη, δημοσιογράφος στο ΑΠΕ

Παρά τις προηγούμενες «δεσμεύσεις» τους για αναστολή των απολύσεων, αν οι εργαζόμενοι υπέγραφαν ατομικές συμβάσεις εργασίας (αποδεχόμενοι τις προηγούμενες μειώσεις και παρακάμπτοντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις), τώρα επανέρχονται αγριότεροι. Κι αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που η ανεργία στον κλάδο φτάνει το 40% και οι μισθοί μας έχουν ήδη μειωθεί σε ποσοστά 30-40%.

Επιθέσεις
Στον ΔΟΛ (συγκρότημα Λαμπράκη), «Τα Νέα»προχωράν σε μείωση προσωπικού με τη μέθοδο της δήθεν «εθελούσιας» εξόδου και με το κυνικό επιχείρημα «φύγετε τώρα με ολόκληρη αποζημίωση, αλλιώς θα εφαρμόσουμε το νέο νόμο και θα την πάρετε μειωμένη».

Ταυτόχρονα το συγκρότημα προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε 11 απολύσεις από τα περιοδικά του «Βήματος», ενώ απολύσεις και νέες μειώσεις μισθών έπονται και στην εφημερίδα «Το Βήμα», όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο διευθυντής του. Στον ΔΟΛ υπολογίζουν να «απαλλαγούν» από 40-50 άτομα (όλων των κλάδων) μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ανάλογες «εθελούσιες» εξόδους, με μπόνους 6 μισθών, ανακοίνωσε και το συγκρότημα Αλαφούζου. Στην «Καθημερινή» υπολογίζει να διώξει γύρω στα 40 άτομα. Όλως τυχαίως, όσοι έχουν στοχοποιηθεί από την εργοδοσία, «παροτρύνονται» να συμμετέχουν στην εθελούσια!

«Εθελούσιες» έξοδοι ανακοινώθηκαν και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ενώ αναμένονται και στην τηλεόραση. Η στοχευμένη εθελούσια έξοδος αφορά κυρίως τεχνικούς, εργαζόμενους πολλά χρόνια στο σταθμό, από τους οποίους η εταιρεία θέλει να απαλλαγεί.

Στο Φάληρο στοχεύουν πλέον στην οριστική κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των τεχνικών, αφού ο σταθμός καλύπτει ήδη τις ανάγκες του σε τεχνικό προσωπικό, ειδικά στην τηλεόραση, με ενοικιαζόμενους απασχολήσιμους.

Ο ΑΝΤ1 άρχισε με τις απολύσεις 8 τεχνικών και συνεχίζει. Στο MEGA έρχονται νέες  απολύσεις. Στην εφημερίδα «Κέρδος» η εργοδοσία αρνείται να καταβάλει τα δεδουλευμένα και επιμένει σε ατομικές συμβάσεις με μειώσεις αποδοχών κατά 20%, παρά την πολυήμερη απεργία των εργαζομένων. Στον «Αδέσμευτο Τύπο» οι εργαζόμενοι/ες είναι απλήρωτοι 4 μήνες.

Τέτοιες πρακτικές αναμένεται να γενικευτούν στην πλειοψηφία των ΜΜΕ, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που προσφέρουν τα νομοθετήματα της μνημονιακής τρικομματικής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση συμμετέχει στη σφαγή των εργαζομένων με την κατάργηση της χρηματοδότησης των δημοτικών ραδιοσταθμών και τη στάση της στην ΕΡΤ.

Ταυτόχρονα δρομολογείται συστηματικά η απαξίωση της δημόσιας τηλεόρασης, αφού με Κοινή Υπουργική Απόφαση χαρίστηκαν οι εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Κατεχάκη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης... για να γίνουν στρατόπεδο κράτησης μεταναστών.

Αντίσταση και νίκη
Κι όμως ο κόσμος μας συνεχίζει να αντιστέκεται.

Η άμεση αντίδραση και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ΔΟΛ πέτυχαν ανάκληση της απόλυσης των διοικητικών υπαλλήλων (ΕΠΗΕΑ), καθώς και της απόλυσης του Παναγιώτη Βενέτα, οδηγού στον Όμιλο.

Οι τεχνικοί στο ραδιοσταθμό ALPHA 98,9 έχουν κατέβει σε 20ήμερη απεργία και ακολούθησαν απεργίες και σε άλλους ραδιοσταθμούς. Στο «Κέρδος» συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις, ενώ στον ΔΟΛ και σε άλλα ΜΜΕ οι εργαζόμενοι/ες ζητάν από τα σωματεία μας να κατέβουμε σε απεργίες...

«Αντιμνημονιακοί»;
Οι μιντιάρχες, για χρόνια, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση των τραπεζιτών και του πολιτικού κατεστημένου (με μεγάλα δάνεια και όχι μόνο), ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις και πολιτικά πρόσωπα, χειραγωγούσαν, τρόμαζαν και εκβίαζαν την κοινή γνώμη, ζητούσαν από τις κυβερνήσεις να πράξουν σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, διαστρέβλωναν τις πολιτικές θέσεις όσων αντιστέκονταν, είχαν αγκαλιαστεί με τα συστήματα πολιτικής εξουσίας, την τραπεζοκρατία, το εφοπλιστικό λόμπι, τους εργολάβους, τους κατασκευαστές και τους διάφορους αεριτζήδες…

Το βάθος της κρίσης έφτασε τελικά και στη διαπλοκή (τράπεζες-ΜΜΕ-πολιτικό προσωπικό). Μπρος στο ύψιστο γενικό συμφέρον του καπιταλισμού να βγει από την κρίση, έγιναν και οι διαπλεκόμενοι αναλώσιμοι. Στο νέο μεταμνημονιακό ισοπεδωμένο τοπίο δεν τους χρειάζονται. Τη βρόμικη δουλειά την έχουν ήδη κάνει.

Ο όψιμος πόνος τους να κάνουν αντιπολίτευση ΔΕΝ πείθει καμία και κανέναν. Δεν θα στηρίξουμε τα ξαφνικά «εθνικά» ΜΜΕ που μας κατάστρεψαν. Μόνη λύση, για να ανατραπεί όλη αυτή η σαπίλα, είναι η συλλογικότητα και η αντίσταση.
Αντίσταση μαζί με τους φυσικούς συμμάχους μας που είναι όλοι οι εργαζόμενοι/ες, οι άνεργοι/ες και η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, μέχρι να τους ανατρέψουμε: Κυβέρνηση-τραπεζίτες-μιντιάρχες (ελληνική διαπλοκή) και Τρόικα-μνημόνια-ΕΕ κλπ.

Είναι στ’ αλήθεια: «Ή αυτοί ή εμείς».

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία