Ο «λαός» του ΣΥΡΙΖΑ λέει OXI στη συμφωνία

Παρά το γεγονός ότι θεοί και δαίμονες έχουν πέσει πάνω μας για να μας πείσουν ότι η συμφωνία με τους δανειστές και η ψήφιση του μνημονίου ήταν μονόδρομος, (κανάλια, εφημερίδες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός), ο «λαός» του ΣΥΡΙΖΑ έχει διαφορετική άποψη.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Σεργίδου

Εκατοντάδες στελέχη, απλά μέλη όλων των τάσεων, παρά το σοκ που διαδέχθηκε τους πανηγυρισμούς του ΟΧΙ, κινητοποιήθηκαν άμεσα διαχωρίζοντας τη θέση τους από την απόφαση της κυβέρνησης. Με κείμενα από καρδιάς, αποτυπώνονται η αγανάκτηση, η θλίψη αλλά και η αποφασιστικότητα των απλών μελών. 
Η απόφαση για παράδειγμα της ΟΜ Σάμης στη Κεφαλονιά είναι λιτή και ξεκάθαρη:  «Το κόμμα μας, έχει υποστεί μια συντριπτική ήττα. Ήττα, πολιτική, ηθική, ιδεολογική. Ανεξάρτητα από τους λόγους και τις ευθύνες όσων μας οδήγησαν σ’ αυτή τη θέση, απόφασή μας είναι να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας, μετριάζοντας τις συνέπειες της ήττας αυτής για την κοινωνία. Θα αγωνιστούμε ενωμένοι καθημερινά, ενάντια στις συνέπειες του μνημονίου, ενάντια στις κατασχέσεις των τραπεζών, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, στην απορύθμιση του κοινωνικού ιστού, τιμώντας τις θέσεις και τις ιδέες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτές, αποτυπώθηκαν στο Συνέδριό του και στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».
Η ΝΕ Πρέβεζας πάλι, ζητά να «αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια οποιουδήποτε οργάνου τού κόμματος κατατείνει στην αποδυνάμωση ή την απαξίωση στελεχών του που εκφράζουν διαφορετική ή μειοψηφική θέση».
Ο κατάλογος των ψηφισμάτων και αποφάσεων μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, μεγάλες νομαρχιακές όπως η Α’ Αθήνας και η Α’ Θεσσαλονίκης, κλαδικές όπως η Νομαρχιακή Υγείας, Οργανώσεις Μελών εξωτερικού από το Παρίσι μέχρι τη Κύπρο, ΟΜ σε νησιά, χωριά και βουνά λένε ΟΧΙ στη συμφωνία. 
Ανησυχητικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι οι εφημερίδες και τα μέσα επικοινωνίας του κόμματος, δαιμονοποιούν τους διαφωνούντες, δανειζόμενοι επιχειρήματα του συστήματος. Οι άνθρωποι που διαφωνούν «έχουν πάρει το μέρος του Σόιμπλε», «διασπούν το κόμμα», «οι βουλευτές δεν έχουν καταλάβει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι γκρουπούσκολο» και άλλα ανατριχιαστικά. Τα μέλη που συνεδρίασαν και ψήφισαν ΟΧΙ στη συμφωνία δύσκολα αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στην Αυγή και το Left.gr. 
Στις φωνές του ΟΧΙ στη συμφωνία προστίθεται η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ καθώς και αποφάσεις του ΚΣ που, μεταξύ άλλων, καταγγέλλουν την καταστολή και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Πανούση και ζητούν την απομάκρυνσή του. 
Η απόφαση όμως που δεν άφηνε πια κανένα περιθώριο αμφισβήτησης του τι λέει το κόμμα, ήταν το κείμενο των 109 μελών της ΚΕ. Οι 109 καλούν την κυβέρνηση «να μην υποκύψει στα εκβιαστικά τελεσίγραφα των δανειστών», ενώ προειδοποιούν ότι η συμφωνία «δεν είναι συμβατή με τις ιδέες και τις αρχές της Αριστεράς» και καλούν σε άμεση σύγκλιση της ΚΕ. Η θέση αυτή της πλειοψηφίας των μελών της ΚΕ, αποτελεί –μεταξύ άλλων– μια αποστομωτική απάντηση σε όσους βιάστηκαν να ζητήσουν πειθαρχικά μέτρα κατά των βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που τάχθηκαν κατά της συμφωνίας. Είναι επίσης μια απόδειξη ότι η ευθύνη της μη συζήτησης στα όργανα βαραίνει αποκλειστικά τον πρόεδρο του κόμματος.
Σημαντικό και το γεγονός ότι, παρά την απογοήτευσή τους, αρκετά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ -ανάμεσά τους και οι δύο βουλευτίνες Γιάννα Γαϊτάνη και Έλενα Ψαρρέα- λίγες ώρες πριν από την ψήφιση του μνημονίου βρίσκονταν έξω από τη Βουλή διαδηλώνοντας μαζί με τον κόσμο. 
Αρκετοί έσπευσαν να πουν ότι πολλές από τις ΟΜ και τις Νομαρχιακές Επιτροπές δεν είχαν απαρτία. Η πραγματικότητα είναι ότι οι συνεδριάσεις των ΟΜ είναι ιδιαίτερα μαζικές, και κάποιες μάλιστα καταγράφουν μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών από ό,τι προεκλογικά. Επιπλέον πέρα και πάνω από απαρτίες οι άνθρωποι που ψηφίζουν είναι τα μέλη, λίγα ή πολλά, που καθημερινά υπερασπίζονταν τον ΣΥΡΙΖΑ στις γειτονιές, έλιωναν τα παπούτσια τους στις αφισοκολλήσεις, στις εξορμήσεις, στα εκλογικά κέντρα. Είναι οι άνθρωποι που το βράδυ της Παρασκευής στην προεκλογική συγκέντρωση του ΟΧΙ στο Σύνταγμα χαμογελούσαν περήφανα, που το βράδυ της Κυριακής του δημοψηφίσματος έκλαιγαν από χαρά και το βράδυ της Δευτέρας έκλαιγαν από απογοήτευση. 
Αυτοί οι άνθρωποι, οι γυναίκες και οι άντρες, η νεολαία είναι οι άνθρωποι που θα συνεχίσουν να παλεύουν ενάντια στα μνημόνια όπως έκαναν πάντα, είναι αυτοί και αυτές που θα υπερασπίζονται την κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ, την κληρονομιά της ενότητας, της μαζικής απεύθυνσης, είναι οι άνθρωποι που, χωρίς αυτούς, το γρανάζι του ΣΥΡΙΖΑ δε θα μπορεί να γυρνά γιατί πολύ απλά ο ΣΥΡΙΖΑ αδειάζοντας τον κόσμο του θα πάψει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία