"Ο αγώνας θα συνεχιστεί για να ανατρέψουμε την πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ"

Φωτογραφία

Συνέντευξη με τον υπό απόλυση πρόεδρο της ΟΛΜΕ, Θέμη Κοτσιφάκη

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Τη συνέντευξη πήρε ο Θοδωρής Πατσατζής
Ο Θέμης Κοτσιφάκης είναι ο πρώτος πρόεδρος εργατικής Ομοσπονδίας που κινδυνεύει να απολυθεί. Μίλησε στο Rproject.gr και «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» για τους αγώνες των καθηγητών. Τη συνέντευξη πήρε ο Θοδωρής Πατσατζής. Ολόκληρη η συνέντευξη στο Rproject.gr

 

Τι ρόλο έχει παίξει η ΟΛΜΕ για να φτάσουμε από τις 1.700 περίπου διαθεσιμότητες και πιθανές απολύσεις, να είναι προς απόλυση αυτή τη στιγμή, μόνο 200 καθηγητές;
Για πρώτη φορά η ΟΛΜΕ μέσα στο καλοκαίρι ανέπτυξε μια σειρά από δράσεις. Πορείες μικρές και μεγάλες, παρεμβάσεις ακόμη και σε πολιτιστικά γεγονότα, ώστε να αναδειχθεί το ζήτημα, να μάθει ο κόσμος τι ακριβώς συμβαίνει. Προχωρήσαμε στην οκταήμερη απεργία το Σεπτέμβρη, που ανέπτυξε μια δυναμική και ανέδειξε τα ζητήματα της εκπαίδευσης με την επίθεση στο δημόσιο σχολείο. Παράλληλα, η κυβέρνηση έφτιαξε το νόμο 4186 για τα εκπαιδευτικά, με τον οποίο θέλει να αλλάξει τελείως το χαρακτήρα του λυκείου και της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Έτσι, μαζί με τις κινητοποιήσεις για  τη διαθεσιμότητα αναδείξαμε τη μετατροπή του λυκείου σε εξεταστικό κέντρο, το σπρώξιμο των μαθητών από την εκπαίδευση στην κατάρτιση, με τις ΣΕΚ που θα ανοίξει του χρόνου.

Κάναμε μια προσπάθεια, άλλοτε πετυχημένη κι άλλοτε όχι, να συνδεθούν οι αγώνες των εκπαιδευτικών με τους αγώνες άλλων εργαζομένων. Να συντονιστούμε με άλλες Ομοσπονδίες και σωματεία και απλούς εργαζόμενους με το στήσιμο συντονιστικών και επιτροπών αγώνα από τα πρωτοβάθμια σωματεία μας. Αυτό είχε θετική επίδραση. Υπάρχουν πολύ καλά παραδείγματα από τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, την Λάρισα κ.α. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που ήταν σε διαθεσιμότητα μπήκαν σε αυτές τις επιτροπές αγώνα και μαζί με τις ΕΛΜΕ προσπάθησαν να δημιουργήσουν συνθήκες κινηματικές. Από το να γίνονται οι ενημερώσεις μέσα στο σχολείο από αυτές τις επιτροπές, μέχρι την προετοιμασία των κινητοποιήσεων και ταυτόχρονα αναπτύχθηκαν μια σειρά πρωτοβουλίες, με κινηματικές δράσεις, ακτιβισμοούς, καταλήψεις διευθύνσεων, κεντρικών πολιτικών γραφείων.

Αυτό που έχει σημασία για να βγάλουμε και ένα συμπέρασμα είναι ότι όλος αυτός ο κόσμος που μπήκε σε αυτό τον αγώνα, πολιτικοποιήθηκε. Είδε ότι τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα μιας βάρβαρης πολιτικής, που υλοποιούν όλοι μαζί. Η Κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ. 

Πως θα αντιμετωπίσετε το ενδεχόμενο να γίνουν τελικά οι απολύσεις; Θα πιέσετε και για πολιτικές πρωτοβουλίες ώστε να μην περάσουν;
Θέλουμε δε θέλουμε, το ζήτημα είναι πολιτικό. Το ίδιο λένε οι αποφάσεις της Ομοσπονδίας και των συνελεύσεων που έχουν ένα κύριο αίτημα. Την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Δεν δεχόμαστε τις απολύσεις που είναι και αντισυνταγματικές. Θα μπούμε αντικειμενικά σε μια νέα φάση του αγώνα. Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε με κινηματικές πρωτοβουλίες. Με απεργίες, συλλαλητήρια, καταλήψεις και οπωσδήποτε θα αναπτυχθεί και το θέμα της αλληλεγγύης στους συναδέλφους που βρίσκονται στη χειρότερη θέση και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά με πολύπλευρη, οικονομική, νομική και συνδικαλιστική στήριξη.

Όπως είπατε η επίθεση είναι συνολική στο δημόσιο σχολείο. Για την Τράπεζα Θεμάτων στην Α΄ Λυκείου τι σκοπεύετε να κάνετε; 
Η εφαρμογή για πρώτη φορά της Τράπεζας Θεμάτων ανοίγει το ζήτημα της αντίστασης στον αντιεκπαιδευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση. Ο νόμος στρεβλώνει τελείως το περιεχόμενο του λυκείου, από αυτό που πραγματικά πρέπει να δώσει κανείς στη νέα γενιά. Αντί για ένα λύκειο που θα στηρίζει τις ανθρωπιστικές αξίες και τη δημοκρατία, θα έχεις ένα λύκειο που θα στηρίζεται στον εκφοβισμό, στην τρομοκρατία, στην βαθμοθηρία και τον ανταγωνισμό. Επειδή αυτό θα κάνει κακό και μελλοντικά στη νέα γενιά και στην κοινωνία, θεωρούμε ότι είναι ένα θέμα που πρέπει μαζί με τους γονείς και τους μαθητές να το αναδείξουμε και να πιέσουμε να μην εφαρμοστεί. Σαν ΟΛΜΕ αυτός είναι ο στόχος μας. Πρέπει αυτό το θέμα να απασχολήσει έντονα όλη την κοινωνία.

Υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει απεργιακή κινητοποίηση και την περίοδο των εξετάσεων;
Δεν αποκλείουμε τίποτα από τη στιγμή που ο κλάδος δέχεται μια τεράστια επίθεση. Όλα είναι ανοιχτά. Σε τέσσερις μέρες γίνεται το εκπαιδευτικό συνέδριο στα Γιάννενα που θα γίνει μια πρώτη κουβέντα και την ίδια ώρα, είναι υπό διαμόρφωση ένας νέος γύρος γενικών συνελεύσεων που θα γίνουν πιθανά πριν το Πάσχα και θα αποφασίσουν το πώς θα προχωρήσουμε.

 

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία