Ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία χρυσού συνεχίζεται

Φωτογραφία

Για μια φορά ακόμη κάτοικοι και φορείς της Χαλκιδικής, μαζί με κινήσεις συμπαράστασης και αλληλέγγυους από πολλές περιοχές της χώρας, διαδήλωσαν δυναμικά στο δάσος των Σκουριών στις 9/9, με αίτημα να μην ξεκινήσει η εξορυκτική δραστηριότητα στα μεταλλεία χρυσού. Η κυβέρνηση, ως φανατικός υπερασπιστής των «επενδυτών» (της καναδικής «Eldorado Gold» και του Μπόμπολα) και μιας (καπιταλιστικής) «ανάπτυξης» ποτισμένης με καρκίνο και περιβαλλοντική καταστροφή, κατέφυγε ξανά στην ωμή καταστολή.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Αντίσταση στην «ανάπτυξη» της καταστροφής

 

Η αστυνομία σταματούσε τα πούλμαν των διαδηλωτών για ελέγχους, ενώ δεν επέτρεψε ποτέ στους συγκεντρωμένους να φτάσουν στο σημείο εργασιών της εταιρείας. Μάλιστα, για να υπενθυμίσει το ρόλο της ως «ιδιωτικός στρατός» του Μπόμπολα, όπως και στην Κερατέα, προχώρησε σε αλόγιστη χρήση χημικών, η ρίψη των οποίων προκάλεσε εστίες πυρκαγιάς μέσα στο δάσος.

Ακολούθησαν συγκρούσεις με τους κατοίκους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Διαμαντόπουλου και μιας ακόμη διαδηλώτριας. Επίσης, προσήγαγε 11 άτομα, τέσσερα από τα οποία συνελήφθησαν και δικάζονται στις 20/9. Οι κατηγορίες που τους προσάπτουν είναι «συμμετοχή σε συλλαλητήριο κατά των μεταλλείων».

Όπως ήταν αναμενόμενο, στα ΜΜΕ έπεσε σιγή ασυρμάτου. Ειδικά από το «Μέγκα», το «Έθνος» και το «Πρώτο Θέμα», αφού οι δουλειές με το χρυσό στη Χαλκιδική υπόσχονται τεράστια κέρδη στον Μπόμπολα. Μια σειρά ευνοϊκές υπουργικές αποφάσεις που παρακάμπτουν περιβαλλοντικές (αποψίλωση 3.500 στρεμμάτων δάσους) και άλλες αρνητικές επιπτώσεις (τοξικά απόβλητα) της μεταλλευτικής δραστηριότητας, η παράνομη κρατική επιδότηση 15 εκατομμυρίων ευρώ στην «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» (όπου ο Μπόμπολας κατέχει το 5% μέσω της «Άκτωρ»), η πολιτική διαμεσολάβηση της κυβέρνησης Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου για να εμπλακούν στην «εκμετάλλευση» Καναδοί και Καταριανοί, απολύτως λογικά δεν θα μπορούσαν να χωρέσουν στην ειδησιογραφία τους.

Κουβέντα όμως δεν ακούστηκε για τη λεηλασία της φύσης και από τον «οικολογικό» ΣΚΑΪ του Αλαφούζου, που μας καλεί σε δενδροφυτεύσεις και καθαρισμό παραλιών. Εκτός από τα συνηθισμένα σχόλια των «παπαγάλων» του Φαλήρου, ότι οι αντιδράσεις διώχνουν τις «επενδύσεις» -και προτάσσοντας το «πάνω από όλα η επιχειρηματικότητα και τα κέρδη της»– η «Καθημερινή» προχώρησε παραπέρα.

Με ένα ανυπόγραφο σημείωμα στις 11/9, με τίτλο «Αποφασιστικότητα έναντι των άκρων», εξισώνει την κοινωνική διαμαρτυρία, τις δίκαιες αντιστάσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, με τη ρατσιστική-φασιστική βία της Χρυσής Αυγής.

Μοναδικός σκοπός είναι η συκοφάντηση των εργατικών, λαϊκών αγώνων και της Αριστεράς, ώστε ο Μπόμπολας και ο Αλαφούζος να βγάζουν ανενόχλητοι υπερκέρδη, τόσο με τις φοροαπαλλαγές για τους ίδιους, όσο και με το ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Ο αγώνας ενάντια στα μεταλλεία χρυσού είναι κομμάτι της συνολικής αντιπαράθεσης με τις πολιτικές των μνημονίων και του γενικού ξεπουλήματος. Ορθά ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες συλλογικότητες συμπαραστέκονται στους κατοίκους. Το σύστημα μέσα στην κρίση του γίνεται όλο και πιο επιθετικό.

Αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη, τρομοκρατούν και διαιρούν το στρατόπεδο των «από κάτω». Ας απαντήσουμε με τα δικά μας όπλα, για να ανατρέψουμε τις πολιτικές που καταστρέφουν τις ζωές μας και το περιβάλλον: αντίσταση-ανυπακοή-αλληλεγγύη.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία