Ο νόμος πλαίσιο στο… συρτάρι

Φωτογραφία

Σε ρήγμα στην πολιτική των μνημονίων οδήγησε το κίνημα αντίστασης για την κατάργηση του νόμου πλαίσιο για ΑΕΙ-ΤΕΙ. Η κυβέρνηση εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο θα πάρουν χρηματοδότηση τα πανεπιστήμια, αποσύροντας τον εκβιασμό για εφαρμογή του νόμου από τα ιδρύματα.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Δημήτρης Μπάρκας

Ο υπουργός Παιδείας, Γ. Μπαμπινιώτης, εισηγήθηκε μια πιο «ευέλικτη» τακτική, προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος, χωρίς να καταρρεύσουν τα πανεπιστήμια, προτείνοντας τροπολογία στο νόμο πλαίσιο που θα αποσύνδεε τη ρήτρα εφαρμογής του νόμου προκειμένου να πάρουν οι σχολές τα κονδύλια που ζητούσαν. Η κίνηση ελιγμού του Μπαμπινιώτη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την κυβέρνηση, με διάφορα στελέχη –και φυσικά κυρίως την Α. Διαμαντοπούλου– να ξεκαθαρίζουν με δηλώσεις ότι ο νόμος θα πρέπει να εφαρμοστεί με κάθε θυσία. Ο συμβολισμός για την κυβέρνηση είναι πολύ μεγάλος.

Ίσως η πιο χαρακτηριστική δήλωση ήταν αυτή του Μητσοτάκη, ο οποίος επιλέγει προσεκτικά πότε και για ποιο θέμα θα παρέμβει: «Η υποχώρηση που ετοιμάζει ο νέος υπουργός Παιδείας και η αναστολή της ισχύος του εξυγιαντικού νόμου, που επιτέλους με καθυστέρηση πολλών ετών ψήφισε η Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία, δεν είναι μόνο ένα τραγικό λάθος που γυρίζει την Παιδεία πίσω. Είναι και ένα μήνυμα προς όλους ότι μπορούν με επιτυχία να αρνηθούν τη νομιμότητα, όταν δεν τους συμφέρει».

Ο Μπαμπινιώτης αντέδρασε, απειλώντας ακόμα και με παραίτηση, δηλώνοντας πως «εάν νομίζουμε ότι με το να απειλούμε “δεν θα σας δώσουμε χρήματα” θα έχουμε αποτελέσματα, το μόνο που θα δούμε θα είναι ξεσηκωμένους φοιτητές και πανεπιστημιακούς στους δρόμους με ανεξέλεγκτες καταστάσεις, τις οποίες δεν θα μπορεί να αντέξει ο τόπος, ιδίως παραμονές εκλογών. Εγώ κάνω έναν διάλογο με τα πανεπιστήμια, ώστε ο επόμενος υπουργός Παιδείας να μπορεί να εφαρμόσει το νόμο».

Το πισωγύρισμα αυτό στην εφαρμογή του νόμου ήρθε μετά την επιμονή και τη μαζική δράση φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων μέσα στα ιδρύματα, ακυρώνοντας τις απόπειρες διεξαγωγής εκλογών Συμβουλίων Διοίκησης και παράλληλα πιέζοντας και τις διοικήσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ωστόσο δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Η πίεση από την πλευρά του κινήματος θα πρέπει να αντισταθμίσει αυτή της κυβέρνησης πάνω στο υπουργείο Παιδείας. Το ζήτημα της χρηματοδότησης δεν έχει κλειδώσει ακόμα, ενώ η μάχη για την ανατροπή του νόμου έχει μόλις πάρει τα πρώτα «εύσημα» με τις επίσημες δηλώσεις για αδυναμία εφαρμογής του.Παράλληλα είναι ξεκάθαρο ότι η εφαρμογή του νόμου θα επανέλθει με την πρώτη ευκαιρία, από όποιο κυβερνητικό σχήμα κι αν προκύψει.

 

Και γι’ αυτό χρειάζεται την εμπειρία και τις δυνάμεις από την «αποτελεσματικότερη αντίσταση στο Μνημόνιο μέχρι σήμερα» –όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών Πάτρας– να τις μεταφέρουμε και να τις συνδέσουμε με τους υπόλοιπους αγώνες των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία