Ο ΣΥΡΙΖΑ και η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής

Φωτογραφία

Έχουν περάσει οι μέρες της αθωότητας για το κίνημα και την Αριστερά. Τότε που πολλοί πίστεψαν πως η ναζιστική Χρυσή Αυγή θα ξεφούσκωνε, επειδή τα μέλη της θα ξεσκεπάζονταν στα κανάλια, ενώ την ίδια ώρα τα τηλεοπτικά χαστούκια του Κασιδιάρη αύξαναν τα ποσοστά της.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θανάσης Κούρκουλας

Χρειάζεται επίσης να ξεπεραστούν οι αυταπάτες της αντιφασιστικής τακτικής του είδους «να τους ταράξουμε στη νομιμότητα» ή να απαιτήσουμε «να κάνει η αστυνομία τη δουλειά της», ως βασικό μέτρο αντιμετώπισης των νεοναζί. Ιδιαίτερα μετά από την πρωτοφανή κάλυψη του Δένδια στους αστυνομικούς βασανιστές των 15 της αντιφασιστικής μοτοπορείας και τις επιθέσεις της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «καλύπτει τους κουκουλοφόρους».

Ασφαλώς, η πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση για άμεση καταστολή της δολοφονικής δράσης της Χρυσής Αυγής είναι απαραίτητη, όμως δεν είναι από μόνη της αρκετή. Γιατί είναι προφανές και σε παιδιά δημοτικού πως όσο η «μαγκιά» των Χρυσαυγιτών θα περνάει στο δρόμο, τόσο πιο αναποτελεσματική θα αποδεικνύεται η όποια θεσμική παρέμβαση εναντίον τους. Τόσο περισσότεροι απελπισμένοι άνθρωποι θα πιστεύουν στην υποτιθέμενη αντισυστημική μαγκιά της συμμορίας, κάποιοι θα εντάσσονται στα τάγματα εφόδου της και πολλοί περισσότεροι θα την υποστηρίζουν ανοιχτά.

Αντιφασιστική διάθεση
Αντίθετα το δρόμο στην Αριστερά τον δείχνουν οι εργαζόμενοι που έκραξαν τον Παναγιώταρο στην Τρίπολη, οι τρίτεκνοι που έδιωξαν τον Κασιδιάρη από τη συγκέντρωσή τους στο Σύνταγμα, τα σωματεία που καταγγέλλουν την τραμπούκικη δράση των φασιστών στους χώρους δουλειάς, οι αντιφασιστικές πρωτοβουλίες που εμφανίζονται τον τελευταίο καιρό σε γειτονιές, πόλεις και χωριά.

Με δυο λόγια, ήρθε η ώρα για το κίνημα να καλύψει το ζωτικό χώρο της Χρυσής Αυγής εκεί που τον διεκδικούν οι φασίστες: στο δρόμο, τα σχολεία, τους εργασιακούς χώρους. Ήρθε η ώρα για τον ΣΥΡΙΖΑ να καταπιαστεί με την οργάνωση του κόσμου που αγωνίζεται για το ψωμί του και δεν ανέχεται τους φασίστες. Να πάρει πρωτοβουλίες, να κάνει την αντιφασιστική δράση δικό του βασικό καθήκον, να εξοπλίσει τα μέλη του γι’ αυτό το σκοπό.

Το άνοιγμα της συζήτησης αυτής αποτελεί σοβαρό βήμα προόδου. Το επόμενο διάστημα το καθήκον είναι οι συγκεκριμένες οδηγίες προς τα μέλη των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κατεύθυνση χρειάζεται να είναι: Ξεσκεπάζουμε τους φασίστες στην κοινωνία και τους απομονώνουμε με τη μαζική μας δράση. Συγκροτούμε αντιφασιστικό μέτωπο μαζί με κάθε άλλη διαθέσιμη δύναμη του κινήματος και της Αριστεράς, με αντιμνημονιακό-αντιφασιστικό διακριτό στίγμα: «Κάτω τα μνημόνια – Έξω οι ναζί». Αναδεικνύουμε το συστημικό ρόλο των νεοναζί, που προσπαθούν να καλύψουν με αντιμνημονιακό μανδύα την αγάπη τους προς «πετυχημένους επιχειρηματίες», όπως τον Λάτση, τον Σάλλα, τις μεγάλες ΠΑΕ, τοπικούς ιδιοκτήτες πάρκινγκ που αξιώνουν να κλείσουν δημοτικά πάρκινγκ για να βγάλουν υπερκέρδη.

Επίσης ξεσκεπάζουμε τον παρακρατικό ρόλο των φασιστών ως συμπλήρωμα των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΛ.ΑΣ., που τους προστατεύει νυχθημερόν. Όπως στην περίπτωση των 15 της αντιφασιστικής μοτοπορείας, τα μαχαιρώματα μεταναστών ή τις οργανωμένες επιθέσεις σε κοινότητες μεταναστών, για τα οποία ποτέ κανένας Χρυσαυγίτης δεν συλλαμβάνεται, ενώ τα θύματα πιέζονται από την αστυνομία να αποσύρουν τις μηνύσεις τους.

Στα σχολεία, μια πρώτης τάξης ευκαιρία για αντιφασιστική παρέμβαση είναι ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου σε λίγες μέρες. Χρειάζεται να ξεσκεπάσουμε τους Χρυσαυγίτες ως σύγχρονους ταγματασφαλίτες, ιδεολογικούς απογόνους των Χιτών και των συνεργατών των ναζί.

Ακολουθεί η επέτειος του Πολυτεχνείου, που οι νεοναζί αμφισβητούν ως... «μύθο» της Αριστεράς, ενώ οι ίδιοι λατρεύουν τον Παπαδόπουλο, πνευματικό παιδί του οποίου –και γραμματέας της ΕΠΕΝ– ήταν ο Μιχαλολιάκος.

Ακολουθεί η 6η Δεκέμβρη, η επέτειος της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου από τον Κορκονέα. Με μοίρασμα αντιφασιστικού υλικού στα σχολεία, με αντιφασιστικά μαθήματα σε παιδιά που θέλουν να απαντήσουν σε συνομήλικούς τους φιλο-Χρυσαυγίτες αποτελεσματικά, με παρεμβάσεις στις σχολικές γιορτές, μπορούν οι εκπαιδευτικοί και οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ να παίξουν σημαντικό ρόλο στην οργάνωση αντιφασιστικών ομάδων μέσα στα σχολεία, εκεί που οι Χρυσαυγίτες παίζουν μπάλα μόνοι τους σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Δράσεις στις γειτονιές
Στις γειτονιές, η εξωστρεφής συστηματική παρουσία της Αριστεράς είναι επιβεβλημένη. Ιδιαίτερα σε λαϊκές συνοικίες, όπου οι νεοναζί επιχειρούν να στρατολογήσουν ανέργους το τελευταίο διάστημα. Με εξορμήσεις αντιφασιστικής ενημέρωσης και τοπικές αντιφασιστικές εκδηλώσεις. Με συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις απάντησης σε ρατσιστικές επιθέσεις, για να κλείσουν (ή για να μην ανοίξουν) γραφεία των νεοναζί στην περιοχή, που είναι αποδεδειγμένα ορμητήρια των ταγμάτων εφόδου τους εναντίον μεταναστών, αριστερών, νέων που διαφωνούν με τις «απόψεις» των φασιστών.

Αλλά και με κάθε είδους περιοδείες και εξορμήσεις της Αριστεράς σε εργασιακούς χώρους και γειτονιές, όπου οι φασίστες επιχειρούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, όπως π.χ. σε εφορίες, νοσοκομεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς ή σε χώρους δουλειάς που ζητούν από τους εργοδότες να πάρουν τους «δικούς τους» για ένα κομμάτι ψωμί.
Με υλικά του ΣΥΡΙΖΑ για τις Γενικές Απεργίες, τοπικές και κεντρικές κινητοποιήσεις για να μην κλείσουν σχολεία, νοσοκομεία και κοινωνικές δομές.

Τοπικοποίηση
Με ίδρυση γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνικών κέντρων αλληλεγγύης παντού. Γραφεία –ζωντανά κύτταρα της δράσης της Αριστεράς– που θα παίζουν το ρόλο αναχώματος στις φασιστικές εξορμήσεις σε περιοχές όπου η παρουσία της Αριστεράς ήταν ανεπαρκής τα τελευταία χρόνια και στις οποίες οι φασίστες επιχειρούν να επεκταθούν.

Είναι καιρός η Αριστερά να πάρει επάνω της το καθήκον της αντιμετώπισης της φασιστικής απειλής, όσο το φίδι, που έχει βγει από το αυγό, είναι ακόμα μικρό. Γιατί –όπως έλεγε ο Χίτλερ– «αν οι αντίπαλοί μας είχαν συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που διέτρεχαν από το κίνημά μας, θα είχαν συντρίψει το νεαρό μας πυρήνα, όσο ήταν ακόμα μικρός».

Ας πάρουμε στα σοβαρά τα λόγια του. Ας μην αφήσουμε την ιστορία να επαναληφθεί στην Ελλάδα του 2012. Διαθέσιμες κοινωνικές δυνάμεις υπάρχουν. Είναι ο κόσμος που απεργεί και διαδηλώνει απέναντι στην τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού με κάθε ευκαιρία. Ο κόσμος που στήριξε με την ψήφο του την Αριστερά και έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ 27%. Αρκεί να ασχοληθούμε συστηματικά και σοβαρά με το καθήκον της αντιφασιστικής πάλης ως άμεσο και συστηματικό μέτρο προστασίας των αγώνων και των δημοκρατικών κατακτήσεών μας. Εδώ και τώρα!

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία