Ο ΣΥΡΙΖΑ και η μάχη της νεολαίας

Φωτογραφία

Η αναγκαιότητα να υπάρξει εδώ και τώρα πολιτική για τη νεολαία δεν μπορεί να καλυφθεί με τεχνητούς τρόπους. Αυτό που λείπει από την παρέμβαση στη νεολαία δεν είναι οι δομές, τα φεστιβάλ και τα χάπενινγκ, παρ’ όλο που και αυτά χρειάζονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτα απ’ όλα χρειάζεται να δοκιμαστεί και να χτιστεί μέσα από συγκεκριμένα μέτωπα.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Σεργίδου

Η συζήτηση για το ποια είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στη νεολαία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό. Τα «σημάδια» που επιβάλλουν μια μαχητική και ξεκάθαρη αντιμετώπιση των προβλημάτων της νεολαίας είναι πολλά. Η υπό διάλυση δημόσια παιδεία, τα τεράστια ποσοστά ανεργίας στη νεολαία, η part time εργασία. Το ελπιδοφόρο είναι πως τα τελευταία χρόνια η νεολαία  είναι παρούσα στους αγώνες. Παρούσα μέσα από τις μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων που δεν επέτρεψαν την εφαρμογή των αντιδραστικών νόμων και κατεδάφισαν υπουργούς Παιδείας, αλλά και  παρούσα στην πλατεία Συντάγματος, στις λαϊκές συνελεύσεις, στις μεγάλες απεργίες και φυσικά στη μάχη των εκλογών, επιλέγοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον πιο κοντινό της πολιτικό εκφραστή.

Σήμερα, που η κατάσταση στην κοινωνία και την οικονομία έχουν φτιάξει ένα ασφυκτικό πλαίσιο γύρω από τη νεολαία και ξέροντας ότι θα έρθουν νέα πιο σκληρά μέτρα και όλο μεγαλύτερη καταστολή, χρειάζεται οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ να κινητοποιηθούν και να καλύψουν το προηγούμενο κενό που άφησε η παρέμβασή τους.  Το 27% στην κοινωνία θα πρέπει να μεταφραστεί σε υπαρκτές δυνάμεις στα σχολεία, στις σχολές, στους χώρους εργασίας, ιδιαίτερα στο δύσκολο ιδιωτικό τομέα. Δυνάμεις  που από τη μια θα οργανώνουν την αντίσταση στον ίδιο το χώρο και από την άλλη θα συντονίζουν τους νεολαιίστικους με τους εργατικούς αγώνες.

Η αναγκαιότητα να υπάρξει εδώ και τώρα πολιτική για τη νεολαία δεν μπορεί να καλυφθεί με τεχνητούς τρόπους. Αυτό που λείπει από την παρέμβαση στη νεολαία δεν είναι οι δομές, τα φεστιβάλ και τα χάπενινγκ, παρ’ όλο που και αυτά χρειάζονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτα απ’ όλα χρειάζεται να δοκιμαστεί και να χτιστεί μέσα από συγκεκριμένα μέτωπα.

Στις σχολές θα πρέπει να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει η διαδικασία συγκρότησης τοπικών συνελεύσεων ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή φοιτητών και εργαζομένων. Συνελεύσεων που δεν θα συζητούν απλά, που δεν θα χάνονται σε μικρά ζητήματα, αλλά που θα αναλάβουν τη μάχη ενάντια στο νόμο-πλαίσιο. Βασικό ζήτημα είναι η σύνδεσή τους με τις επιτροπές και πρωτοβουλίες αγώνα που ήδη υπάρχουν και στις οποίες συναντιέται ήδη ο κόσμος της Αριστεράς. Μεγάλη προσοχή θα χρειαστεί στο να μην ξαναεπιτρέψουμε να υπάρξουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που με τις προτάσεις τους θα στηρίξουν το νόμο-πλαίσιο ή πτυχές του (όπως η συμμετοχή στις εκλογές για Συμβούλια Διοίκησης).

Σε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα (σχολεία, εργασιακά) η νεολαία θα πρέπει να δώσει τη μάχη μέσα από τις τοπικές συνελεύσεις γειτονιών. Η νεολαία δεν μπορεί να αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι από τη στιγμή που ζει και δουλεύει τοπικά. Η παρουσία νέων ανθρώπων μπορεί να δώσει ζωντάνια, μαχητικότητα και φαντασία στις τοπικές συνελεύσεις.

Το επόμενο διάστημα έχουμε να υπερασπιστούμε τα σχολεία που διαλύονται, συγχωνεύονται και καταρρέουν λόγω της ανύπαρκτης χρηματοδότησης. Παράλληλα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό πρόβλημα της παρουσίας της Χρυσής Αυγής, που ανενόχλητα χύνει το φασιστικό της δηλητήριο μέσα στα σχολεία. Με ενημερωτικό υλικό, με εκδηλώσεις και τοπικά φεστιβάλ, σε συνεργασία με τις ΕΛΜΕ και άλλους φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δράσει άμεσα. Ήδη σε κάποιες γειτονιές έχει ξεκινήσει η οργάνωση τέτοιων δράσεων.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι και το πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει πραγματικές δυνάμεις στους χώρους εργασίας, ιδιαίτερα στο «δύσκολο» ιδιωτικό τομέα. Στα φαστφουντάδικα, στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, στους κούριερ, στα φροντιστήρια, στις αλυσίδες μεγαλοκαταστημάτων, όπου η νεολαία δουλεύει για μισθούς πείνας. Εκεί το καθήκον είναι να χτιστούν σωματεία που θα υπερασπίζονται τους εργαζόμενους, που θα σπάνε την τρομοκρατία της εργοδοσίας. Και εδώ η μαχητικότητα της νεολαίας είναι απαραίτητη. Ταυτόχρονα σημαντικό είναι να οργανωθεί και η δουλειά στους ανέργους, προβάλλοντας τα αιτήματά τους, με ορατή παρουσία στους ΟΑΕΔ.

Μια παρέμβαση στην «πραγματικότητα» της νεολαίας μπορεί να οδηγήσει φυσιολογικά και σε ένα πραγματικά μαζικό φεστιβάλ νέων ΣΥΡΙΖΑ μέσα στους επόμενους μήνες, κάτι το οποίο έχει ήδη αρχίσει να συζητιέται (αν και με ιδιαίτερη βιασύνη και χωρίς συζήτηση για τις απαραίτητες προϋποθέσεις).

Η περαιτέρω ενιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και των νέων ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να εξυπηρετεί το βασικό στόχο που είναι η ανατροπή του μνημονίου και της πολιτικής που  μας έφερε μέχρι εδώ. Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να επιβληθεί, ούτε να περιοριστεί σε σχήματα μειοψηφιών και πλειοψηφιών. Στο βαθμό που ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχει στους χώρους και θα αντιστέκεται, στο βαθμό που θα συσπειρώνει τα πιο μαχητικά και πρωτοπόρα κομμάτια της νεολαίας, θα προχωράει και η διαδικασία συγκρότησής του.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία