Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό των προσφύγων στο Λαύριο

Φωτογραφία

Με το όπλο της αλληλεγγύης ανταποκρίνονται κοινωνικοί φορείς, αλλά και ιδιώτες, στο κάλεσμα για συμπαράσταση στους πρόσφυγες του Λαυρίου, που κινδυνεύουν με λιμό, εξαιτίας της αδιαφορίας των αρμοδίων και της στάσης πληρωμών που έχουν επιβάλει στους εργαζόμενους στο Κέντρο Προσφύγων Λαυρίου, με αποτέλεσμα αυτοί να είναι απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Αλκμήνη Ψιλοπούλου

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το πρόβλημα, ευαισθητοποιήθηκαν κάτοικοι και φορείς από όλη την Ελλάδα, μαζί με αντιρατσιστικές οργανώσεις από την Αθήνα. Συγκεκριμένα από την Καλλιθέα, τη Ρόδο, σχολείο του Μαρκόπουλου, το Σύνταγμα, οι Οικολόγοι, ανώνυμοι ιδιώτες και εργαζόμενοι-απεργοί του ALTER, έδειξαν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους, στέλνοντας τρόφιμα και άλλα απαραίτητα, ό,τι μπορεί ο καθένας, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες. Καθημερινά συγκεντρώνονται κούτες με τρόφιμα, ενώ οι ίδιοι οι πρόσφυγες έχουν αναλάβει την αυτοδιαχείριση της κουζίνας τους.

Τη Δευτέρα 4 Ιουνίου, στήθηκε μέσα στο Κέντρο συλλογική κουζίνα, με πρωτοβουλία ομάδας δράσης (κοινωνική κουζίνα) από το Μεταξουργείο. Την περασμένη Τετάρτη πλοίο από τη Σύρο έφερε τρόφιμα στους πρόσφυγες, ενώ τρόφιμα έρχονται στο Κέντρο και με πρωτοβουλίες ιδιωτών που έχουν καταστήματα σίτισης. Εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού πήραν την πρωτοβουλία να οργανώσουν ένα μικρό πανηγύρι και θεατρικά δρώμενα για τα παιδιά των προσφύγων.

Αυτή είναι η απάντηση της κοινωνίας στη μέγιστη ανθρωπιστική κρίση που απειλεί τους 280 πρόσφυγες που διαμένουν στο Κέντρο προσφύγων στο Λαύριο, αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθούνται εδώ και χρόνια στη μεταναστευτική πολιτική, με αποκορύφωμα την αναστολή όλων των λειτουργιών του Κέντρου, μαζί και της τροφοδοσίας, εξαιτίας της στάσης πληρωμών προς εργαζόμενους, αλλά και προμηθευτές, αποτέλεσμα της διάλυσης του κοινωνικού ιστού που επιχειρεί να επιβάλει στη χώρα η τρόικα και τα μνημόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι βρίσκεται και θα βρίσκεται στο πλευρό των προσφύγων και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να βοηθήσει την κατάσταση με όλες του τις δυνάμεις. Καλεί τους αρμόδιους φορείς να βρουν άμεσα λύση, να απελευθερώσουν το κονδύλι για τη λειτουργία του Κέντρου προσφύγων Λαυρίου –του πρώτου Κέντρου προσφύγων που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και αποτελεί πλέον κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου.

 

Διαβάστε αναλυτικότερα προηγούμενο άρθρο:

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία