Πάτρα

νεολαία / Γιώργος Κοκκινάρης / 06.03.2012

Με τη νέα χρονιά κλιμακώνονται οι πιέσεις του υπουργείου Παιδείας για εφαρμογή του νόμου πλαίσιο. Εμφανίζονται ερωτηματολόγια αξιολόγησης, τα συγγράμματα δεν δίνονται όλα, υπάρχει κόψιμο μαθημάτων λόγω απόλυσης καθηγητών με σύμβαση, οι εργαζόμενοι απειλούνται με την εφεδρεία, ενώ στη Φοιτητική Εστία της Πάτρας προβλέπονται περικοπές για σίτιση και στέγαση μέχρι και 60%. Η επιβολή όλων αυτών θα οριστικοποιηθεί, αν γίνουν οι εκλογές των Συμβουλίων Διοίκησης. 

Οι σύλλογοι των εργαζομένων (ΕΤΕΠ, Διοικητικών) αποφάσισαν απεργία την ημέρα των εκλογών στις 14/3 και κινητοποίηση για το μπλοκάρισμά τους. Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ.

Στους φοιτητικούς συλλόγους και στη μάχη ενάντια στην εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο υπάρχει μια σχετική δυσκολία. Μεγάλο κομμάτι των φοιτητών χτυπιέται άμεσα από το Μνημόνιο, τις περικοπές, τη φτώχεια και κατέβηκε στις τελευταίες κινητοποιήσεις στις 12 Φλεβάρη. Όμως λόγω της μεγάλης πίεσης που μπαίνει από τη γενικότερη επίθεση της κυβέρνησης, οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητών δεν έχουν καταφέρει να εκφράσουν την αγανάκτηση και να οργανώσουν τον καθημερινό αγώνα των φοιτητών στη σχολή, αλλά και στην κοινωνία.
Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει αρκετά σημαντικά βήματα, στα οποία σημαντικό ρόλο έπαιξε η Πρωτοβουλία Αγώνα για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία Πάτρας, όπου συμμετέχουν καθηγητές, φοιτητές, οι παρατάξεις ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ. Η κοινή σύσκεψη ΔΣ συλλόγων εργαζομένων και φοιτητών, το μπλοκάρισμα της συνεδρίασης της Οργανωτικής Επιτροπής και της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων, η ακύρωση των εκλογών στα ΤΕΙ είναι παραδείγματα συντονισμού, στον οποίο συνέβαλε η Πρωτοβουλία Αγώνα.

Έτσι στις προσεχείς εκλογές των Συμβουλίων Διοίκησης μπαίνει ένα στοίχημα: στις 14/3 να υπάρχουν μαζικές κινητοποιήσει ακύρωσης των εκλογών, οι οποίες να αναβαθμίσουν την αντίσταση μέσα στο πανεπιστήμιο. Το μπλοκάρισμα των ΣΔ πρέπει να είναι αφορμή να ξαναεμπιστευτούν οι φοιτητές τις γενικές συνελεύσεις για τις δράσεις τους. Παράλληλα μια κοινή συνέλευση όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας η οποία θα συντονίζει φοιτητές-καθηγητές-εργαζόμενους, θα δημιουργήσει ένα πραγματικό Διασυντονιστικό συνελεύσεων και καταλήψεων ως ένα μέτωπο για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Οι Φοιτητές-τριες Ενάντια στο Σύστημα, με τη δράση τους στην ΑΡΕΝ Πάτρας, συμβάλλουν στην ενημέρωση και δράση ενάντια στο νόμο με κοινές εκδηλώσεις φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων (ΕΤΕΠ) που αντιστέκονται. Σε αυτή την κατεύθυνση έγινε και η εκδήλωση στους Μηχανολόγους Μηχανικούς τη Δευτέρα 5/3. Παράλληλα τα σχήματα ΑΡΕΝ θα δώσουν τις μάχες για τα καθημερινά προβλήματα σε κάθε σχολή, όπως για την αξιολόγηση, την εξεταστική, τις περικοπές.