Πετυχημένα τα Αντιρατσιστικά Φεστιβάλ

Φωτογραφία

Τα φετινά Αντιρατσιστικά Φεστιβάλ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έγιναν πόλος έλξης για χιλιάδες ανθρώπους, με πολύ έντονη κι ελπιδοφόρα τη συμμετοχή της νεολαίας. Ήταν ένα καλοδεχούμενο μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό και υπέρ της αλληλεγγύης.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Αθήνα: Η αλληλεγγύη θα νικήσει!

Το κλίμα και το μήνυμα της αυξημένης συμμετοχής αποτυπώνουν στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές του 20ού Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Αθήνας, όπου αναφέρουν:
«Το 20ό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας έκλεισε τις πύλες του την Κυριακή αφήνοντας τη φλόγα της ελπίδας ακόμη πιο δυνατή, πιο ζεστή, πιο μεγάλη.
Η αξία της αλληλεγγύης και τα αιτήματα για ανοιχτά σύνορα και ανεμπόδιστη μετακίνηση προσφύγων/μεταναστών, για άσυλο, για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, για ίσα δικαιώματα στη στέγαση, την παιδεία, την υγεία και για τη γενικότερη κοινωνική ένταξη όσων ηθελημένα ή άθελά τους παραμένουν στη χώρα μας, δεν είναι υπόθεση μερικών ανθρώπων: αγκαλιάζουν και κινητοποιούν ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.
Η αθρόα προσέλευση του κόσμου και η αξιοσημείωτη παρουσία της νεολαίας στο 20ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ είναι μέρος της ελπιδοφόρας αυτής εικόνας. Ζήσαμε ένα Τριήμερο πλούσιο σε όλα του: σε συζητήσεις, προβληματισμούς και ανταλλαγή απόψεων, σε ταξιδιάρικες μελωδίες και δυνατά live, σε χορούς και γλέντια, σε χρώματα, γεύσεις, σε συγκινήσεις, πολλή χαρά και πολύ πολύ παιχνίδι απ’ τα πιτσιρίκια. Μα πάνω απ’ όλα ζήσαμε τρεις μέρες γεμάτες αλληλεγγύη, αποδοχή, κατανόηση όλων για όλ@.
(...)
Η αλληλεγγύη θα νικήσει!»

 

Ένα αξέχαστο τριήμερο αλληλεγγύης (και) στη Θεσσαλονίκη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 20ό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, το τριήμερο 23-25/6 στη Νέα Παραλία. 
Οι συζητήσεις, τα εργαστήρια και οι εκδηλώσεις, που διοργάνωσαν πολλές και διαφορετικές συλλογικότητες του κινήματος και της Αριστεράς, ήταν ίσως οι πολυπληθέστερες σε συμμετοχή στα 20 χρόνια του φεστιβάλ, με πλούσια και ενδιαφέρουσα θεματολογία: προσφυγικό και αντιμεταναστευτική πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ, κοινωνικά δικαιώματα, πόλεμος και διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, η πολιτική απάντηση της Αριστεράς στην κρίση, εργατικοί αγώνες, νεολαία και επισφάλεια, φύλο και σεξουαλικός προσανατολισμός, πλειστηριασμοί κ.ά.
Ανάμεσά τους ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη και η εκδήλωση που διοργάνωσε η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» και οι παιδαγωγοί της αλληλεγγύης με θέμα «Ισλαμοφοβία, ιμπεριαλισμός και αντιρατσιστική πάλη σήμερα», με ομιλητές τους Θοδωρή Καραγιαννίδη (εκπαιδευτικός που εργάζεται σε στρατόπεδο προσφύγων και μέλος της Δικτύωσης Ριζοσπαστικής Αριστεράς) και Παναγιώτη Λίλλη (μέλος ΚΑΡ). Στη συζήτηση υπήρξε παρέμβαση από τη μεριά του Παλαιστινιακού Συνδέσμου Βόρειας Ελλάδας και συγκεκριμένα τον Παλαιστίνιο γιατρό Faisal Εl Masri, ενώ το συντονισμό ανέλαβε η Δέσποινα Κομπογιάννη από την Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση (ΑΡΑΣ).
Στην κουβέντα αναδείχθηκαν οι αιτίες της ισλαμοφοβίας, καθώς και ο αντιδραστικός της ρόλος στη δικαιολόγηση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, αλλά και ως εργαλείο διαίρεσης των «από κάτω» πανευρωπαϊκά. Αυτό γεννά αναπόφευκτα την ανάγκη για ταξική απάντηση και ενότητα όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από τη θρησκεία που πιστεύουν ή την καταγωγή τους. Η μάχη για να πάνε τα προσφυγόπουλα κανονικά στα σχολεία, η υπεράσπιση του δικαιώματος των μουσουλμάνων να έχουν το δικό τους τζαμί στην Ελλάδα, η προσπάθεια για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων σε κανονικά σπίτια εντός του αστικού ιστού, όπως ειπώθηκε από τους ομιλητές, είναι πτυχές της δικής μας πάλης ενάντια στην ισλαμοφοβία, που δυστυχώς ενισχύεται και εδώ.
Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε και για τη στάση του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ, που από την υπεράσπιση των Παλαιστινίων και των πολυετών αγώνων τους για ελευθερία και δικαιοσύνη έφτασε να ενισχύει όλο και περισσότερο την επικίνδυνη συμμαχία του ελληνικού κράτους με το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ, την Κύπρο και τη δικτατορία της Αιγύπτου, αδιαφορώντας για τους πιθανούς πολεμικούς κινδύνους. 
Οι εκθέσεις, οι προβολές, τα θεατρικά και τα χορευτικά του φεστιβάλ ξεπέρασαν τις δυσκολίες που δημιουργεί η συνθήκη του ανοιχτού χώρου και ενθουσίασαν όσους/ες είχαν την ευκαιρία να τα παρακολουθήσουν. Οι μικροί επισκέπτες της διοργάνωσης βρήκαν το δικό τους «καταφύγιο» στον παιδότοπο, ενώ το κέφι στις 2 σκηνές με τις συναυλίες παρέμεινε αμείωτο μέχρι το ξημέρωμα, σε ήχους ροκ και λαϊκούς. 
Το φετινό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ ήταν μια πραγματικά έξοχη ευκαιρία συνάντησης προσφύγων και ντόπιων, συλλογικοτήτων και ανθρώπων του κινήματος που επιμένουν να προχωρούν στο δρόμο του αγώνα για ανοιχτά σύνορα και άσυλο στους πρόσφυγες, που δίνουν καθημερινά τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό και τα μνημόνια της φτώχειας, ενάντια στον εθνικισμό και το ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών, ενάντια στην εργασιακή εκμετάλλευση και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Ήταν μια γιορτή αγώνα και πραγματικής αλληλεγγύης, που συμπύκνωσε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις της πόλης. 
Φυσικά, τα εύσημα γι’ αυτή την επιτυχία ανήκουν σε όλους τους συντρόφους/ισσες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, οργάνωσαν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα συζητήσεων, αφιέρωσαν ώρες για το στήσιμο και τις βάρδιες του φεστιβάλ, έφτιαξαν φαγητά, ξενύχτησαν πολλές μέρες για την περιφρούρηση και την καθαριότητα του χώρου και φυσικά στο πλήθος του κόσμου που έδωσε το «παρών» στηρίζοντας το Φεστιβάλ. 
Αυτά τα μικρά ή μεγαλύτερα είναι που κάνουν τις διοργανώσεις του δικού μας στρατοπέδου εφικτές και δυνατές. Και του χρόνου!

 

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία