Πετυχημένη η μέρα δράσης στα νοσοκομεία

Φωτογραφία

Αναγκαία η συνέχεια

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Η πρωτοβουλία που πάρθηκε στη δημόσια υγεία, δείχνει να μπορεί να αποκτήσει δυναμική, για να υπάρξει μαζικός ξεσηκωμός στον κλάδο και να διασωθεί ό,τι μπορεί ακόμη, από τη μνημονιακή λαίλαπα. Από την κινητοποίηση που στηρίχτηκε στο ΨΝΑ-Δαφνί την Τετάρτη 16 Μάη, ως και τις κινητοποιήσεις σε μια σειρά νοσοκομεία την Τετάρτη 23 Μάη, φάνηκε ξεκάθαρα ότι η κοινή δράση των παρατάξεων της Αριστεράς με τη στήριξη στις καλύτερες περιπτώσεις από συμπαραστάτες των τοπικών κοινωνιών (δημοτικές παρατάξεις, οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς κ.ά.) μπορεί να εμπνεύσει τμήματα εργαζομένων και να συμμετάσχουν μαζικότερα στις κινητοποιήσεις.
Η Τετάρτη 23 Μάη τα είχε όλα. Συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων, γενικές συνελεύσεις με πλούσια συζήτηση και καλύτερη συμμετοχή από παλαιότερες, παρεμβάσεις στις διοικήσεις των νοσοκομείων, αποκλεισμούς δρόμων κλπ. Κάθε πρόσφορο μέσο χρησιμοποιήθηκε στα νοσοκομεία όπου έγιναν κινητοποιήσεις για να δοθεί το μήνυμα υπεράσπισης της δημόσιας υγείας από τους εργαζόμενους σε αυτή.
ΨΝΑ
Στο ΨΝΑ-Δαφνί οι εργαζόμενοι έκαναν για δεύτερη φορά σε 7 μέρες συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου. Στη συνέχεια έκαναν ολιγόωρο αποκλεισμό των ρευμάτων κυκλοφορίας στη λεωφόρο Αθηνών, όπου και μοίρασαν την ανακοίνωσή τους ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κόψει από την ευθύνη των ψυχιατρικών νοσοκομείων τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και τις υπόλοιπες δομές ψυχικές υγείας και να τα περάσει στις ΥΠΕ, να ανοίξει δηλαδή το δρόμο σε αδηφάγους ιδιώτες και ΜΚΟ για να πάρουν τις δομές αυτές. Στη συνέχεια έγινε παρέμβαση στα γραφεία της διοίκησης, όπου διεξαγόταν Δ.Σ. και όπου οι 100 περίπου εργαζόμενοι άκουσαν μέλη του Δ.Σ. του νοσοκομείου να τους λένε ότι οι εργαζόμενοι δεν συμμετέχουν στις δράσεις που αποφασίζει το σωματείο...
Παρών στις δύο κινητοποιήσεις στο Δαφνί δόθηκε από τον δήμαρχο του Χαϊδαρίου και συμβούλους της πλειοψηφίας (ΚΚΕ), από μέλη της ΛΑΕ στη Δυτ. Αθήνα (Χαϊδάρι, Αιγάλεω, Περιστέρι), από τη δημοτική παράταξη Ρήγμα στα Δυτικά του Αιγάλεω κ.ά. Επίσης το παρών έδωσαν εκπρόσωποι του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕΔΗΝ, μέλη Δ.Σ. από άλλα σωματεία εργαζομένων σε νοσοκομεία (Αττικό, Θριάσιο κ.ά.), μέλη του ΜΕΤΑ και του ΠΑΜΕ.
Συνελεύσεις και συγγεντρώσεις
Στο Ασκληπιείο έγινε Γενική Συνέλευση με πλούσια συζήτηση για τα αιτήματα των κινητοποιήσεων, αλλά και για το ατύχημα που είχε εργαζόμενος συμβασιούχος στο νοσοκομείο (βλέπε στο διπλανό άρθρο). Μετά το τέλος της συνέλευσης έγινε παράσταση στη διοίκηση του νοσοκομείου. Το παρών εκεί έδωσαν επίσης μέλη του ΜΕΤΑ. Και στο Αγλαΐα Κυριακού οι εργαζόμενοι έκαναν Γενική Συνέλευση και μετά παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου.
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Φλέμινγκ και Παίδων Πεντέλης, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Σισμανόγλειο και ακολούθησε κοινή επίσης συζήτηση για να συντονίσουν τη δράση τους. Αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν κινητοποίηση τη μέρα που θα γίνει ο απολογισμός της κοινής διοίκησης των τριών νοσοκομείων. Μετά τη συζήτηση ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στον αν. Διοικητή του νοσοκομείου.
Στο νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου και ακολούθησε παράσταση στη διοίκηση. Αντίστοιχη δραστηριότητα είχαμε στο νοσοκομείο Αττικόν, που η παράσταση διαμαρτυρίας μετά τη συγκέντρωση έγινε στον εργολάβο καθαριότητας. Συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Λαϊκό νοσοκομείο, ενώ οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην είσοδο των ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών). Τέλος αντίστοιχες δράσεις πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ΚΑΤ και Θριάσιο.
Η μικρή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ το προηγούμενο διάστημα δεν αντιστοιχούσε στις πραγματικές δυνατότητες του κλάδου, ούτε στα μεγάλα προβλήματα της δημόσιας υγείας. Αντιστοιχούσε σε κακοοργανωμένες δράσεις χωρίς ουσιαστική προοπτική παρά μόνο για να προβάλλεται η ηγεσία της Ομοσπονδίας. Η ενότητα της Αριστεράς μπορεί να είναι μια προοπτική πολύ πιο ορατή στον κόσμο. Και παρότι σίγουρα χρειάζεται ακόμη πολύ προσπάθεια για να γίνει πιο πειστική, έγινε μια πρώτη αρχή που χρειάζεται να έχει συνέχεια. Τα χοντρά προβλήματα στα νοσοκομεία από την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη προσωπικού συνεχίζουν και διογκώνονται. Η αρχή για να χτιστεί δυνατή και μαζική αντίσταση έχει γίνει και χρειάζεται συνέχεια και στήριξη από όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία