Πλατεία Αμερικής: Μια ενδιαφέρουσα μαρτυρία

Μετά από την αντιφασιστική συγκέντρωση του Σαββάτου 20 Οκτώβρη στην Πλ. Αμερικής, με πρωτοβουλία μέλους της Κοινότητας της Σενεγάλης, ήρθαν στην πλατεία Αμερικής και συζήτησαν με τους εκπροσώπους των μεταναστών και συλλογικοτήτων Έλληνες κάτοικοι της πλατείας, που αρχικά συμμετείχαν στα πογκρόμ κατά των μεταναστών στην περιοχή.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Δύο από αυτούς συμμετείχαν στο σπάσιμο των γραφείων της Τανζανικής Κοινότητας, στην οδό Λεμεσού, στις 25/9, ενώ ένας άλλος είχε δεχτεί επίθεση από άτομα της αντιφασιστικής μοτοπορείας, επειδή τον πέρασαν για Χρυσαυγίτη.

Άλλοι κάτοικοι περιέγραψαν ότι άτομα από τη Χρυσή Αυγή, που έμεναν στον Άγιο Παντελεήμονα, ερχόντουσαν καθημερινά στην περιοχή και προσπαθούσαν να τους ξεσηκώσουν ενάντια στους μετανάστες. Πολλοί ήρθαν με απολογητική διάθεση και είπαν πως κατάλαβαν το λάθος τους, έχουν διώξει τους Χρυσαυγίτες και τα προβλήματα δεν λύνονται με τη βία, αλλά με διάλογο.

Σύμφωνα με άρθρο του Τάκη Γιαννόπουλου από το «Ξεκίνημα», μετανάστες από τη Σενεγάλη πήραν μια πολύ σωστή πρωτοβουλία, ενώ με παρόμοιο τρόπο κινούνται και τα μέλη του ΑΣΑΝΤΕ (σωματείο Αφρικανών μεταναστών 2ης γενιάς) που έφτιαξαν συντονιστική επιτροπή, για να οργανώσουν καλύτερα την παρέμβασή τους. Αμέσως μετά τα πρώτα γεγονότα άνοιξαν δίαυλο επικοινωνίας με τους κατοίκους, που αντιδρούσαν και αρχικά είχαν παρασυρθεί από Χρυσαυγίτες.

Τα πρώτα βήματα δεν ήταν εύκολα, καθώς υπήρχε καχυποψία και επιθετικότητα που όμως σιγά-σιγά έδωσε τη θέση της στην κατανόηση πως οι επιλογές ήταν δύο: μετατροπή της περιοχής σε πεδίο βίαιης αντιπαράθεσης ή διάλογος και κοινή πάλη για τα προβλήματα. Άλλωστε τα συγκεκριμένα προβλήματα που επικαλούνταν οι κάτοικοι δεν είναι αξεπέραστα, καθώς αφορούν την παραβίαση της κοινής ησυχίας από καυγάδες μεταναστών στις 3 ή 4 το πρωί κλπ.

Οι μετανάστες τους εξήγησαν ότι αυτά ενοχλούν όλους και όχι μόνο τους Έλληνες και ότι επίσης τέτοιες συμπεριφορές γίνονται και από Έλληνες και από μετανάστες. Ανέλαβαν μάλιστα εκστρατεία ενημέρωσης στα μέλη των κοινοτήτων, ώστε να σταματήσουν παρόμοια περιστατικά. Τέλος κλείστηκε ραντεβού για να κατατεθούν προτάσεις και κοινές δράσεις ενάντια στην υποβάθμιση της περιοχής.

Αυτός είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων και ένα πολύ ωραίο παράδειγμα για το πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τη μετατροπή της Πλ. Αμερικής σε νέο Άγιο Παντελεήμονα.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία