Πλεόνασμα ψεύδους

πολιτική / Σπύρος Αντωνίου / 27.03.2014

Για να περιορίσει το μέγεθος της εκλογικής ήττας τον ερχόμενο Μάιο και να κρύψει τα νέα επώδυνα μέτρα που συμφώνησε με την τρόικα, ο Σαμαράς ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα τη διανομή 500 εκατ. ευρώ από το διαβόητο πρωτογενές πλεόνασμα, σε 8000.000-1.000.000 δικαιούχους.

Συγκεκριμένα, από την αρχική κυβερνητική υπόσχεση για διανομή του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος (2,87 δισ.) θα διανεμηθεί μόνο το 17%. Δέκα μέρες πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών, 70.000 ένστολοι θα πάρουν εφάπαξ 500 ευρώ, ενώ περίπου 60 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τους μισθούς των δικαστών. Για να μην ξεχνάμε ποιοι αποτελούν τα «στηρίγματα του καθεστώτος» και τη διαχρονική εκλογική πελατεία της Δεξιάς. 

Από εκεί και πέρα, με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, θα μοιραστούν και τα υπόλοιπα ψίχουλα του «κοινωνικού μερίσματος» σε ευπαθείς ομάδες (πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, άστεγοι). Μιλάμε για ένα μοναδικό επίδομα 400-1.000 ευρώ, όταν ο ΟΟΣΑ αναφέρει σε έκθεσή του πως, στο διάστημα 2008-2012, το κάθε άτομο στην Ελλάδα έχασε μεσοσταθμικά 4.400 ευρώ.

Τα υπόλοιπα χρήματα θα πάνε στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους (1δισ. ευρώ) και των χρεών του κράτους προς τους ιδιώτες, ενώ 350 εκατ. ευρώ θα κλείσουν μέρος της τρύπας των Ταμείων, μετά το δώρο στους εργοδότες για μειωμένες εισφορές κατά 3,9%.

Πρόκειται για πολιτική απάτη μεγατόνων, πραγματική προσβολή για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που απολύθηκαν, που έχουν εξαθλιωθεί από τα απανωτά μέτρα κοινωνικής βαρβαρότητας. Αφού πρώτα ισοπέδωσαν μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, αφού λεηλάτησαν τα λαϊκά εισοδήματα με δεκάδες φόρους, επιστρέφουν ένα απειροελάχιστο μέρος –σε συγκεκριμένες κατηγορίες– από τα ήδη «κατασχεθέντα». 

Με οικονομικούς όρους πλεόνασμα δεν υπάρχει φυσικά. Προέκυψε, γιατί το κράτος δεν πλήρωσε 4,3 δισ. ευρώ για φάρμακα και άλλα αγαθά που αγοράζει από τους ιδιώτες, επειδή έκλεισαν σχολεία και νοσοκομεία. Σε αυτό δεν έχει υπολογιστεί ούτε η ζημιά του δημοσίου από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ούτε και η καταβολή χιλιάδων συντάξεων που εκκρεμούν. Επιπλέον δεν είναι διατηρήσιμο. Η μνημονιακή υποχρέωση για μόνιμο πρωτογενές πλεόνασμα 4-5% την επόμενη δεκαετία, με σκοπό την αποπληρωμή του χρέους, δεν έχει συμβεί ποτέ και σε καμία χώρα του κόσμου. 

Οι εξαγγελίες Σαμαρά είναι ένα φτηνό επικοινωνιακό κόλπο για να πείσει τον κόσμο ότι το νέο πακέτο μέτρων, που συμφωνήθηκε με την τρόικα, είναι –ξανά– το τελευταίο. Η προεκλογική στόχευση βγάζει μάτι. Αν τραβηχτεί η κουρτίνα του ψέματος, αποκαλύπτεται ότι πίσω από τη νέα εκδοχή του «success story» κρύβεται ακόμα ένας γύρος επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα. 

Η καλλιέργεια κλίματος αισιοδοξίας, με τη θριαμβολογία για το «ματωμένο» πλεόνασμα και την προσχεδιασμένη έξοδο στις αγορές τους επόμενους μήνες, ακυρώνεται από το ίδιο το κείμενο της συμφωνίας που δημοσιοποίησαν ΕΕ-ΕΚΤ και ΔΝΤ. Ο οδυνηρός λογαριασμός για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, μετά τους συμβιβασμούς και τις διευκολύνσεις των δανειστών στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, θα έρθει μετά τις εκλογές του Μάη. 

Όπως και να βαφτίσουν το νέο μνημόνιο, θα είναι ακόμα πιο άγριο και θα αυξήσει το πλεόνασμα φτώχειας και ανεργίας, αφού θα περιλαμβάνει σκληρά αντεργατικά μέτρα: απελευθέρωση απολύσεων, κατάργηση τριετιών και γενίκευση του κατώτατου μισθού, επέκταση της «ενοικίασης» εργαζομένων και των ατομικών συμβάσεων, παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης, παράταση της «εισφοράς αλληλεγγύης» πέρα του 2015, εκτίναξη των λογαριασμών του ρεύματος, απορρυθμίσεις του ΟΟΣΑ κ.ά. Ορισμένες πτυχές τους μάλιστα θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι το Eurogroup της 1ης Απριλίου. 

Εκτός από τη λαϊκή οργή που «σιγοκαίει», η αποσύνθεση του ΠΑΣΟΚ (και συνολικά της κεντροαριστεράς) και οι «αντάρτες» βουλευτές εντείνουν τα κυβερνητικά αδιέξοδα, αλλά και τις προσπάθειες για ανασύνταξη του μνημονιακού μπλοκ. 

Όλα τα παραπάνω δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό στις γραμμές του εργατικού-λαϊκού κινήματος και της Αριστεράς, ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικεί την κυβερνητική εξουσία, για την ανατροπή της λιτότητας υπέρ του λαού. Το γκρέμισμα της συγκυβέρνησης των… αντικομουνιστών, που οργανώνει μαζί με την τρόικα την ισοπέδωση της ζωής μας για λογαριασμό του κεφαλαίου, όπως και ο πολιτικός στόχος της κυβέρνησης της Αριστεράς, θα επιταχυνθούν μόνο με το δυνάμωμα των κοινωνικών αγώνων και το μαζικό «μαύρισμα» των κομμάτων και των πολιτικών του μνημονίου στις κάλπες.