Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων - δραστηριοτήτων στην «Κομμούνα»

Φωτογραφία

Πολύ πλούσιο ήταν τις προηγούμενες ημέρες το πρόγραμμα του πολυχώρου «Κομμούνα» στην Ιουλιανού 67, με εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις κ.ά.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Χρήστος Σταυρακάκης

Την Τρίτη 28/11 οι νέοι και οι νέες της ΛΑΕ οργάνωσαν εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια μέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών (25η Νοέμβρη) με ομιλήτριες τις νέες συντρόφισσες Ε. Λεχρή-Κοτρώνη, Α. Σταυροπούλου, Μ. Θεοτοκάτου και Δ. Χασούρου. Ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με την πάλη της Αριστεράς απέναντι στο σεξισμό και την έμφυλη βία, με πολλές παρεμβάσεις, σε μια αίθουσα γεμάτη κυρίως από νέες και νέους. Οι εισηγήσεις και οι παρεμβάσεις έδωσαν έμφαση στην ανάγκη η Αριστερά να μην υποτιμάει τα ζητήματα της έμφυλης καταπίεσης και τη σύνδεσή τους με την καπιταλιστική εκμετάλλευση αλλά και το θεσμό της οικογένειας, στην ανάγκη σύνδεσης με τους αγώνες του εργατικού/λαϊκού κινήματος, στην ανάγκη αντιμετώπισης της έμφυλης βίας και του σεξισμού ακόμα και μέσα στις ίδιες τις οργανώσεις μας. 
Την Κυριακή 3/12, παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με αναπηρία, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Παιδιά εξωτικά, παιδιά οικόσιτα» (Ανθρωπολογική μελέτη της Αναπηρίας και της Ειδικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα), που εκδίδεται στο πλαίσιο της νέας Σειράς των Εκδόσεων Red Marks «Κριτική έρευνα», με ομιλητές τον συγγραφέα Λ. Τεντόμα (διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας), την καθηγήτρια Μ. Ψύλλα και τον Κ. Παπαδόπουλο, δημοτικό σύμβουλο Νίκαιας και ακτιβιστή του γονεϊκού κινήματος αναπήρων. Ο χώρος του βιβλιοπωλείου ήταν για άλλη μια φορά γεμάτος από ανθρώπους με ευαισθησία σε τέτοια ζητήματα αλλά και άτομα με αναπηρία, σε ακόμα μια πολύ ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση, αναδεικνύοντας την ανάγκη η Αριστερά να μην υποτιμάει τέτοια θέματα. 
Τέλος, το Σαββατοκύριακο 25-26/11 πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο με τίτλο «Η μαρξιστική θεωρία για τις οικονομικές κρίσεις», με εισηγητή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Σταύρο Τομπάζο. Στο σεμινάριο αναλύθηκαν οι λόγοι και οι αιτίες που η παρούσα δομική κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού δεν είναι απλά μια κρίση του μέσου ποσοστού κέρδους (μια «οικονομίστικη» αντίληψη) αλλά μια συνολική κρίση των σχημάτων αναπαραγωγής του κεφαλαίου, που έχει αποτέλεσμα την αδυναμία των κυρίαρχων τάξεων να «παρουσιάσουν» ένα νέο ηγεμονικό σχέδιο ξεπεράσματος της κρίσης που θα μπορεί να αποσπάσει μαζικά μια κοινωνική συναίνεση, ικανή για να μπορέσει ένα τέτοιο σχέδιο να υλοποιηθεί, εάν υπήρχε τέτοιο. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και της αυξημένης συμμετοχής, το σεμινάριο θα επαναληφθεί στις 13-14/1 (πληροφορίες και συμμετοχές στο commune.institute@gmail.com και στο 2108254625).
Τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα του πολυχώρου θα είναι εξίσου πλούσιο:
Την Πέμπτη 7/12 στις 6.30 μ.μ. το ΜΕΤΑ οργανώνει συζήτηση με τίτλο «Οργανώνουμε την εργατική απάντηση: Γενική Απεργία 14 Δεκέμβρη», με ομιλητές τους Γ. Χαρίση, γραμματέα του ΜΕΤΑ, και Α. Καψάλη από το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ. 
Ενόψει των επερχόμενων εκλογών στην Καταλονία στις 21/12, θα οργανωθεί τις επόμενες ημέρες εκδήλωση-συζήτηση για τις πολιτικές και κινηματικές εξελίξεις, με εισηγήτρια την Κατερίνα Σεργίδου (η ημερομηνία θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες και θα υπάρχει στο rproject.gr καθώς και στη σελίδα της «Κομμούνας» στο facebook).
Τέλος, το Σαββατοκύριακο 16-17/12 (Σάββατο 11 π.μ. - 8 μ.μ. και Κυριακή 11 π.μ. - 6 μ.μ.) στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Red Marks θα υπάρχει γιορτινό bazaar με πολλές προσφορές σε παλιά και νεότερα βιβλία, θα υπάρχουν εκθέσεις χειροποίητων κοσμημάτων και άλλων μικρών έργων τέχνης, καθώς και φαγητό και ποτό για όλους τους επισκέπτες. 
Το Σάββατο 16/12 στη 1 μ.μ. θα γίνει η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου της σειράς «Κριτική έρευνα» με τίτλο «Ρωγμές στο γύψο», μια έρευνα για τον παράνομο Τύπο στα χρόνια της Χούντας, με ομιλητές το συγγραφέα του βιβλίου Χ. Δ. Ραϊτσίνη, τον ιστορικό Γ. Γκλαβίνα και το συγγραφέα Π. Κοροβέση. 
Την Κυριακή στις 12 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί θεατρικό παιχνίδι, για παιδιά και όχι μόνο. Οι αγορές σας στο βιβλιοπωλείο μπορούν να γίνουν και με πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες και μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε δωροκάρτες των 10€, 15€ και 20€ για αγορές από το βιβλιοπωλείο.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία