Η πολιτική κρίση συγκλονίζει την Πορτογαλία. Είχαν προηγηθεί οι απανωτές ακυρώσεις μέτρων λιτότητας του προϋπολογισμού από το Συνταγματικό Δικαστήριο (μετά από προσφυγή του δεξιού Προέδρου της Δημοκρατίας).

Στο φόντο της ακύρωσης των μέτρων και της αποτυχίας του κυβερνητικού προγράμματος να πιάσει τους «στόχους», παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών, αρχιτέκτονας του προγράμματος λιτότητας, και ακολούθησε ο υπουργός Εξωτερικών και στέλεχος του ακροδεξιού κυβερνητικού εταίρου του βασικού δεξιού κυβερνητικού κόμματος.
Τέτοιου τύπου παραιτήσεις προκάλεσαν τριγμούς στην ίδια την κυβέρνηση. Αν και προς το παρόν επιβιώνει, η προσπάθεια να αντικαταστήσει το αποτυχημένο πακέτο λιτότητας με ένα νέο, κάνει την κυβέρνηση να εξακολουθεί να κρέμεται από μια κλωστή. Τη «σπρωξιά» μπορεί να δώσει το κίνημα. Η (αριστερή) CGTP και η (σοσιαλιστική) UGT οργάνωσαν την μεγαλύτερη γενική απεργία από την ψήφιση του πακέτου διάσωσης, ενώ σε διαφορετική μέρα, εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλλαν στο κοινοβούλιο, φωνάζοντας «παραιτήσου!» στα κυβερνητικά στελέχη…