Πολιτική κρίση στην Πορτογαλία

Η πολιτική κρίση συγκλονίζει την Πορτογαλία. Είχαν προηγηθεί οι απανωτές ακυρώσεις μέτρων λιτότητας του προϋπολογισμού από το Συνταγματικό Δικαστήριο (μετά από προσφυγή του δεξιού Προέδρου της Δημοκρατίας).

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Στο φόντο της ακύρωσης των μέτρων και της αποτυχίας του κυβερνητικού προγράμματος να πιάσει τους «στόχους», παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών, αρχιτέκτονας του προγράμματος λιτότητας, και ακολούθησε ο υπουργός Εξωτερικών και στέλεχος του ακροδεξιού κυβερνητικού εταίρου του βασικού δεξιού κυβερνητικού κόμματος.
Τέτοιου τύπου παραιτήσεις προκάλεσαν τριγμούς στην ίδια την κυβέρνηση. Αν και προς το παρόν επιβιώνει, η προσπάθεια να αντικαταστήσει το αποτυχημένο πακέτο λιτότητας με ένα νέο, κάνει την κυβέρνηση να εξακολουθεί να κρέμεται από μια κλωστή. Τη «σπρωξιά» μπορεί να δώσει το κίνημα. Η (αριστερή) CGTP και η (σοσιαλιστική) UGT οργάνωσαν την μεγαλύτερη γενική απεργία από την ψήφιση του πακέτου διάσωσης, ενώ σε διαφορετική μέρα, εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλλαν στο κοινοβούλιο, φωνάζοντας «παραιτήσου!» στα κυβερνητικά στελέχη…

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία