ΠΟΣΔΕΠ: Πρώτη δύναμη η Αριστερά!

Φωτογραφία

Πρωτιά για τη «Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων» και υποχώρηση της φιλοκυβερνητικής απερχόμενης πλειοψηφίας της ΠΟΣΔΕΠ έδειξαν τα αποτελέσματα του 11ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Δημήτρης Μπάρκας

Κάτω από το ψηφοδέλτιο «Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων» συσπειρώθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των δυνάμεων που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κράτησαν όρθιο το κίνημα των πανεπιστημιακών μέσα από την Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ. Στη «Συνάντηση» συμμετείχαν η Συσπείρωση, το Δίκτυο, οι Πρωτοβουλίες από τη ΣΘΕ και τη Φιλοσοφική Αθηνών, οι Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι ΕΜΠ, η Κίνηση μελών ΔΕΠ-ΕΜΠ και ανεξάρτητοι.

Όπως ανέφερε το κείμενο για τους στόχους της «Συνάντησης»:
«Εκπροσωπούμε τους συναδέλφους που ζουν από το μισθό τους, που αγαπούν τη δουλειά τους και θεωρούν ότι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση οφείλει να θεσμοθετηθεί ως εργασιακή σχέση των πανεπιστημιακών. Είμαστε υπέρ ενός δημόσιου, δωρεάν, δημοκρατικού και ακαδημαϊκού πανεπιστημίου στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι ενός επιχειρηματικού πανεπιστημίου με άμεση εξάρτηση από τις δυνάμεις της αγοράς.[…]
Αξιοποιώντας και ενισχύοντας την παράδοση της Πανελλαδικής Συνάντησης Συλλόγων ΔΕΠ, αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε από κοινού ένα καλύτερο μέλλον για εμάς, τους φοιτητές μας, τους εργαζόμενους, το Δημόσιο Δωρεάν Πανεπιστήμιο».

Παράλληλα έθεσαν προ των ευθυνών της την απερχόμενη ηγεσία της ομοσπονδίας (αποτελούμενη από την ΚΙΠΑΝ και την ΑΡΜΕ, στηριζόμενες από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ αντίστοιχα) για τη φιλοκυβερνητική τακτική τους, ειδικά σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου, αλλά και για το σχέδιο Αθηνά.

Οι ΚΙΠΑΝ και ΑΡΜΕ πλήρωσαν αυτή τους τη στάση με αισθητή υποχώρηση των δυνάμεών τους, ωστόσο αυτή η απώλεια αντισταθμίστηκε από την άνοδο της ΑΣΚΕΥ, τη συντεχνιακή παράταξη των πανεπιστημιακών γιατρών. Με απώλειες πλήρωσε  και η παράταξη του ΚΚΕ (ΔΗΠΑΚ: 17 από 26 ψήφους το 2011), η οποία αρνήθηκε να συμμετάσχει στο κοινό ψηφοδέλτιο, παρά την ουσιαστική και σταθερή στήριξή της στην Πανελλαδική συνάντηση των Συλλόγων το προηγούμενο διάστημα και παρά τη διαφορετική της στάση στις εκλογές αντιπροσώπων στη ΣΘΕ Αθήνας.

Οι πανεπιστημιακοί έχουν υποστεί απανωτές μειώσεις και περικοπές στη μισθοδοσία τους, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης (προφανώς όχι όσοι βρήκαν την ευκαιρία να στήσουν επιχειρήσεις μέσα στα ιδρύματα), την ώρα μάλιστα που το έργο τους απαξιώνεται και χαρακτηρίζονται «τεμπέληδες» από την κυβερνητική προπαγάνδα. Η εξέλιξη του συνεδρίου κρίνεται θετική και ακόμα και αν δεν γίνει εφικτό να σχηματιστεί αγωνιστικό προεδρείο της ομοσπονδίας, είναι τουλάχιστον ενδεικτικό των δυνατοτήτων του. Μια πλατιά συμμαχία καθηγητών, φοιτητών, εργαζομένων στα ιδρύματα ενάντια στα μέτρα κατεδάφισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να είναι το επόμενο βήμα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:

Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων: 70 ψήφοι (τρεις  έδρες στην Εκτελεστική Γραμματεία και 10 έδρες στη Διοικούσα Επιτροπή).
ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ): 17 ψήφοι (ΕΓ: μια από μία , Δ.Ε.: δύο από δύο).
ΚΙΠΑΝ (ΠΑΣΟΚ): 43 ψήφοι (ΕΓ: δύο από τρεις, ΔΕ: έξι από οκτώ).
ΑΡΜΕ (ΔΗΜΑΡ): 25 ψήφοι (ΕΓ: μία από δύο, ΔΕ: τέσσερις από πέντε).
ΑΣΚΕΥ (συντεχνιακό γιατρών): 55 ψήφοι (ΕΓ: τρεις από δύο, ΔΕ: οκτώ από πέντε).
Διάφορα ψηφοδέλτια: 23 ψήφοι (ΕΓ: μία έδρα, ΔΕ: τρεις έδρες).

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία