Προεκλογικές «ευαισθησίες» δημάρχων για την υγεία των δημοτών!

Σ τις αρχές Φλεβάρη, 14 δήμαρχοι εξήγγειλαν τη δημιουργία Κέντρων Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ υγείας) στους δήμους τους για προσυμπτωματικό έλεγχο των δημοτών. Με πρωτοβουλία του δημάρχου Μαρουσιού –και προέδρου του ΙΣΑ– Γιώργου Πατούλη, δόθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου εξηγήθηκε το πόσο «πρωτοποριακό» και «χρήσιμο» θα είναι αυτό το έργο για τους δημότες.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Παρδάλη
Ο Πατούλης διευκρίνισε ότι οι εξετάσεις για τους ανασφάλιστους θα γίνονται δωρεάν από εθελοντές γιατρούς, εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, ενώ για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι εξετάσεις θα καλυφθούν από το ασφαλιστικό ταμείο, με το παραπεμπτικό του προσωπικού γιατρού του κάθε πολίτη. 
 
Αν το τάιμινγκ της ενέργειας (τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη των μνημονίων) βρομάει προεκλογική σκοπιμότητα, η σύνθεση της ομάδας των δημάρχων το κάνει ακόμη χειρότερο. Οι εμπλεκόμενοι δήμαρχοι είναι αυτοί του Αμαρουσίου, της Αγ. Παρασκευής, των Αγ. Αναργύρων-Καματερού, του Αλίμου, του Βύρωνα, του Γαλατσίου, της Γλυφάδας, του Ηρακλείου, της Λαυρεωτικής, του Μαραθώνα, της Μεταμόρφωσης, του Π. Φαλήρου, του Περιστερίου και της Πυλαίας-Χορτιάτη.
 
 Είναι όλοι μνημονιακοί, στην πλειονότητά τους δεξιοί ή ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και ένας ΝΔ-ΛΑΟΣ (αυτός της Πυλαίας). Κανένας από αυτούς δεν κούνησε το δαχτυλάκι του, όταν όλες οι δομές (υγείας, παιδείας κλπ) καταστρέφονται σε όλη την Ελλάδα –και στους δήμους τους. 
 
Καταστολή
Κάποιοι έκαναν ακόμα χειρότερα. Τον Οκτώβρη 2012,  με πρωτοβουλία και εθελοντική εργασία αριστερών πολιτών, άνοιξε κοινωνικό φαρμακείο σε έναν από τους παραπάνω δήμους, στο Βύρωνα. Ο τάχα ευαίσθητος σήμερα δήμαρχος Χαρδαλιάς προσπάθησε, το Γενάρη του 2013, να κλείσει το φαρμακείο, στέλνοντας την αστυνομία, για να πει στους εθελοντές ότι… δεν έχουν άδεια. Ότι, δηλαδή δεν έχουν άδεια γιατροί και φαρμακοποιοί και απλοί άνθρωποι που βοηθούν το κόσμο τον οποίο έριξαν στην απελπισία τα μνημόνια (προφανώς είσαι αυτομάτως νόμιμος, αν δουλεύεις εθελοντικά για λογαριασμό του μνημονίου).
 
Ο δε Πατούλης, εκλεκτός της ΝΔ και εμπνευστής του προεκλογικού σχεδίου, έδειξε πολύ πρόσφατα και πολύ έμπρακτα πόσο ευαισθητοποιημένος είναι στα προβλήματα των δημοτών του. Την Κυριακή 9/2/2014, έστειλε την αστυνομία να διώξει τους «χωρίς μεσάζοντες» παραγωγούς που βρίσκονταν στο Μαρούσι και έκοψε σε 16 από αυτούς πρόστιμα των 1.000 ευρώ –για να μάθουν να πουλούν φθηνά προϊόντα, προφανώς!
 
Πέρα όμως από τα πεπραγμένα αυτών των δημάρχων, η όλη ιδέα δημιουργεί καχυποψίες. Τους τζάμπα εθελοντές γιατρούς πού και πώς θα τους βρουν; Ο ΕΟΠΥΥ, που κλείνει, πώς θα εμπλακεί; Από την άλλη βέβαια τα ιδιωτικά εργαστήρια, στα οποία θα στέλνονται οι εξετάσεις, θα πληρώνονται. Αυτοί οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων –και φίλοι των δημάρχων– θα είναι μάλλον οι μόνοι ωφελημένοι, καθώς θα μασήσουν το σχετικό κονδύλι των ΕΣΠΑ (τα ΚΕΠ Υγείας ιδρύονται στο πλαίσιο Επιχειρησιακού Προγράμματος και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ). 
 
Αντίσταση
Θα ήταν καλύτερα για όλες/ους μας, αν οι δήμαρχοι της χώρας αντιστέκονταν με ειλικρίνεια στην εφαρμογή των μνημονίων στους δήμους τους και αν στήριζαν πραγματικά τους δημότες στις αντιστάσεις τους σε όλα τα πεδία και με πραγματικές δράσεις κόντρα στην κυβέρνηση: Αλληλεγγύη, χαράτσια, πλειστηριασμοί, διακοπές ρεύματος, κλείσιμο δημοτικών ιατρείων και κέντρων υγείας.
 
Η πρωτοβουλία των 14 δημάρχων κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για υποκριτική προεκλογική σκοπιμότητα και στη χειρότερη για άλλη μια αρπαχτή χάρη στους «ημέτερους» των ιδιωτικών εργαστηρίων της υγείας. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία