Προεκλογικό «παρών» του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος

Φωτογραφία

Η σύντομη προεκλογική περίοδος σφραγίστηκε από την αγωνιώδη απόπειρα αλλαγής της πολιτικής ατζέντας, με αιχμή την «εγκληματικότητα» και τη «λαθρο»μετανάστευση.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θανάσης Κούρκουλας

Η ρατσιστική πρόκληση των στρατοπέδων συγκέντρωσης και η στοχοποίηση των μεταναστών ως «υγειονομική βόμβα» ήταν απίστευτης έκτασης. Εξίσου σοβαρή ήταν η επίθεση στα δικαιώματα των οροθετικών γυναικών φορέων του AIDS, με την πρωτοφανή διαπόμπευση των πιο ευάλωτων θυμάτων της κρίσης.

Όλα αυτά έδωσαν αέρα στους Χρυσαυγίτες να απευθύνονται σε διευρυμένο ακροατήριο, προσποιούμενοι τους «ράμπο» που θα καθαρίσουν την κοινωνία από τους εξαθλιωμένους και το σάπιο πολιτικό σύστημα.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πίστεψαν πως, με τη ρατσιστική προπαγάνδα, τα κόμματα του μνημονίου θα τη βγάλουν καθαρή, η Αριστερά θα στριμωχτεί και τα ποσοστά της θα περιοριστούν. Τελικά, εκτός από την εκλογική επιβίωση και την επανεκλογή του ρατσιστικού διδύμου Χρυσοχοΐδη-Λοβέρδου απέτυχαν οικτρά. Μοναδικό προφανές αποτέλεσμα ήταν η εκτίναξη των ποσοστών των νεοναζί πάνω ακόμα και από το 6% που τους έδιναν οι πιο γαλαντόμες δημοσκοπήσεις.

Όμως, παρά την εκλογική επιτυχία των φασιστών, τους κόπηκε η φόρα εκεί που μετράει περισσότερο: στους δρόμους, τις γειτονιές, τις πόλεις και τα χωριά. Κι αυτό δεν οφείλεται στις αντιφασιστικές κορώνες Βενιζέλου-Σαμαρά, που μάλλον τους διαφήμισαν ως... εχθρούς του κατεστημένου. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι προεκλογικές αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές δράσεις που σημάδεψαν την προεκλογική περίοδο.

Ήδη από τις 24 Μάρτη, με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού, λίγο πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, Έλληνες και μετανάστες διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με κεντρικό σύνθημα: Ντόπιοι και μετανάστες ενωμένοι. Δεκάδες αντιρατσιστικές εκδηλώσεις έγιναν σε γυμνάσια και λύκεια. Στην Καλλιθέα, η αντιρατσιστική συναυλία που έγινε στην πλατεία Δαβάκη στα τέλη Μαρτίου, συγκέντρωσε πάνω από 2.000 κόσμο.

Ένα μήνα αργότερα, χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαμε στην ενωτική διαδήλωση στις 24 Απρίλη από την Ομόνοια στη Βουλή ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τους νεοναζί. Στο μεσοδιάστημα, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις – ανάμεσά τους η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»– διοργάνωσαν εκδηλώσεις και συζητήσεις σε γειτονιές και πόλεις της χώρας ενάντια στα νέα Άουσβιτς.

Στις 4/5, δύο μόλις μέρες πριν τις εκλογές, συλλογικότητες δικαιωμάτων οργάνωσαν συγκέντρωση συμπαράστασης στις οροθετικές γυναίκες έξω από τον ανακριτή, όπου τις οδήγησαν για να προφυλακιστούν. Όμως η πιο μεγάλη προεκλογική μάχη δόθηκε απέναντι στην παρακρατική συμμορία των φασιστών της Χρυσής Αυγής...

Ανεπιθύμητοι

Οι Χρυσαυγίτες δεν κατάφεραν να στήσουν ούτε ένα προεκλογικό περίπτερο στην Αθήνα. Σε πολλές περιοχές οι διακομματικές επιτροπές και οι δημοτικές αρχές τους το αρνήθηκαν, χαρακτηρίζοντάς τους ως ανεπιθύμητους (π.χ. Νέα Ιωνία). Αλλού πήραν «άδεια», αλλά δεν τόλμησαν να εμφανιστούν (π.χ. Περιστέρι). Όπου «περιόδευαν», η κατακραυγή ήταν καθολική.

Τους πέταξαν έξω οι Κρητικοί από τα χωριά του Ηρακλείου, με κορυφαία την ιστορική Βιάννο, όπου οι κάτοικοι τους πήραν στο κυνήγι. Στη Λιβαδειά και στην Άρτα ο κόσμος τους πέταξε από τις πλατείες με τις κλοτσιές και τους έσωσε η αστυνομία. Στο ιστορικό Δίστομο, το Χορτιάτη και τη Σκόπελο ματαιώθηκαν οι προγραμματισμένες ναζιστικές παρελάσεις από τις αντιδράσεις. Στη Λαμία δεν τους άφησαν να μιλήσουν στο δημοτικό συμβούλιο.

Στο Παλαιό Φάληρο και στην πόλη του Ηρακλείου, Χρυσαυγίτες πολιορκήθηκαν από κόσμο και έκαναν συγκεντρώσεις φρουρούμενοι από διμοιρίες των ΜΑΤ. Σε περιοχές όπου τοπικά κανάλια έδωσαν δημόσιο βήμα στους φασίστες, οργανώθηκαν διαμαρτυρίες ενάντια σε νεοναζί και τηλεπαρουσιαστές (Γιάννενα, Βόλος, Νάξος).

Ακόμα και σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, που οι Χρυσαυγίτες θεωρούν «κάστρα», έγιναν περιοδείες του ΣΥΡΙΖΑ και μοιράστηκε προεκλογικό υλικό και αντιφασιστικά φυλλάδια της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό». Όπως για παράδειγμα στη Λαϊκή Αγορά του Αγίου Παύλου, σε μικρή απόσταση από τα κεντρικά γραφεία των νεοναζί. Ακόμα και στον Άγιο Παντελεήμονα, αντιφασίστες κάτοικοι όργωσαν την περιοχή, διανέμοντας χιλιάδες αντιναζιστικά φυλλάδια πόρτα-πόρτα.

Συνέχεια του αγώνα

Παρά την εκλογική επιτυχία των φασιστών, η μαζική ενωτική αντιφασιστική δράση, που ξεκίνησε πριν τις εκλογές, βάζει σοβαρή υποθήκη για ένα μεγάλο ενωτικό αντιφασιστικό κίνημα που έχει κάθε δυνατότητα να συντρίψει τους φασίστες σε κάθε γειτονιά και να τους πετάξει έξω από τη Βουλή.

Η στημένη προπαγάνδα πως βοηθάνε γιαγιάδες και μικρά παιδιά, η οποία υιοθετείται και από μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου, μπορεί να απαντηθεί σε κάθε γειτονιά, χώρο δουλειάς, σχολείο και σχολή από το κίνημα πραγματικής αντίστασης στις πολιτικές της φτώχειας και της ανεργίας.

Ο εκλογικός θρίαμβος της Αριστεράς χρειάζεται να μετουσιωθεί σε δύναμη στους αγώνες, ενίσχυση της αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής προπαγάνδας. Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου έδειξε περίτρανα με την ψήφο του στις εκλογές πως ο βασικός του εχθρός παραμένει το σύστημα και όχι τα εξαθλιωμένα θύματά του. Η ευκαιρία που έχει το κίνημα και η Αριστερά είναι ιστορική. Ας μην την αφήσουμε να πάει χαμένη.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία