Φύλλο Νο 267 (9 Μάη 2012)

Το τραγούδι των Σειρήνων

Γιατί δεν θέλετε τις ψήφους μας;» τραγουδούν οι Σειρήνες το γνωστό τραγούδι τους ολόγυρά μας. «Εμείς δε ζητάμε τίποτα σ’ αντάλλαγμα. Μόνο την ταυτότητα, το πρόγραμμα, τη δέσμευση ζωής που έχετε δώσει στην εργαζόμενη κοινωνία, την ψυχή σας, τίποτε άλλο».

Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ: Να συνεχίσουμε με αριστερό, ριζοσπαστικό προσανατολισμό

Η αντοχή του ΣΥΡΙΖΑ στις πιέσεις της μετεκλογικής περιόδου (απαίτηση του καθεστώτος για «υπευθυνότητα», προτάσεις για κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας) θα είναι το κρίσιμο τεστ.

Για όσα αγωνιστήκαμε και δεσμευτήκαμε

Τα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω, αποτυπώνουν την αποδοχή από την κοινωνία αυτής της ταυτότητας και κυρίως την εμπλοκή του σε αντιστάσεις που χαρακτηρίστηκαν από κυβέρνηση και ΜΜΕ ως παράνομες.

Κυβέρνηση της Αριστεράς σημαίνει «παύση πληρωμών» προς τους δανειστές!

Ωστόσο μια τέτοια προοπτική, ουσιαστικά ένα κάλεσμα στο λαό όχι μόνο να στηρίξει εκλογικά –όπως κι έκανε– μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά να βρεθεί μαχόμενος στο πλευρό της, σημαίνει να τονιστεί το σημείο της ανατροπής που συμπυκνώνεται στην «παύση πληρωμών» και στη «διαγραφή του χρέους» παρά στη διαβεβαίωση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού με «αντιμνημονιακές» προθέσεις.

Υποκατάσταση της σοσιαλδημοκρατίας;

Το σχέδιο για μια αριστερή-μεταρρυθμιστική «δημοκρατική παράταξη» και για φιλολαϊκή διαχείριση της κρίσης του καπιταλισμού είναι και ουτοπικό και επικίνδυνο.

Οι εργαζόμενοι με τον ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό που αποκομίσαμε, ειδικά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που προέκυψε, και πρέπει να μετατρέψουμε σε ενεργητική και αποτελεσματική δράση, είναι ότι μεγάλα τμήματα των εργαζομένων έχουν αλλάξει «συνήθειες».

Η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ

Αυτές οι γραμμές γράφονται αμέσως μετά τις εκλογές και όπως είναι φυσικό η σκέψη είναι επηρεασμένη από το αποτέλεσμα.

Αποτελέσματα των υποψηφίων που πρότεινε η ΔΕΑ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

με βάση των ενσωμάτωση ως το μεσημέρι της Τετάρτης 9/5/12

Ο πολιτικός σεισμός της 6ης Μάη: Συντριβή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, νικητής η Αριστερά

Με τον κόσμο πολιτικό πρωταγωνιστή, μπορούμε να ολοκληρώσουμε την ανατροπή

Η Χρυσή Αυγή στη Βουλή: Αντιφασιστικός Συναγερμός!

Απαιτείται η συγκρότηση ενός μεγάλου ενιαίου αντιφασιστικού μετώπου, με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς

Στα σύντομα...

Κυριολεκτικά αστεία είναι η προσπάθεια των Σαμαρά και Βενιζέλου να φορτώσουν το κόστος(;) της «ακυβερνησίας» στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σαμαράς, που ονειρευόταν αυτοδυναμία και ο Βενιζέλος, που δημαγωγούσε για την 1η θέση, καμώνονται ότι μεγαλοπρεπώς θα έδιναν σήμερα ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση υπό τον Τσίπρα (ή άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ) που, όμως, θα ήταν υποχείριο των δικών τους σάπιων κομμάτων και θα συνέχιζε αναγκαστικά την πολιτική Παπαδήμου. Γνωρίζοντας, όμως, ότι αυτά δεν περνούν, οφείλουν να ετοιμάζουν τα εκλογικά βιβλιάρια για νέες εκλογές τον Ιούνη… Όπου βέβαια θα πέσει ακόμα μεγαλύτερη φάπα από τις 6 Μάη…

Υγειονομική βόμβα είναι ο Λοβέρδος

Ξεκίνησαν με τον κανιβαλισμό απέναντι στις μετανάστριες-θύματα καταναγκαστικής πορνείας και, όταν η πλειοψηφία των οροθετικών που συνελήφθησαν αποδείχθηκαν Ελληνίδες, ο πόλεμος επεκτάθηκε σε όλες της «γης τις κολασμένες».

41ο Συνέδριο ΠΟΕ-ΟΤΑ: Νόθευση των αποφάσεων της βάσης παρά την άνοδο της Αριστεράς

Οι εκπρόσωποι των μνημονιακών παρατάξεων δεν δίστασαν προκειμένου να σώσουν το τομάρι τους και τις καρέκλες τους να χρησιμοποιήσουν κάθε μη θεμιτό τρόπο για να επιβληθούν. Αποκλεισμοί συνέδρων, διάσπαση των εργαζομένων σε μόνιμους και συμβασιούχους και νοθεία στην εκλογική διαδικασία. Για την Αριστερά οι χειρισμοί αυτοί σε ένα συνέδριο μιας Ομοσπονδίας χρειάζεται να ειδωθούν πολύ συγκεκριμμένα. Τέτοιες στάσεις θα έχει να αντιμετωπίσει όλο το επόμενο διάστημα σε κάθε επίπεδο, ιδιαίτερα όσο αποδεικνύει ότι γίνεται χρήσιμη στον κόσμο της εργασίας και άρα επικίνδυνη για τους καπιταλιστές και τους τοκογλύφους, επικύνδινη για το σύστημα.

Μπλοκάρισμα από τους εργαζόμενους

Αναβολή της διαδικασίας αποσφράγισης προσφορών του διαγωνισμού με τίτλο «Διενέργεια και Τεχνική Υποστήριξη Διαδικασιών Συγχωνεύσεων-Καταργήσεων Φορέων του Δημοσίου»

Ελληνική Χαλυβουργία

Σε πέντε νέες απολύσεις προχώρησε ο Μάνεσης, δύο μέρες πριν τις εκλογές, ανεβάζοντας τις απολύσεις σε 110.

Πετυχημένες κινητοποιήσεις στις ταχυμεταφορές

Νέες πετυχημένες κινητοποιήσεις πραγματοποίησε στα τέλη του Απρίλη το Σωματείο Εργαζομένων στις Ταχυδρομικές, Ταχυμεταφορικές Επιχειρήσης Αττικής (ΣΕΤΤΕΑ).

Απεργίες για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Απεργία πραγματοποιούν στις 15 Μάη οι Ομοσπονδίες Τύπου-Χάρτου και Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος, ενώ η Ομοσπονδία Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών αποφάσισε 48ωρη απεργία 15 και 16 Μάη.

Κατάληψη στον ΟΚΑΝΑ

Στα τέλη του Απρίλη, λίγες μέρες μετά τον απολογισμό έργου 2010-2012 που πραγματοποίησε η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, οι εργαζόμενοι του Οργανισμού προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου Κεντρικών Υπηρεσιών, με κυρίαρχο αίτημα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, που εκκρεμεί εδώ και τρία χρόνια περίπου.

Εθνοdata: Δικαίωση των κινητοποιήσεων

Πρακτικό συμφωνίας, που θα ισχύει για 1 χρόνο, υπογράφηκε μεταξύ της διοίκησης της εταιρείας και του συλλόγου εργαζομένων στην Εθνοdata τις πρώτες μέρες του Μάη.

Να γίνει όλη η Αριστερά ανάχωμα στο σύστημα: Το ΚΚΕ και το μήνυμα των εκλογών

Το «καυτό» ερώτημα, στο οποίο έπρεπε και πρέπει να απαντήσει το ΚΚΕ, είναι κάτι παραπάνω από εύλογο. Σε μια περίοδο βαθέματος της καπιταλιστικής κρίσης, από τη μια, και σκληρών αγώνων του κόσμου από την άλλη, γιατί το ΚΚΕ, παρόλο που αναφέρεται στο μαρξισμό και διεκδικεί τον τίτλο του κόμματος της εργατικής τάξης, δεν κατορθώνει να πείσει;

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Από πού πάμε στο μέτωπο;

Η συμμετοχή των σ. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πολιτικά ευεργετική και για τους ίδιους και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζουμε το λάθος αυτό να μην συνεχίσει να επαναλαμβάνεται αέναα στο χρόνο.

Η προεκλογική εκδήλωση στους Αμπελόκηπους

Την Παρασκευή 4 Μάη, η πλατεία της Πανόρμου στους Αμπελοκήπους γέμισε από συντρόφους, φίλους και κατοίκους της περιοχής, που ήρθαν να ακούσουν τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και να δηλώσουν τη στήριξή τους.

Μια ανακόλουθη διαδρομή: 1936, 1944, 1989: Τα κρίσιμα «ναι» του ΚΚΕ στη συγκυβέρνηση με τους αστούς

Όπως θα δούμε, το ΚΚΕ, δυστυχώς, αποδείχθηκε επανειλημμένα ικανό στο να συνεργάζεται με τους πάντες προκειμένου να βγάλει το αστικό καθεστώς από τα εκάστοτε αδιέξοδά του.

Η νίκη του Ολάντ στη Γαλλία

Οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν στη Γαλλία και ο Σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ επικράτησε του Νικολά Σαρκοζί. Το βράδυ της 6ης Μάη, εκατοντάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού για να πανηγυρίσουν το τέλος του «προέδρου των πλουσίων».

Διεθνής Πρωτομαγιά: «Εργάτες όλων των χωρών ενωθείτε»!

Η φετινή Πρωτομαγιά, μέσα στη δίνη της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού, αλλά και με φόντο την επιστροφή της εργατικής μαχητικότητας σε όλο τον πλανήτη, έπιασε το νήμα της ιστορικής παγκόσμιας μέρας των εργατών περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια. Τον τόνο έδωσαν τα κοινά προβλήματα, τα κοινά αιτήματα. η συνειδητοποίηση πως είναι κοινός ο αγώνας.

Απεργίες και πολιτική κρίση στην Αίγυπτο

Παρά τις προσπάθειές τους, οι στρατηγοί δεν έχουν κατορθώσει να υποτάξουν την επανάσταση στην Αίγυπτο.

Μια άλλη εργατική νομοθεσία - Βενεζουέλα

Η Πρωτομαγιά στη Βενεζουέλα φέρνει μαζί της παραδοσιακά πια ένα οικονομικό μέτρο από την κυβέρνηση.

Άλλη μια κυβέρνηση καταρρέει - Ολλάνδία

Η λίστα με τις κυβερνήσεις-θύματα της κρίσης συνεχίζει να μεγαλώνει.

Εκδήλωση νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Στις 2 Μάη πραγματοποιήθηκε στη Νομική Αθηνών εκδήλωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Η νεολαία στο στόχαστρο».

Εξορμήσεις σε Πάντειο και ΤΕΙ Αθήνας

Το προηγούμενο διάστημα έγιναν εξορμήσεις με υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στο Πάντειο όσο και στο ΤΕΙ Αθήνας.

Τραμπουκισμοί της ΔΑΠ στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Με τραμπουκισμούς και επιθέσεις σε φοιτητές κατάφεραν να ολοκληρωθούν οι εκλογές για την ανάδειξη εσωτερικών μελών των Συμβουλίων Διοίκησης στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Φοιτητικές εκλογές στις 16 Μάη

Λίγες μέρες μόνο μετά την 6η Μάη και τις εκλογές που ανέτρεψαν ριζικά το πολιτικό σκηνικό, στις 16 Μάη, θα πραγματοποιηθούν οι φοιτητικές εκλογές. Η συζήτηση στα πανεπιστήμια δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών.

Προεκλογικό «παρών» του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος

Η σύντομη προεκλογική περίοδος σφραγίστηκε από την αγωνιώδη απόπειρα αλλαγής της πολιτικής ατζέντας, με αιχμή την «εγκληματικότητα» και τη «λαθρο»μετανάστευση.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Αστυνομικοί πλησίασαν στη Φωκίωνος Νέγρη μετανάστες και τους ζήτησαν να τους ακολουθήσουν. Οι αστυνομικοί παρέσυραν τους μετανάστες στο στενό της οδού Χαιρωνείας, μακριά από τα βλέμματα του κόσμου κι εκεί τους έσπασαν στο ξύλο, χωρίς να τους ζητήσουν τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα. Αυτή είναι καινούργια τακτική της αστυνομίας. Βαράμε αλύπητα όποιον μας έρθει. Και μετά τους πειράζει που τους λένε Χρυσαυγίτες με στολή!