Προς την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ: Η ολοκλήρωση μιας πρωτόγνωρης μαζικής διεργασίας

Φωτογραφία

Μετά από μια δίμηνη διαδρομή με χαρακτηριστική πυκνότητα συμμετοχής σε 647 συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που οργανώθηκαν πανελλαδικά, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την Α’ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με εκλεγμένους αντιπροσώπους.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Μιχάλης Βεργίτσης

Στις εκατοντάδες, αν μη τι άλλο ζωντανές και μαζικές, συνελεύσεις που έγιναν σε πόλεις και χωριά, εργασιακούς χώρους και σχολές, εκφράστηκε σε μεγάλο βαθμό η διάθεση ενός κόσμου να παλέψει οργανωμένα, με ριζοσπαστική πολιτική, για έναν πολιτικό φορέα της Αριστεράς που μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για αλλαγές μεγάλης κλίμακας σε όφελος των εργαζομένων, της νεολαίας, των λαϊκών στρωμάτων.

Και όλη αυτή η διαδικασία ξεδιπλώθηκε με προσπάθεια να υπάρχει η μικρότερη δυνατή εσωστρέφεια: Τα εντυπωσιακά σε μαζικότητα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις τελευταίες διαδηλώσεις (48ωρη Γενική Απεργία, Πολυτεχνείο, αντιφασιστικό συλλαλητήριο κ.ά.) καταδεικνύουν τη σχετική επιτυχία.

Κατακτήσεις
Αυτή η διαδρομή έχει κατακτήσεις και ζητούμενα. Παρά τις όποιες πραγματικές αδυναμίες, αλλά και λανθασμένους χειρισμούς, η διαδικασία των συνελεύσεων και η συχνή λειτουργία πρωτοβάθμιων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια κατάκτηση μεγάλης πολιτικής αξίας. Το ίδιο ισχύει και για τη διεύρυνση με νέο κόσμο που έδωσε ώθηση και σε παλιότερους συντρόφους και συντρόφισσες να πάνε ένα βήμα μπροστά.

Τα ζητούμενα, που απορρέουν, είναι να κρατηθούν αυτές οι πολύτιμες συλλογικές διαδικασίες με την απαιτούμενη συχνότητα και παράλληλα να διασφαλίζεται μια συνολική ριζοσπαστική πολιτική ρήξης με τα κυρίαρχα συμφέροντα, την κυβέρνηση των καπιταλιστών και την τρόικα –μαζί με ένα σχέδιο δράσης και κίνησης του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ σε εργασιακούς χώρους, γειτονιές, σχολές και σχολεία. Το στοίχημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένας πολιτικός φορέας της «ανάθεσης» ή της μαζικής συμμετοχής και δράσης είναι μπροστά μας.

Με δεδομένο ότι η δηλωμένη πρόθεση είναι το δεύτερο, είναι βέβαιο ότι η απόφαση για εγγραφή μελών με δικαίωμα ψήφου κατά την ημέρα της ψηφοφορίας (μελών που δεν είχαν συμμετάσχει και παρακολουθήσει καθόλου τις συλλογικές διαδικασίες) ήταν ένα σοβαρό πολιτικό λάθος. Πολύ δικαιολογημένα, δεκάδες οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ (από τη συνέλευση Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης ως τη Γραμματεία της Πάτρας) ζήτησαν προϋποθέσεις ενεργού συμμετοχής.

Στις συζητήσεις, που έγιναν στις συνελεύσεις, τέθηκαν ζητήματα και απόψεις απ’ όλο το φάσμα των πολιτικών τάσεων που συνυπάρχουν στον υπό διαμόρφωση ενιαίο φορέα, ωστόσο φαίνεται ότι διευρύνεται το τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά φερεγγυότητα και επιμονή σε ριζοσπαστική-ανατρεπτική κατεύθυνση και πρωτοβουλίες δράσης.

Συζήτηση
Αναμφίβολα, το μικρό χρονικό διάστημα που υπήρξε για συζήτηση, με βάση τα κείμενα του προσχεδίου διακήρυξης, δεν έδωσε τη δυνατότητα για μια συγκεκριμένη πολιτική συζήτηση σε βάθος. Ωστόσο, όλο το επόμενο διάστημα ευελπιστούμε ότι αυτή η συζήτηση θα είναι ανοιχτή και παραγωγική –και τμήμα αυτής της πολιτικής συζήτησης θα γίνει και στην ίδια την Π.Σ.

Σ’ αυτήν ακριβώς τη συζήτηση, από τη σκοπιά της Αριστερής ριζοσπαστικής πτέρυγας, έρχεται να συμβάλει και το κείμενο των 6 μελών της Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι αλήθεια ότι ένα σημαντικό μέρος των συζητήσεων σε συνελεύσεις και συντονιστικά αφιερώθηκε στους όρους ένταξης του νέου κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ, κατεξοχήν εκείνων που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ενώ κανείς δεν εκφράζει την αντίθεσή του σ’ αυτή την απαραίτητη και πολύτιμη διαδικασία (που προφανώς σημαίνει ότι ανοίγουμε τις γραμμές μας σ’ αυτό τον κόσμο, αλλά δεν υιοθετούμε τις προηγούμενες πολιτικές του αναφορές ή συνήθειες), είναι φυσιολογικό να εκφράζεται η επιφυλακτικότητα απέναντι σε επιλογές «χωρίς όρους και κριτήρια» (όπως εκφράστηκε σε δεκάδες περιοχές –μεταξύ τους η Πάτρα, το Αγρίνιο, η Νέα Ιωνία κ.α.).

Συνδιάσκεψη
Στην ίδια τη Π.Σ., που οργανώνεται στο ΣΕΦ (30/11-2/12), είναι βέβαιο ότι θα εκφραστεί όλο το κλίμα και η ζωντάνια, αλλά και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις που ζήσαμε στις συνελεύσεις που προηγήθηκαν. Και εδώ θα άξιζε τον κόπο να δοθεί περισσότερος χρόνος για πολιτική συζήτηση (η οποία περιορίζεται επί της ουσίας σε μία μόνο ημέρα, το Σάββατο).
Οι διαδικασίες της Π.Σ. θα ανοίξουν την Παρασκευή 30 Νοέμβρη, με ομιλίες του Αλ. Τσίπρα, του Αρ. Μπαλτά (σχετικά με το σχέδιο διακήρυξης) και της Σ. Σακοράφα (σχετικά με το μεταβατικό διάστημα από την Π.Σ. ως το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου φορέα της Αριστεράς).
Το Σάββατο θα μιλήσουν οι σύνεδροι και οι εργασίες της Π.Σ. θα κλείσουν την Κυριακή 2/12, με τις ψηφοφορίες.

Όπως και να έχει το πράγμα, το όχημα έχει ξεκινήσει, φορτωμένο με τις ελπίδες του κόσμου, που στήριξε και στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ για τη μεγάλη ανατροπή. Ο αριστερός κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να είναι ο κινητήρας του εγχειρήματος –χωρίς να ξεχνά ότι πρέπει να έχει θέση και στο τιμόνι.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία