Προσφυγικό: Η ΕΕ και η κυβέρνηση υιοθετούν την ατζέντα της ακροδεξιάς

Φωτογραφία

Επισημοποίηση μιας προαναγγελθείσας έντασης της καταστολής σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών μπορεί να χαρακτηριστεί η «μίνι» Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό, την ίδια περίπου χρονική στιγμή κατά την οποία 100 πρόσφυγες, προερχόμενοι από τη Λιβύη, αφήνονταν, για μια ακόμη φορά, να πνιγούν αβοήθητοι στη Μεσόγειο.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Μάνια Μπαρσέφσκι

Την παραμονή εξάλλου της Συνόδου, η ελληνική κυβέρνηση εξήγγειλε την προμήθεια 25 drones για την «καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης» στα σύνορα, σύμφωνα με το σχετικό ενημερωτικό έγγραφο του ελληνικού υπουργείου Άμυνας. Αποδεικνύοντας έτσι ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας όχι μόνο πήγε στη Σύνοδο συναινώντας εκ των προτέρων στο αποτέλεσμά της, αλλά, ως πρόθυμος θεματοφύλακας των αντιπροσφυγικών πολιτικών της ΕΕ, έσπευσε και να προκαταλάβει την υλοποίηση των αποφάσεών της. Δίνοντας για μια φορά ακόμη τα «διαπιστευτήρια» της συμμόρφωσής του με τις επιταγές της Ευρώπης-Φρούριο. 
Εγκληματικές αποφάσεις
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ανεξαρτήτως της «σκληρής» ή όχι ρητορικής που χρησιμοποίησαν, υιοθέτησαν στην πραγματικότητα την ατζέντα που επέβαλε η ακροδεξιά: Να στήσουν σε «τρίτες χώρες» μεγάλα στρατόπεδα συγκέντρωσης και παράλληλα να ενισχύσουν οικονομικά την καταστολή, προκειμένου κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης να μην μπορεί να περάσει τα ερμητικά κλειστά σύνορα της ΕΕ. Οι αποφάσεις της Συνόδου παραπέμπουν σαφώς στο παράδειγμα της συμφωνίας που έχει συναφθεί μεταξύ ΕΕ και Λιβύης, όπου χιλιάδες πρόσφυγες των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της φτώχειας πωλούνται σαν αναλώσιμα  αντικείμενα στα σκλαβοπάζαρα που έχουν στήσει Λίβυοι «πολέμαρχοι», μετά την εισβολή των ΗΠΑ στη χώρα αυτή. Πολλοί μάλιστα πρόσφυγες, που έχουν δραπετεύσει από τα σκλαβοπάζαρα, άντρες και γυναίκες, επιλέγουν, όταν συλλαμβάνονται είτε από δυνάμεις της FRONTEX είτε της λιβυκής ακτοφυλακής, να πέφτουν στη θάλασσα και να πνίγονται, παρά να επιστρέψουν πίσω. 
Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα, αποφασίστηκαν  «επιπρόσθετες προσπάθειες για να εφαρμοστεί πλήρως» η αντιπροσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και ο εγκλωβισμός όσων καταφέρνουν να περάσουν τις πύλες εισόδου των ευρωπαϊκών συνόρων σε «ελεγχόμενα κέντρα που θα δημιουργηθούν στα κράτη-μέλη σε εθελοντική βάση», με προοπτική την ενίσχυση των απελάσεων στη βάση του εντελώς αυθαίρετου διαχωρισμού μεταξύ προσφύγων και «παράτυπων μεταναστών». Αυτό σημαίνει καταρχήν την ενδυνάμωση της στρατιωτικής παρουσίας των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της FRONTEX στο Αιγαίο, με συνακόλουθο αποτέλεσμα την αύξηση των πνιγμών των υπό διωγμό προσφύγων, που θα επιλέγουν όλο και πιο επικίνδυνες οδούς διαφυγής και προσπέλασης στην Ευρώπη.
Σημαίνει επίσης ότι στις στοχεύσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης βρίσκεται η εντατικοποίηση των απελάσεων: η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που καταλήγουν στη χώρα μας χαρακτηρίζονται με αυθαίρετα κριτήρια ως «παράτυποι μετανάστες», ενώ οι αιτήσεις χορήγησης προσφυγικού ασύλου, ακόμα και των Σύριων, απορρίπτονται στην τεράστια πλειοψηφία τους, με πανομοιότυπες αποφάσεις. Σημαίνει ακόμη ενίσχυση του trafficking, που υποτίθεται ότι θέλουν οι κυβερνώντες να «καταπολεμήσουν». 
Η πρόθυμη ελληνική 
κυβέρνηση

Αυτή τη «συνδρομή σε εθελοντική βάση» έσπευσε να παράσχει ο έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος, παρά τη ρητορική του (επικοινωνιακής υφής) για «ευθύνες όλης της Ευρώπης στο Προσφυγικό», δέχθηκε αμέσως να προσφέρει «χείρα βοήθειας» στην Άγκελα Μέρκελ προκειμένου να διατηρήσει τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες της με τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές εταίρους της, με τους οποίους η διαφωνία της δεν έγκειται στο σφράγισμα ή όχι των συνόρων, αλλά στη μονομερή ή όχι διαδικασία αυτού του σφραγίσματος. Συνάπτοντας  διμερή συμφωνία για την επιστροφή χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας. Αυτοί οι πρόσφυγες θα βιώνουν αφόρητες συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού στα ελληνικά νησιά, αλλά και θα ζουν διαρκώς υπό τον φόβο της απέλασής τους στην «ασφαλή» Τουρκία ή στις επικίνδυνες χώρες από τις οποίες προσπάθησαν να διαφύγουν. 
Ήδη, στη Σάμο προετοιμάζεται εντατικά η παραχώρηση ενός ακόμη στρατιωτικού στρατοπέδου για τη «φιλοξενία» των προσφύγων που επιστρέφουν από τη Γερμανία. Στα πρότυπα της «πεπατημένης» για τη στρατιωτική εποπτεία των προσφύγων, κάτω από συνθήκες αφόρητης βιοτικής υποβάθμισης και κοινωνικού αποκλεισμού. 
Παράλληλα, ο εγκλωβισμός πολύ μεγάλου αριθμού προσφύγων στα νησιά, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών, θα συνεχίσει να στρώνει το χαλί για την άνοδο του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της ισλαμοφοβίας, λειτουργώντας ενισχυτικά για την άνοδο της επιρροής των δυνάμεων της ακροδεξιάς και  του φασισμού στις τοπικές κοινωνίες.  
Απάντηση
Για τα αντιρατσιστικά κινήματα και τις δυνάμεις της Αριστεράς δεν υπάρχουν διλήμματα: Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες, την ασφαλή διέλευση και εγκατάσταση των προσφύγων, χωρίς αποκλεισμούς και εσωτερικές διαιρέσεις, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες επιθυμούν να ζήσουν. Για την αποτροπή των απελάσεων, την κατάργηση των hot spot, των στρατοπέδων συγκέντρωσης και κράτησης και του εγκλωβισμού των προσφύγων στα νησιά. Για την πλήρη και ισότιμη κοινωνική ένταξη των προσφύγων στις χώρες υποδοχής τους, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. Για ένα μεγάλο αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που θα καταπολεμάει τις αιτίες της αναγκαστικής προσφυγιάς. Ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ, τις οποίες υπερψηφίζει και η ελληνική κυβέρνηση, που τροφοδοτούν την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και την ακροδεξιά.  
Με τη βεβαιότητα, πάντα, ότι ο αγώνας ντόπιων και μεταναστών για την κοινωνική και ταξική μας απελευθέρωση είναι κοινός. 

*Σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη από την ΕφΣυν

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία