Πρωτοβουλία για δημοτικό σχήμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, ενόψει των δημοτικών εκλογών που πλησιάζουν, βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύ ελπιδοφόρα προσπάθεια. Μια σειρά οργανώσεις της Αριστεράς έχουν ξεκινήσει συστηματική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός δημοτικού σχήματος.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Νίκος Αναστασιάδης

Η προσπάθεια, στην οποία συμμετέχουν οι δυνάμεις της Λαϊκής Ενότητας, καλείται να απαντήσει σε μια διπλή πρόκληση.
Πρώτα απ’ όλα να δημιουργηθεί στην πόλη ένα δημοτικό σχήμα που θα αντιμετωπίσει τα εκρηκτικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί για το λαϊκό κόσμο της Θεσσαλονίκης. Είτε αυτά έχουν να κάνουν με τη φτώχεια που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, την απαράδεκτη κατάσταση με τις συγκοινωνίες του ΟΑΣΘ, την ιδιωτικοποίηση μέσω του υπερταμείου του συνόλου σχεδόν των ελεύθερων χώρων. αλλά και των μνημείων της πόλης, τη συστηματική λόγω Κλεισθένη μεταφορά του κόστους των δημοτικών υπηρεσιών στους δημότες και πολλά άλλα.
Επιπλέον σε μια πόλη όπου ο εθνικισμός έχει έντονη επιρροή και είναι το κέντρο εθνικιστικών συλλαλητηρίων «για τη Μακεδονία» και όπου επιπλέον η ακροδεξιά έχει εντείνει τη δράση της, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα δημοτικό σχήμα με ενεργητική πάλη και μέτωπο ενάντια στο σωβινισμό, το ρατσισμό και την πολεμοκαπηλεία.
Ο νυν δήμαρχος Μπουτάρης μπορεί να έκανε κάποια ανοίγματα στον τομέα των κοινωνικών δικαιωμάτων –στηρίζοντας για παράδειγμα τον θεσμό των Pride– λογοδοτώντας ο ίδιος στις ανάγκες της αγοράς και τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, αλλά ήταν η ίδια λογική που τον οδήγησε να παίρνει θέση ενάντια στα εργατικά δικαιώματα και τις απεργιακές κινητοποιήσεις των δημοτικών υπαλλήλων, αλλά και να υποστηρίζει, ή στην καλύτερη περίπτωση να μην αντιδρά, στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας στην πόλη. Ήταν η ίδια λογική που τον οδήγησε να αποδέχεται να χρηματοδοτούνται δημοτικές δομές και δραστηριότητες από την Eldorado, την Coca Cola κ.ο.κ.
Η Θεσσαλονίκη θέλουμε να είναι μια πόλη ανοιχτή στη διαφορετικότητα, μια πόλη της ειρήνης και της επικοινωνίας των λαών της περιοχής, μια πόλη καταφύγιο όσων υποφέρουν από τη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό, τις διακρίσεις, τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ό,τι κερδήθηκε τα προηγούμενα χρόνια πρέπει να διατηρηθεί, όχι για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και της αγοράς, αλλά για να δυναμώσουν από τη μια οι δεσμοί φιλίας και αλληλεγγύης των λαών της περιοχής, μόνο εμπόδιο στον πόλεμο, καθώς και για να ηττηθούν οι ιδεολογίες και πρακτικές των διακρίσεων που κρατούν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα αποδυναμωμένα και διαιρεμένα απέναντι στις επιθέσεις της κυβέρνησης και των αφεντικών.
Αυτό το σχήμα, παρότι δημιουργείται προεκλογικά, έχει σκοπό να μείνει στην πόλη και μετεκλογικά, ως ένα εργαλείο αντίστασης στις πολιτικές λιτότητας, που παραμένουν παρά το «τέλος» των μνημονίων, με στόχο τη δράση για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της.
Κατά δεύτερο λόγο, έχει σκοπό να πάρει μέρος με αξιώσεις στη μάχη των εκλογών. Όπως έδειξε και ο αγώνας των εκπαιδευτικών ενάντια στο νόμο Γαβρόγλου, όταν η Αριστερά δουλεύει μαζί, μπορεί να εμπνεύσει και να αποτελέσει τον καταλύτη για τη δράση του κόσμου της εργασίας, αλλά και γενικότερα των πληβειακών στρωμάτων. Σε μια εκλογική μάχη όπου οι δημοτικές εκλογές εντάσσονται σε ένα πολωμένο πολιτικό σκηνικό στο οποίο θα υπάρχει το δίλημμα Τσίπρας ή Μητσοτάκης, η ύπαρξη ενός ενωτικού σχήματος της Αριστεράς σε επίπεδο δήμου μπορεί να βοηθήσει την επικοινωνία των σχημάτων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς για συνεργασίες ευρύτερες από το ίδιο το δημοτικό σχήμα. Η ανάδειξη δημοτικών συμβούλων στις προσεχείς δημοτικές εκλογές μπορεί να εξυπηρετήσει τη δημιουργία ενός κινήματος αντίστασης στην πόλη.
Η ιδρυτική συνέλευση του σχήματος πρόκειται να γίνει στο πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη. Όσο μας αφορά, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την επιτυχία της.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία