Πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του Μετώπου Ταξικής Ανατροπής

Φωτογραφία

Περισσότεροι από 230 συνδικαλιστές/στριες, μέχρι στιγμής, με κείμενό τους καλούν σε ανασυγκρότηση του ΜΕΤΑ με πρώτο βήμα την πραγματοποίηση πανελλαδικής σύσκεψης στα τέλη Μάη του 2016. Στόχος της «Πρωτοβουλίας για την ανασυγκρότηση του ΜΕΤΑ» είναι η ολοκλήρωση της ρήξης της παράταξης με τους υποστηρικτές της κυβερνητικής πολιτικής και των μέτρων της, μέσα στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σωτήρης Μάρταλης, μέλος της ΕΕ του ΜΕΤΑ

Η κίνηση αυτή αποτελεί την κορύφωση μιας κρίσης που υποβόσκει το τελευταίο πεντάμηνο στις γραμμές του ΜΕΤΑ. Κεντρικό σημείο της αντιπαράθεσης είναι η συνύπαρξη της παράταξης με συνδικαλιστικά στελέχη που υπερασπίζουν την κυβερνητική πολιτική παραμένοντας στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Κεντρικό επιχείρημα όσων υπερασπίζουν τη συνύπαρξη είναι η αυτονομία του συνδικαλιστικού κινήματος και της παράταξης από κόμματα, άρα και από κεντρικές πολιτικές επιλογές. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η κλιμάκωση του κινήματος δεν είναι σε αντιπαράθεση με την πολιτική, αλλά ότι το ίδιο το κίνημα εξελίσσεται και γίνεται περισσότερο πολιτικό. 
Η κυβέρνηση ετοιμάζει τα νέα ισοπεδωτικά μέτρα του τρίτου μνημονίου, τον αντιασαφαλιστικό νόμο, τη νέα φοροεπιδρομή κ.ο.κ. Αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα η στάση και οι αγώνες όχι μόνο ενάντια στα μέτρα αλλά και ενάντια στην κυβέρνηση που τα επιβάλλει.
Η επιλογή της ρήξης των δυνάμεων του ΜΕΤΑ με τα συνδικαλιστικά στελέχη που υπερασπίζουν την κυβερνητική πολιτική έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι μικρός αριθμός συνδικαλιστικών στελεχών που δεν υπερασπίζουν την κυβερνητική πολιτική έχουν την αυταπάτη ότι διατηρώντας κοινά σχήματα με τον ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσουν καλύτερη αντιπροσώπευση στα συνδικάτα. Αυτή η στάση τους οδηγεί σε «στρογγύλεμα» των θέσεων, σε άμβλυνση της αντιπαράθεσης με την πολιτική της κυβέρνησης και σε απώλεια αξιοπιστίας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι χαρακτηρίζει πολιτικά το ΜΕΤΑ (αλλά και τη ΛΑΕ) με το λάθος «σήμα» ότι κρατάει μια ενδιάμεση στάση ανοχής απέναντι στην κυβέρνηση και στην πολιτική της.
Η «Πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του ΜΕΤΑ» κινείται προς την κατεύθυνση των καθαρών πολιτικών επιλογών και δίνει μεγαλύτερη αξιοπιστία στο ΜΕΤΑ, μέσα στη μάχη για την ανατροπή των πολιτικών της λιτότητας καθώς και την ανασύνταξη του ταξικού εργατικού κινήματος.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία