Πρωτοβουλίες αντίστασης από τα κάτω

Φωτογραφία

Οι εκπαιδευτικοί καλούν σωματεία, συνελεύσεις, επιτροπές σε συντονισμό. Πανεργατικό συλλαλητήριο στις 7 Απρίλη, στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια και πορεία στο Σύνταγμα

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σάσα Χασάπη, Νίκος Αναστασιάδης - εκπαιδευτικοί

Κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, λόγω των επαπειλούμενων χιλιάδων απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, νέων συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, κατάργησης οργανικών θέσεων και εφαρμογής της αξιολόγησης.

Με μεγάλη συμμετοχή έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της περιφέρειας (Βέροια, Ηράκλειο, Κατερίνη, Καρδίτσα, Καστοριά, Κόρινθος, Νεάπολη Λακωνίας, Ξάνθη, Χανιά, Ιεράπετρα) για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν με αποφάσεις τους, μετά από την κοινή διακήρυξη που εξέδωσαν 32 Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 20 ΕΛΜΕ, οι ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σύλλογοι φοιτητών, σύλλογοι αποφοίτων τμημάτων Ειδικής Αγωγής και ενώσεις και σύλλογοι γονέων.

Κινηματικές πρωτοβουλίες

Ως συνέχεια των παραπάνω επιτυχημένων κινητοποιήσεων, ο Συντονισμός Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε – ΕΛΜΕ καλεί σε νέο συλλαλητήριο στις 7 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα, στα Προπύλαια και πορεία προς το Σύνταγμα. Το συλλαλητήριο καλεί σε ξεσηκωμό για ανατροπή των μέτρων και αποκτά πανεργατικά χαρακτηριστικά, αφού σωματεία από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, φορείς, συλλογικότητες, λαϊκές συνελεύσεις, έχουν αποφασίσει, μετά από κοινές συσκέψεις, τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο. Ήδη στηρίζουν το συλλαλητήριο ο Συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η ΟΛΜΕ και ο συντονισμός «Δεν πουλάμε, δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε» και αναμένονται αποφάσεις για στήριξη της πρωτοβουλίας, πανελλαδικά, από πλήθος φορέων, συλλογικοτήτων, σωματείων από τους χώρους των νοσοκομείων και των δήμων.
Επιπλέον, συζητείται η δημιουργία «κεντρικής παναττικής συνέλευσης αγώνα» για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, καθώς και η πραγματοποίηση κινητοποιήσεων στις περιφερειακές διευθύνσεις, για τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.

Εβδομάδα δράσεων στην εκπαίδευση, μέχρι τις 22 Μάρτη, έχει εξαγγείλλει και η ΟΛΜΕ, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των προέδρων, με κεντρικό άξονα τις επιπτώσεις των μνημονίων στην εκπαίδευση και την αξιολόγηση. Συγκεκριμένα προγραμματίζονται δράσεις πανελλαδικά που θα περιλαμβάνουν :

Περιοδείες ενημέρωσης των καθηγητών από μέλη των ΔΣ των συλλόγων, παραστάσεις διαμαρτυρίας σε περιφερειακές διευθύνσεις και διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τοποθέτηση πανό στα σχολεία με αντιμνημονιακά συνθήματα και συνθήματα υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και απογευματινά συλλαλητήρια στις 20 Μάρτη, σε αρκετές πόλεις.

Επιπλέον, συνεδριάσεις των συλλόγων καθηγητών για ενημέρωση, συσκέψεις με τη συμμετοχή γονέων, συναντήσεις των Δ.Σ των ΕΛΜΕ με τις ενώσεις, ομοσπονδίες και συλλόγους γονέων, καθώς και ανοιχτές εκδηλώσεις-συζητήσεις με τη συμμετοχή φορέων και σωματείων από άλλους εργασιακούς χώρους.

Για τις 21 Μάρτη, παγκόσμια μέρα ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, και με αφορμή και την κατάργηση του δικαιώματος της ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών-μαθητών, προγραμματίζονται αντιφασιστικές-αντιρατσιστικές δράσεις (προβολές, συζητήσεις) σε σχολεία και κινητοποιήσεις (συναυλίες, πορείες, συγκεντρώσεις) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αρκετές πόλεις της περιφέρειας.

Τοπικές δράσεις

Αντίστοιχες διεργασίες από τα κάτω γίνονται σε αρκετές περιοχές, με τοπικά χαρακτηριστικά, όπου οργανώνονται ενημερωτικές συναντήσεις, συσκέψεις και εκδηλώσεις.

Στο Περιστέρι, με πρωτοβουλία των ΕΛΜΕ οργανώνεται σύσκεψη, ανοιχτή σε σωματεία και φορείς της περιοχής, για συνδιοργάνωση με κοινό πλαίσιο συγκέντρωσης και πορείας διαμαρτυρίας σε κεντρική λεωφόρο, με αιτήματα ενάντια σε κυβέρνηση και τρόικα.

Οι ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, με συνεχείς συσκέψεις συνεχίζουν τη δράση τους. Ετοιμάζουν μεγάλο πανεκπαιδευτικό και αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 20 Μαρτίουκαι για την επόμενη ημέρα, 21 Μαρτίου, παραστάσεις διαμαρτυρίας στις περιφερειακές διευθύνσεις, καταγγέλοντας τα σεμινάρια επιμόρφωσης διευθυντών σχολείων και συμβούλων, που αρχίζουν μέσα στο Μάρτη, για την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων, που ξεκινά την επόμενη χρονιά.

Σε εκδηλώσεις για τις τρέχουσες εξελίξεις, την αξιολόγηση και το πειθαρχικό δίκαιο, καλούν τους συναδέλφους η Β’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, ο σύλλογος Π.Ε. Γλυφάδας-Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης, ο σύλλογος Π.Ε. Αλίμου, η Α΄και Β΄ΕΛΜΕ Αχαίας.
Στην Πάτρα, οι σύλλογοι Π.Ε. Πάτρας, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας οργάνωσαν συζήτηση με θέμα την αντίσταση «στην κατάργηση της παιδαγωγικής ελευθερίας και της δημοκρατίας στο σχολείο». Αντίστοιχες εκδηλώσεις έγιναν και σε Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο και Ηράκλειο Κρήτης.

Συντονισμός

Οι πρωτοβουλίες αντίστασης των πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών έχουν αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά. Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι διευρύνονται με τη συμμετοχή φορέων και εργατικών σωματείων από άλλους χώρους και παίρνουν χαρακτήρα γενίκευσης. Έχουν ανοιχτό πολιτικό πλαίσιο, δεν περιορίζονται σε συνδικαλιστικά αιτήματα του κλάδου, έχουν ως κύριο αίτημα τον ξεσηκωμό για να φύγουν κυβέρνηση και τρόικα.

Έτσι, προκύπτει συντονισμός των αντιστάσεων που μπορεί να γίνει δύναμη ανατροπής. Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 9ης Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη ενώθηκε με το μεγαλειώδες συλλαλητήριο των κατοίκων της Χαλκιδικής, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού. Ο κόσμος της εκπαίδευσης πορεύτηκε μαζί με 17.000 διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την καταστροφή του περιβάλλοντος και την καταστολή ενάντια στους κατοίκους της Ιερισσού. Άλλωστε τα δακρυγόνα μέσα στην αυλή του σχολείου της Ιερισσού συνέδεαν και συμβολικά τις δύο διαδηλώσεις. Αυτήείναι ηδύναμηπου τρέμουν κυβέρνησηκαι τρόικα.

Πίεση στις ηγεσίες

Οι πρωτοβουλίες αντίστασης των εκπαιδευτικών από τα κάτω βάζουν πιέσεις στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των σωματείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΟΛΜΕ αγνόησε την απόφαση των προέδρων των ΕΛΜΕ για πρόγραμμα δράσης με 48ωρη απεργία μέσα στον Μάρτιο με το πρόσχημα ότι δεν ακολουθεί η ΔΟΕ. Αναγκάστηκε, όμως, εκ νέου να ξανασυζητήσει το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων, λαμβάνοντας υπόψη και τη σχετική συζήτηση που έχει ανοίξει στην ΑΔΕΔΥ, κάτω από την πίεση των εργαζομένων στο δημόσιο, που δεν αρκούνται σε μεσημεριανά (!) συλλαλητήρια, όπως αυτό που οργανώθηκε στην Αθήνα στις 13/3.

Η Αριστερά μέσα στα σωματεία χρειάζεται, με περιοδείες, συσκέψεις ενημέρωσης, να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για την επιτυχία των κινητοποιήσεων, βάζοντας ακόμα μεγαλύτερη πίεση στις ομοσπονδίες, αλλά και να συνδεθεί με όλες τις πρωτοβουλίες κατοίκων και κινήματα αντίστασης στις τοπικές κοινωνίες. Ταυτόχρονα χρειάζεται να πρωτοστατήσει στη σύνδεση των αντιστάσεων στα σχολεία με τις κινητοποιήσεις στις σχολές, που είναι σε αναβρασμό ενάντια στο σχέδιο Αθηνά. Όλα τα ρυάκια αντίστασης μπορούν να συναντηθούν σε ένα μεγάλο ποτάμι οργής που θα διώξει κυβέρνηση και τρόικα. Όλοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε!

 

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"1188","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"450","typeof":"foaf:Image","width":"600"}}]]

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία