Πρώτη φορά... ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Μέσα στο Μάρτη αναμένεται να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων. Κυβέρνηση και δανειστές, για να παρακάμψουν τις αντιδράσεις των συλλογικοτήτων που μέχρι σήμερα μπλοκάρουν τους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία, επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα διενεργούνται οι πλειστηριασμοί ακινήτων.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Οι δήθεν «υπερασπιστές» των αδύναμων ετοιμάζονται για την ψήφιση προσθήκης στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (προαπαιτούμενο και για τη β’ αξιολόγηση), ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται και η σχετική υπουργική απόφαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή. Με το νέο καθεστώς οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή από τις 10.00 έως 17.00 και ως τόπος διενέργειας του πλειστηριασμού ορίζεται η έδρα του συμβολαιογράφου. 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του τραπεζικού τομέα, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ενθαρρύνουν τη συμμετοχή περισσότερων «κορακιών» και πιθανότατα θα αποφέρουν περισσότερα κέρδη στον εκάστοτε πωλητή, ενώ η μείωση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί βασικό όρο για τον περιορισμό των κινδύνων στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Κατά τους ίδιους, το πρώτο «κύμα» θα αφορά  10.000 ακίνητα μεγάλων οφειλετών, τα οποία θα πλειστηριαστούν έως το τέλος του 2017. Άλλο ένα «πακέτο» 15.000 ακινήτων είναι έτοιμο για το 2018. 
Για την ώρα πάντως, τράπεζες και κράτος (που χαρίζει τα χρέη στον Μαρινόπουλο και σε κάθε είδους «άτυχους» επιχειρηματίες, για να μην ξεχνιόμαστε...) κυνηγούν εργαζόμενους που δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τις οφειλές τους, βγάζοντας στο σφυρί λαϊκά σπίτια ακόμα και για λίγες χιλιάδες ευρώ. Κάθε Τετάρτη όμως, στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τη Νίκαια, την Α. Αττική κ.α., η δυναμική παρέμβαση κοινωνικών και πολιτικών συλλογικοτήτων στα ειρηνοδικεία ακυρώνει τους πλειστηριασμούς και υπερασπίζεται τη λαϊκή περιουσία. Στου Ζωγράφου, αγωνιστές της Αριστεράς (ΛΑΕ, Δικτύωση, Ξεκίνημα) και ενεργοί κάτοικοι πρόσφατα συγκρότησαν αντίστοιχη Πρωτοβουλία Αγώνα, θέλοντας να «αντιπαραβάλουν το μονόδρομο της συλλογικής αντίστασης, ενάντια στην ιδιώτευση και τη μοιρολατρία». 
Και επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανεχτεί κινήσεις που απειλούν τα συμφέροντας των τοκογλύφων, επιστρατεύει την καταστολή. «Θα γίνουν δύο, χίλιες δύο και ένα εκατομμύριο δύο διώξεις αν χρειαστεί» ήταν η απίστευτη απάντηση του προϊσταμένου Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης στη διαμαρτυρία του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης και εκπροσώπων από δεκάδες συλλογικότητες της πόλης (μέλη ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Θεσ/νίκης, εκλεγμένοι στην αυτοδιοίκηση, μέλη ΔΣ συλλόγων καθηγητών και δασκάλων, εκπρόσωποι συνταξιούχων κ.ά.) ώστε να σταματήσει η προκαταρκτική εξέταση και κάθε δίωξη μελών του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς. Είχαν προηγηθεί οι κλήσεις για κατάθεση που πήραν από τον πταισματοδίκη δύο μέλη του κινήματος, ύστερα από ανώνυμη καταγγελία και χρήση οπτικοακουστικού υλικού της αστυνομίας! 
Με τις τελευταίες εξελίξεις, είναι εμφανές ότι η μάχη υπεράσπισης της λαϊκής στέγης, που αποτελεί ένα από τα βασικά πεδία αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και τη μνημονιακή πολιτική, αντικειμενικά αναβαθμίζεται. Σίγουρα χρειάζεται να επιμείνουμε στην ενωτική δράση και τις μορφές συντονισμού κοινωνικών φορέων, συλλογικοτήτων γειτονιάς, δημοτικών σχημάτων και πολιτικών οργανώσεων της Αριστεράς. Χαρακτηριστικά που μας επέτρεψαν να έχουμε τις πρώτες σημαντικές νίκες, όπως η αποχή των συμβολαιογράφων και η αναστολή εκατοντάδων πλειστηριασμών. 
Μπροστά όμως στην πρόκληση της ακύρωσης (και) των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, πολύ περισσότερο της παρεμπόδισης των εξώσεων που έρχονται, ιδιαίτερα κρίσιμος παράγοντας θα είναι η ενίσχυση πρωτοβουλιών που εξασφαλίζουν την ενημέρωση, τη μέγιστη δυνατή μαζικότητα και εξωστρέφεια στις δράσεις μας, εμπλέκοντας όλο και μεγαλύτερα τμήματα του κόσμου των αντιστάσεων και όσων πλήττονται από τις αρπακτικές διαθέσεις κράτους και τραπεζών. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία