Πόλεμος του Δήμου Αθήνας στα μαγαζιά των μεταναστών

Να εξοστρακίσει τα μαγαζιά των μεταναστών από το κέντρο της Αθήνας επιχειρεί ο δήμαρχος Γ. Καμίνης τους τελευταίους μήνες.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Από τα τέλη του περασμένου Ιουνίου το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, με πρόφαση την «όχληση» και τη διατάραξη  της «αισθητικής» της πόλης, έχει αναστείλει τη χορήγηση αδειών συγκεκριμένων τύπων καταστημάτων σε ορισμένες  περιοχές του κέντρου της πόλης. Παρότι η απόφαση δεν αναφέρει τη λέξη «μετανάστης», είναι φωτογραφικά  ρατσιστική.

 

Οι περιοχές όπου αναστέλλονται οι χορηγήσεις αδειών, είναι το 6ο διαμέρισμα Αθήνας (Κυψέλη, Αγ. Παντελεήμονας, Σεπόλια), καθώς και μια μεγάλη περιοχή του 1ου διαμερίσματος γύρω από την Ομόνοια και την πλατεία Κουμουνδούρου. Ενώ τα μαγαζιά που απαγορεύεται να αδειοδοτηθούν είναι τα μίνι μάρκετ, τα ίντερνετ καφέ, τα οπωροπαντοπωλεία και τα μπαρ. Αν εξαιρέσει κανείς τα μπαρ, όλα τα υπόλοιπα είναι μαγαζιά που κατά 99% ανοίγουν μετανάστες στις συγκεκριμένες περιοχές. Όμως για να μην υπάρχει απολύτως καμία σύγχυση προς άλλες «ευγενείς» κατηγορίες ημεδαπών επιχειρηματιών, η απόφαση αναφέρει πως από το μέτρο της αναστολής εξαιρούνται μόνο…  τα μπαρ στον πεζόδρομο της οδού Φωκίωνος Νέγρη! Δηλαδή στον πιο εμπορικό δρόμο της Κυψέλης δεν υπάρχει κίνδυνος όχλησης και αισθητικής από τα μπαρ, ενώ τα μπακάλικα και τα ίντερνετ καφέ των μεταναστών στα σοκάκια του Παντελεήμονα προκαλούν όλα τα προβλήματα.

Την ίδια στιγμή, η Δημοτική Αστυνομία μαζί με ράμπο της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν καθημερινά «ντου» σε μαγαζιά μεταναστών, τσουβαλιάζουν μετανάστες και –χωρίς ούτε το πρόσχημα ελέγχου εγγράφων– τους μεταφέρουν με πούλμαν και περιπολικά στο Τμήμα Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη. Η αιτιολογία; Δέχονται –λέει– δεκάδες καταγγελίες κάθε μήνα από «κατοίκους». Δηλαδή από φασιστο-επιτροπές καταστηματαρχών που «αγωνίζονται» να κλείσουν τα μικρομάγαζα των μεταναστών. Μια τέτοια ομάδα πίεσης είναι ο «Σύλλογος Κατοίκων και Επαγγελματιών Πλ. Αμερικής και ευρύτερης περιοχής- Ε. ΠΟΙ. ΖΩ», που καυχιέται πως έχει συναντηθεί με το Δήμαρχο και δύο Αντιδημάρχους, αλλά και με βουλευτές του ΛΑΟΣ και του ΚΚΕ(!) και καταφέρεται εναντίον όλων των άλλων κομμάτων που αρνήθηκαν να τους δεχτούν!

 

Στις ανακοινώσεις τους καταφέρονται κατά των μεταναστών μαγαζατόρων με τον πιο ρατσιστικό τρόπο: « Μπορεί να μη μιλάνε Ελληνικά, τα εμπορεύματα να είναι εικονικά, να μην τηρούνται κανόνες υγιεινής ή να μην διαθέτουν άδεια. Δεν έχει σημασία. Τελούν υπό την προστασία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των Δημοτικών αρχών…». Τέτοιες ομάδες είναι οι «κάτοικοι» που κατά τον Δημάρχο Καμίνη αντιδρούν στην όχληση και την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της πόλης και τον βρίσκουν αρωγό. Μαζί με άλλους «συνέλληνες» σε λιγότερο θεσμικούς ρόλους, όπως τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής και λοιπές φασιστοσυμμορίες.

Την ώρα των πιο άγριων μέτρων βαρβαρότητας του δεύτερου μνημονίου, ο πρώην «Συνήγορος του Πολίτη» έχει εξελιχθεί στο χειρότερο διώκτη των μεταναστών και των προσφύγων, των αστέγων και των απόρων της Αθήνας μαζί με κάθε λογής ρατσιστές, ενώ από την άλλη είναι ένθερμος υποστηρικτής των μέτρων του μνημονίου. Στην αντίπαλη όχθη οι λαϊκές συνελεύσεις σε γειτονιές που πέτυχαν μια πρώτη νίκη απέναντι στα χαράτσια, οι επιτροπές αγώνα και τα συνδικάτα, τα κινήματα «Δεν Πληρώνω», οι τοπικές κινητοποιήσεις για να μην κλείσουν σχολεία και νοσοκομεία, οι αντιφασιστικές συγκεντρώσεις στις γειτονιές. Οι αντίπαλες παρατάξεις παρατάσσονται καθαρά πλέον και σε επίπεδο γειτονιάς στο κέντρο της Αθήνας. Χρέος της Αριστεράς, των συνδικάτων και κάθε αγωνιζόμενου εργαζόμενου και νέου ανθρώπου είναι να οργανώσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τις δικές μας δυνάμεις. Η αναμέτρηση έχει ξεκινήσει και το στοίχημα είναι ανοιχτό.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία