Ρεύμα και θέρμανση για όλα τα νοικοκυριά

Χιλιάδες νοικοκυριά ζουν χωρίς ηλεκτρικό και θέρμανση μέσα στο χειμώνα. Ο θάνατος ενός 13χρονου κοριτσιού, από τις αναθυμιάσεις του μαγκαλιού που άναβε σπίτι της, ξεγύμνωσε όλη την υποκρισία των υποστηρικτών της μνημονιακής βαρβαρότητας.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου
Μέσα από επικοινωνιακές ακροβασίες και τηλεοπτικές δηλώσεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επανασύνδεση περίπου 4.000 παροχών ρεύματος σε σπίτια απόρων, από τις λίστες της ΔΕΗ, των δήμων και της εκκλησίας. Πρόκειται φυσικά για μερική και προσωρινή αντιμετώπιση ενός γενικευμένου κοινωνικού προβλήματος. 
 
Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2013 υπήρξαν 173.000 διακοπές ρεύματος, ενώ στο Κοινωνικό Τιμολόγιο είναι ενταγμένες περίπου 500.000 οικογένειες. Το 32% όσων ζουν στην Ελλάδα δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος (Eurostat). Είναι ενδεικτικό ότι στο Πέραμα, σήμερα, περίπου 1.500 νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό. Από την άλλη, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις παλαιότερες οφειλές αυτών των ανθρώπων, ούτε φυσικά για τις νέες που θα «τρέξουν». 
 
Το καλύτερο βέβαια είναι ότι το κόστος για την «κοινωνική πολιτική» των Σαμαροβενιζέλων θα επιμεριστεί στους υπόλοιπους καταναλωτές, μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στα τιμολόγια του ρεύματος (0,50-2 ευρώ το χρόνο). Και όλα αυτά όταν η ΔΕΗ παρουσίασε για το 2012 καθαρά κέρδη 30,5 εκατ. ευρώ (μετά τις απανωτές αυξήσεις στους λογαριασμούς) και η κυβέρνηση δίνει περίπου 400.000.000 ευρώ το χρόνο επιδότηση, στους 5 «ευάλωτους» καπιταλιστές που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα από φυσικό αέριο (Μυτιληναίο, Λάτση, Βαρδινογιάννη, Κοπελούζο και Περιστέρη). 
 
Οι εξαγγελίες τους για διεύρυνση των δικαιούχων του Κοινωνικού Τιμολογίου και δωρεάν ρεύμα τις μέρες με έντονη αιθαλομίχλη (!) δεν φτάνουν για να καλύψουν το μεγάλο τμήμα του πληθυσμού που έχει οδηγηθεί στην εξαθλίωση. Ούτε φυσικά μπορεί να αποτρέψει νέες ανθρώπινες τραγωδίες από το κρύο. 
 
Το ηλεκτρικό είναι βασικό κοινωνικό αγαθό που δεν μπορεί να το στερείται κανένας. Εδώ και τώρα, συλλογικότητες κατοίκων, συνδικάτα και η Αριστερά να απαιτήσουν την αποκατάσταση όλων των κομμένων παροχών για όσα σπίτια βρίσκονται στο σκοτάδι και την απαγόρευση νέων διακοπών σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει τη δωρεάν παροχή 3.600 ΚWH το χρόνο (ποσότητα που απαιτείται για να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες μιας οικογένειας), με ταυτόχρονη κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων που ισχύουν για τους ιδιώτες της ενέργειας, καθώς και τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.
 
Προφανώς μια τέτοια -πραγματική- κοινωνική πολιτική, δεν μπορεί παρά να υλοποιηθεί από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα αποτρέψει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και θα τη θέσει υπό δημόσιο-κοινωνικό έλεγχο. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία