Π άνω από 1.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο και τη συναυλία που έγινε το Σάββατο, 24 Μάρτη, το απόγευμα στην πλατεία Κοτζιά και στην πορεία που ακολούθησε μέχρι τη Βουλή. Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των μεταναστών που αψήφησαν τη «σκούπα» Χρυσοχοΐδη και την αστυνομοκρατία για τις παρελάσεις στο κέντρο της Αθήνας κι έδωσαν απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για κατασκευή νέων απάνθρωπων στρατοπέδων συγκέντρωσης με πρώτο αυτό της Κοζάνης.

Συμμετείχαν πολλές εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες από το Σύλλογο 25 Γενάρη ( πρώην απεργοί πείνας ), την Αιγυπτιακή Κοινότητα, την Αφγανική Κοινότητα, την Kasapi Hellas (Φιλιππίνες), το Action Congo, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κούρδων, την Επιτροπή Ιρανών Πολιτικών Προσφύγων, ενώ Αλγερινοί και πολλοί ακόμη μετανάστες από χώρες της Ασίας και της Αφρικής πλαισίωσαν όλα τα μπλοκ.

Το παρόν έδωσαν επίσης η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία «Ποτέ Ξανά», αντιρατσιστικές οργανώσεις όπως η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών κι η Νεολαία Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη (YRE).

Συμμετείχαν επίσης λαϊκές συνελεύσεις όπως του Αιγάλεω, κάτοικοι και φορείς των Αμπελοκήπων, μαθητές και καθηγητές της Πρωτοβουλίας ενάντια στο φασισμό και τις ρατσιστικές επιθέσεις της Καλλιθέας, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εξαρχείων και κάτοικοι από πολλές γειτονιές της Αθήνας.

Στην πλατεία Κοτζιά στήθηκε κουζίνα και παζάρι αλληλεγγύης, ενώ ντόπιοι και μετανάστες είχαμε την ευκαιρία να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε πολλή ώρα με τον Mc Yinka, τα κρουστά του Πολυτεχνείου με τον Β. Βασιλάτο, το Αφγανικό και το Κουρδικό συγκρότημα.

Στην πορεία μέχρι τη Βουλή ακούστηκαν δυνατά συνθήματα όπως: «Ποτέ Ξανά Φασισμός», «Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι», «Νομιμοποιήστε τους μετανάστες», «Δεν είναι κόμμα η Χρυσή Αυγή, είναι συμμορία ναζιστική», «20 χρόνια τώρα ζεστή φιλοξενία, σκούπες, απελάσεις και μαύρη εργασία», αλλά και «Πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δω».

Τις κινητοποιήσεις στήριξαν συνδικάτα όπως η ΟΛΜΕ, η ΟΕΝΓΕ και το ΕΚΑ, καθώς και πολιτικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι Οικολόγοι-Πράσινοι.

Στη Θεσσαλονίκη, 150 διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό», των συνδικάτων και του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεντρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου, 24 Μάρτη, στην Καμάρα, συγκροτώντας πορεία στους δρόμους της πόλης, με κεντρικό σύνθημα: «Ντόπιοι και μετανάστες ενωμένοι». Το ίδιο πρωί, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης έκανε μαζική παρέμβαση στη Ροτόντα για την υπεράσπιση των μικροπωλητών, που κυνηγά ανελέητα η ΕΛ.ΑΣ. και η δημοτική αστυνομία. Ήταν δυο σημαντικές κινητοποιήσεις που έδωσαν απάντηση στη μεταφορά των ρατσιστικών πογκρόμ που γίνονται στην Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη, στο όνομα της «ασφάλειας» και της πάταξης της «εγκληματικότητας» που προωθεί με ζήλο η μνημονιακή κυβέρνηση Παπαδήμου για να σώσει το τομάρι της.