Σοκ και δέος από τις απολύσεις στις φαρμακοβιομηχανίες

Ο ι φαρμακοβιομηχανίες παραμένουν και κατά τη διάρκεια της κρίσης κερδοφόρες. Παρότι όμως οι φαρμακοβιομήχανοι αυγατίζουν τα κέρδη τους, η στάση τους απέναντι στους εργαζόμενούς τους είναι τελείως βάρβαρη. Φέρονται δηλαδή το ίδιο όπως και πριν την κρίση. Άλλωστε ο καπιταλισμός έχει μια πάγια τακτική, ως αντίδοτο, τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην κρίση. Να εκμεταλλεύεται χωρίς όριο κάθε εργαζόμενο.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Τους τελευταίους μήνες στις φαρμακοβιομηχανίες έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο γαϊτανάκι απολύσεων. Πάνω από 150 εργαζόμενοι, που δούλευαν σε γνωστές βιομηχανίες του κλάδου όπως η TEVA, η FRESENIUS, η PHIZER SERVIE, η MYLAN, η SANOFI, η TAKEDA, έχουν απολυθεί με κάθε τρόπο. Οι δήθεν εθελούσιες έξοδοι, οι δήθεν οικειοθελείς αποχωρήσεις και άλλες γνωστές τακτικές, εφαρμόζονται στους εργαζόμενους στο φάρμακο και σε ιατρικούς επισκέπτες. Θύματα στον εύκολο τρόπο που οι βιομήχανοι του κλάδου έχουν επιλέξει για να διατηρήσουν υψηλά τα κέρδη τους.
Οι συνθήκες στον κλάδο έχουν ωριμάσει για να οργανωθούν κινητοποιήσεις, αλλά δυστυχώς, και παρότι η Αριστερά ελέγχει δύο σωματεία, οι ηγεσίες τους (ΠΑΜΕ και ΣΥΡΙΖΑ), είτε με τη σεχταριστική πολιτική τους (ΠΑΜΕ), είτε με την πολιτική της καρέκλας και της ύπαρξης σωματείου απλά και μόνο για να καταλαμβάνονται οι έδρες στο ΕΚΑ και τη ΓΣΕΕ (ΣΥΡΙΖΑ), που τώρα μετατράπηκε στη σιωπηρή υποστήριξη της μνημονιακής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν μπορούν να δώσουν τον σκληρό αγώνα που απαιτείται ακόμη και για τη διατήρηση ελάχιστων δικαιωμάτων των εργαζομένων που απέμειναν στο χώρο, μετά τον αποδεκατισμό τους μέσω των απολύσεων τα τελευταία χρόνια.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία