Στην τελική ευθεία για τη Συνδιάσκεψη των Νέων ΣΥΡΙΖΑ στις 20-22 Δεκέμβρη

Φωτογραφία

Ο διάλογος για τη Συνδιάσκεψη των Νέων ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει. Σε λιγότερο από ένα μήνα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνδιάσκεψη των νέων σε χώρο που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Η διαδικασία εύρεσης κοινών τόπων για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Σεργίδου

 

Είναι προφανές πως δεν φτάνει το «θέλουμε μια νεολαία αυτόνομη, δημοκρατική, πολυτασική, ριζοσπαστική κλπ». Όσα επίθετα και αν προσθέσουμε στη νεολαία, δεν παύει να ισχύει το ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να αποκτήσουμε πραγματική σχέση με την κοινωνία. 
 
Κείμενα
Το Κόκκινο Δίκτυο στη νεολαία συνδιαμόρφωσε μαζί με το Αριστερό Ρεύμα το εναλλακτικό κείμενο των νέων της Αριστερής Πλατφόρμας, καθώς και κείμενο συμβολής του Κόκκινου Δικτύου και συμμετέχει με ομιλητές στις εισηγήσεις που γίνονται στις συνελεύσεις νέων σε όλη την Ελλάδα.
 
Τα εναλλακτικά κείμενα της Αρ. Πλατφόρμας και του Κόκκινου Δικτύου θα τα βρείτε ολόκληρα στην ιστοσελίδα του rproject. Το εναλλακτικό κείμενο της Αρ. Πλατφόρμας  περιγράφει με πολύ καθαρό τρόπο το πώς η δομή και η αρχιτεκτονική της ΕΕ αναπαράγει τις ανισότητες, δίνει πολύ μεγάλο βάρος στην επίθεση προς την εργατική τάξη, αλλά και στην ανάδειξη αυτής της τάξης σαν τη δύναμη ανατροπής και αλλαγής, αναφέρεται στον αυταρχισμό και στην κοινοβουλευτική δικτατορία, ονομάζει τη Χρυσή Αυγή σαν το μακρύ χέρι του συστήματος.
 
Για το μέτωπο των πανεπιστημίων τo κείμενο γράφει: «Η υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης για όλους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συνολική ανατροπή της πολιτικής κατάστασης στη χώρα μας. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα σήμερα η σύνδεση της πανεπιστημιακής κοινότητας με την υπόλοιπη κοινωνία:
[…]
Λαϊκές επιτροπές ενάντια στη φτώχεια και το φασισμό, με κάλεσμα σε αυτές του συνόλου των αριστερών δυνάμεων, πρέπει να στηθούν και στο εσωτερικό των σχολών, συνδέοντας φοιτητές-καθηγητές-διοικητικούς υπαλλήλους σε ένα κοινό μέτωπο». 
 
Το εναλλακτικό κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας τελειώνει με τη διαπίστωση ότι η υλοποίηση ενός χειραφετητικού προτάγματος για την ελληνική κοινωνία και την ανθρωπότητα συνολικά συνδέεται με την προοπτική της ανάληψης της κυβέρνησης από την Αριστερά. Μιας κυβέρνησης που θα φέρει βασικούς τομείς της οικονομίας, στρατηγικά αναπτυξιακά εργαλεία και το τραπεζικό σύστημα υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, προκειμένου να σχεδιάσει την ανάπτυξη που θα εξυπηρετήσει τις λαϊκές ανάγκες, ακόμα και εκτός ευρωσυστήματος ή Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα αποτελέσει ένα εναλλακτικό και ελπιδοφόρο παράδειγμα αγώνα ενάντια στην εγχώρια αστική τάξη, πυροδοτώντας αντίστοιχες ανατροπές από όλους τους λαούς της Ευρώπης και πραγματώνοντας το σοσιαλιστικό διεθνιστικό πρόταγμα.
 
Η πραγματική κοινωνική απελευθέρωση προϋποθέτει τη συσπείρωση των βαριά πληττόμενων σήμερα στρωμάτων υπό την ηγεμονία της εργατικής τάξης και την κατάκτηση όχι απλώς της κυβερνητικής, αλλά της πραγματικής κοινωνικής εξουσίας,  πράγμα που σημαίνει την κατάργηση των ατομικών μέσων παραγωγής και το πέρασμά τους υπό δημόσια και κοινωνική ιδιοκτησία και έλεγχο.
 
Συγκρότηση
Όσον αφορά το οργανωτικό κομμάτι της συγκρότησης, ως Κόκκινο Δίκτυο θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι στο σχέδιο αρχών προτείνονται κοινές δομές νεολαίας και κόμματος σε πανεπιστήμια και γειτονιές που θα συνδιαμορφώνουν, θα συζητούν και θα αποφασίζουν τοπικές δράσεις στην κατεύθυνση της ανατροπής. Αυτό δεν ήταν καθόλου δεδομένο από την αρχή και δόθηκε μεγάλη μάχη για να υπάρξει αυτή η διατύπωση.  
 
Στην ίδια τη συνδιάσκεψη θα δώσουμε τη μάχη για να συγκεκριμενοποιηθεί περισσότερο το τι σημαίνει η νεολαία να είναι κομμάτι της κοινωνίας και να παίξει τον ιστορικό της ρόλο ως πυροδότης ευρύτερων εργατικών και λαϊκών κινημάτων. 
 
Τέλος μένουν ακόμα να διευκρινιστούν τα ζητήματα του εκλογικού κανονισμού. Σε αυτό το σημείο θεωρούμε ότι το σώμα των αντιπροσώπων πρέπει να είναι ένα σχετικά μικρό σώμα το οποίο θα μπορέσει να διαβουλευτεί και να συζητήσει πραγματικά. Θεωρούμε επίσης ότι χρειάζεται ένας εκλογικός κανονισμός που να μη δίνει την απόλυτη πλειοψηφία σε όποιον έχει τους περισσότερους αντιπροσώπους.
 
Κομμάτι της δημοκρατικής συζήτησης είναι και το δικαίωμα του κατεβάσματος σε λίστα σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε η πολιτική συζήτηση να γίνεται καθαρά και ανοιχτά και όχι στους διαδρόμους, όπως γίνεται τώρα στη νεολαία ΣΥΝ.
 
Τέλος θεωρούμε πολύ βασικό ζήτημα την εκπροσώπηση όλων των δυνάμεων, συνιστωσών και τάσεων στο Κεντρικό Συμβούλιο, με τον ίδιο τρόπο που ίσχυσε και στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Το να υπάρχουν αριστείνδην μέλη στο Κεντρικό Συμβούλιο δεν είναι έλλειψη δημοκρατίας, αντίθετα είναι εξασφάλιση ότι θα περιλαμβάνονται πραγματικά όλες οι ιδρυτικές δυνάμεις στο εγχείρημα που λέγεται νέοι-νεες ΣΥΡΙΖΑ. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία