Στιγμιότυπα από τη 10η Αντιρατσιστική Γιορτή

Φωτογραφία

Η  10η Αντιρατσιστική Γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» έγινε και φέτος στη Γεωπονική Σχολή στις 10 και 11 Ιούνη.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Ήταν ένα μεγάλο αντιρατσιστικό γεγονός από το οποίο πέρασαν χιλιάδες κόσμου, από συλλογικότητες, σωματεία, από ομάδες αλληλεγγύης, μεταναστευτικές κοινότητες, αλλά και απλός κόσμος, Έλληνες και μετανάστες, που στήριξαν το φεστιβάλ. Σε μια συγκυρία όπου η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας οχυρώνει την Ευρώπη φρούριο όσο ποτέ απέναντι στα θύματα του πολέμου και της φτώχειας και όπου η ελληνική κυβέρνηση την υλοποιεί σκληραίνοντας όλο και περισσότερο την πολιτική της απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και τη στάση της απέναντι στους αλληλέγγυους, τέτοια γεγονότα είναι πολύ σημαντικό να γίνονται και μάλιστα με τόση επιτυχία.
Η γιορτή μας ήταν ένα πολιτιστικό αντιρατσιστικό γεγονός με συναυλίες, όπου μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους πλήθος καλλιτεχνών: Σπύρος Γραμμένος, Γυμνά Καλώδια, Φράξια, Wish Upon a Star, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Beggars, Νίκος Ζιώγαλας, JazzMatazz, Μάρθα Φριντζήλα στη συναυλιακή σκηνή, οι «Ρεμπεσκέ» και ο Γιάγκος Χαιρέτης με τους φίλους του στη λαϊκή σκηνή, όπως και τα κρουστά του ANASA Culture Club και το Doel Culture Club από το Μπαγκλαντές. Επίσης υπήρχαν προβολές, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις σκίτσου και φωτογραφίας, διεθνής κουζίνα από μεταναστευτικές κοινότητες. Όπως πάντα διασκεδάσαμε όλοι μαζί, Έλληνες και μετανάστες σε μια πολύχρωμη γιορτή.
Αλλά η γιορτή μας είναι επίσης ένα πολιτικό γεγονός. Ιδιαίτερα σε τόσο δύσκολες συνθήκες, έχει σημασία να βρισκόμαστε και να συζητάμε, να θέτουμε τα ζητήματα και να επιχειρούμε να βρούμε λύσεις. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι οι συζητήσεις που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του φεστιβάλ, και που ήταν όλες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, είναι κεντρικής σημασίας, και τις παρουσιάζουμε αναλυτικά.
Αλληλεγγύη
Η κεντρική συζήτηση της Παρασκευής 10/6 με θέμα «Η αλληλεγγύη των απλών ανθρώπων θα νικήσει: Κράτος, ΜΚΟ και αυθόρμητη αλληλεγγύη» συγκέντρωσε πολλούς επισκέπτες της 10ης αντιρατσιστικής γιορτής. Άνθρωποι που συμμετέχουν σε συλλογικότητες έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες από τη Ριτσώνα, τη Μαλακάσσα, το Λαύριο και το Ελληνικό, καθώς και Κούρδοι πρόσφυγες από τη Συρία, πήραν το λόγο περιγράφοντας τις ελλείψεις και την ακαταλληλότητα των χώρων στέγασης προσφύγων σε μια σειρά περιοχές, καθώς και την απόπειρα εκδίωξης αλληλέγγυων από τα κέντρα «φιλοξενίας» προσφύγων, ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν καλύπτονται οι βασικές ανάγκες μέσω των χρηματοδοτούμενων ΜΚΟ.
Ο Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό» επικέντρωσε στις ευθύνες της κυβέρνησης, που ευθυγραμμίζεται με τη ρατσιστική πολιτική αποτροπής της ΕΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που τον τελευταίο καιρό ευθύνεται για πολλές εκατοντάδες πνιγμούς ανθρώπων στη θαλάσσια οδό μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας, όπου προσωρινά έχουν προσανατολιστεί οι πρόσφυγες. Η Μάνια Μπαρσέφσκι, από την Επιτροπή Δικαιωμάτων της Λαϊκής Ενότητας, εστίασε στη σημασία της λαϊκής αλληλεγγύης, είτε αφόρά τους πρόσφυγες, είτε ντόπια θύματα των ανθρωποκτόνων μνημονίων. Ο Γρηγόρης Καλομοίρης, από την ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, ανέδειξε την ιδιωτικοποίηση των «υπηρεσιών αλληλεγγύης» μέσω των ΜΚΟ, καθώς και τον ύποπτο ρόλο ξεπλύματος χρήματος που επιτελούν ορισμένες από αυτές.
ΛΟΑΤΚΙ
Την Παρασκεύη 10/6, ο LGBTQI χώρος φιλοξένησε δύο ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Οι ΛΟΑΤ συλλογικότητες συναντήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα του αγώνα τους στη συζήτηση «Το νομοθετικό πλαίσιο, η καθημερινότητα των διακρίσεων και οι διεκδικήσεις της LGBTQI κοινότητας», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα αγνοημένα αιτήματα της τρανς κοινότητας. 
Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου της Sherry Wolf «Σεξουαλικότητα και σοσιαλισμός», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις RED Marks. Η μεταφράστρια του κειμένου στα ελληνικά παρουσίασε αναλυτικά το βιβλίο που θπετει με εξαιρετικό και «πρωτοπόρο» τρόπο κρίσιμα ζητήματα και μέσα στην Αριστερά και μέσα στο ΛΟΑΤΚΙ κίνημα, δίνοντας έμφαση στη σημασία της μαρξιστικής ανάλυσης ως ένα «φρέσκο» εργαλείο για το ζήτημα της καταπίεσης.
Η συζήτηση εμπλουτίστηκε από τις ομιλίες αγωνιστών του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος, που ανέδειξαν τόσο τις «συναντήσεις» του Athens Pride με αγώνες του εργατικού κινήματος τα τελευταία 2 χρόνια, αλλά και τη ριζοσπαστική ιστορία του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος στην Ελλάδα. 
Ευρώπη-φρούριο
Η κεντρική συζήτηση του Σαββάτου 11/6 με θέμα «Κρίση, πόλεμος και Ευρώπη-φρούριο: Αντιστάσεις στο νεοφιλελευθερισμό, τον πόλεμο και το ρατσισμό» εστίασε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Όλοι οι ομιλητές ανέδειξαν το χαρακτήρας της ως ενός νεοφιλελεύθερου, φιλοπόλεμου, αντιδημοκρατικού και ρατσιστικού θεσμού, που ενισχύει την άνοδο της ακροδεξιάς στα κράτη-μέλη της. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, είναι ένα «Φρούριο» που κάνει πόλεμο και στο εσωτερικό του με «καθεστώτα έκτακτης ανάγκης» και λιτότητα, αλλά και στο εξωτερικό του, με ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην «περιφέρεια», αλλά και υψώνοντας φράχτες ενάντια στους πρόσφυγες.  
Έγινε ένας ενδιαφέρων διάλογος για την οικονομική κρίση και τις προοπτικές της, τον νεοφιλελευθερισμό και τον σύγχρονο καπιταλισμό, τη σχέση της ελληνικής αστικής τάξης με τις ευρωηγεσίες. Μαζί με την «Ευρώπη της κρίσης», τη συζήτηση απασχόλησε και «η κρίση της Ευρώπης», από τους κλυδωνισμούς που προκαλεί ενδεχόμενο Brexit μέχρι τους αγώνες στη Γαλλία, που έγιναν σημείο αναφοράς όλων των ομιλητών. 
Φυσιολογικά, στο βαθμό που όλη η αντιμνημονιακή Αριστερά εμπλέκεται στη σχετική συζήτηση αυτή την περίοδο, η κουβέντα «άναψε» περισσότερο στα ζητήματα τακτικής και στρατηγικής απέναντι στην ΕΕ, κατά την πάλη ενάντια στη λιτότητα. Ωστόσο, αν και κανείς δεν παρέλειψε να αναδείξει τις ρατσιστικές πολιτικές της Ευρώπης-φρούριο, αναδεικνύοντας διάφορες πλευρές (την τάση να γίνουν «κανονικότητα» οι πνιγμοί στη Μεσόγειο, την υστερία για 50.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα του 1,5 εκατομμύριου ανέργων κ.ά.), «αδικήθηκε» εν μέρει η αναγκαία συζήτηση για τα αντιρατσιστικά-αντιπολεμικά καθήκοντα. 
 Συνέλευση Αλληλεγγύης
Την ίδια μέρα, στη Συνέλευση της Αλληλεγγύης συναντήθηκαν ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων από την Ομάδα Αλληλεγγύης στη Μαλακάσα, το Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού, την κατάληψη του City Plaza, την τοπική κίνηση στην οποία δραστηριοποιούνται αγωνιστές που αποχώρησαν από τη δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Ανοιχτή Πόλη» και δραστηριοποιούνται αντιρατσιστικά, αγωνιστές που έχουν επισκεφτεί το Σχιστό κ.ά.
Πέρα από τις πολύτιμες εικόνες που παρουσιάστηκαν, ιδιαίτερα από τη Μαλακάσα (βλ. και άρθρο πάνω), κοινός τόπος ήταν η επιμονή να συνεχιστεί ο «κοινωνικός έλεγχος» κι η «αντιπληροφόρηση» στα στρατόπεδα, η ανάγκη συντονισμού-επικοινωνίας των δυνάμεων της λαϊκής αλληλεγγύης, η προσπάθεια να μείνει το Προσφυγικό «ανοιχτό», να ενημερωθεί-ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για να πλαισιώσει τις αλληλέγγυες δράσεις, η χρησιμότητα κεντρικών δράσεων-κινητοποιήσεων για το ζήτημα των προσφύγων. 
Ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, είναι θετικό να γίνονται μεγάλα αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά γεγονότα στα οποία συζητάμε και τα οποία φέρνουν τα αιτήματα της Αριστεράς και του κινήματος στο προσκήνιο. Κρατάμε το θετικό αποτέλεσμα και συνεχίζουμε, εντείνοντας τις προσπάθειές μας. Επόμενο μεγάλο πολιτικό-πολιτισμικό ραντεβού είναι τα αντιρατσιστικά φεστιβάλ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α.  (βλ. σελ. 20). 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία