Στις μάχες ενάντια στα μνημόνια χτίζουμε το μέτωπο της ριζοσπαστικής Αριστεράς

Φωτογραφία

Πολύ επιτυχημένη η Πανελλαδική Σύσκεψη της Λαϊκής Ενότητας

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Με πλούσια πολιτική συζήτηση και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της Πανελλαδικής Σύσκεψης της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) το διήμερο 21-22/11 στο ΣΕΦ. 
Συμμετείχαν 1.200 αντιπρόσωποι, εκπροσωπώντας περισσότερες από 200 Πολιτικές Επιτροπές και κλαδικές, ενώ αρκετός ακόμη κόσμος βρέθηκε στο Φάληρο για να παρακολουθήσει τη διαδικασία. 
Κατά τη διάρκεια του διημέρου μίλησαν 130 αντιπρόσωποι από όλη τη χώρα, καταθέτοντας σκέψεις και προτάσεις για τα άμεσα καθήκοντα του εγχειρήματος, τις προγραμματικές επεξεργασίες και τον τρόπο οργάνωσης της ΛΑΕ. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 12 συσκέψεις των θεματικών επιτροπών της ΛΑΕ (Εργατικό, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δικαιώματα κ.ά.). 
Πέρα από το αυξημένο ενδιαφέρον για τη διαδικασία –που αποδεικνύει ότι ένα σημαντικό δυναμικό αγωνιστών/τριων επιμένει να θέλει να δώσει οργανωμένα τη μάχη ενάντια στα μνημόνια της λιτότητας και του αυταρχισμού, συμβάλλοντας στη συγκρότηση μιας μαζικής ριζοσπαστικής Αριστεράς χωρίς να δέχεται μοιρολατρικά το κλίμα απογοήτευσης που προκάλεσε η ταπεινωτική συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ– συμφωνήθηκε ομόφωνα ανακοίνωση που προσδιορίζει τα πολιτικά μέτωπα δράσης της ΛΑΕ την επόμενη περίοδο. 
Άμεσο καθήκον ορίζεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ΛΑΕ στην οργάνωση της κοινωνικής αντίστασης και η ενεργή συμμετοχή της σε όλα τα μέτωπα αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και την πολιτική των μνημονίων. Το μπλοκάρισμα των εξοντωτικών για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα μέτρων του Μνημονίου 3 και η συγκρότηση της ΛΑΕ μέσα από τις καθημερινές μάχες του κόσμου μας προκρίθηκε ως κατεύθυνση το αμέσως επόμενο διάστημα. Ειδικότερα, το κείμενο συμπερασμάτων της Σύσκεψης, μεταξύ άλλων, αναφέρει χαρακτηριστικά: 
«Η ΛΑΕ θέτει το σύνολο των δυνάμεών της σε κινηματικό “συναγερμό” και θα προγραμματίσει τις ενέργειές της με στόχο να τεθεί στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής αντίστασης και της πάλης για να επιστρέψει ξανά η εμπιστοσύνη του λαού στη δύναμη του συλλογικού αγώνα αλλά και της προσπάθειας να ξαναγίνει η Αριστερά συνώνυμη με την αντίσταση, την κατάργηση των μνημονίων, τη ριζοσπαστική αλλαγή και τον κοινωνικό μετασχηματισμό.
Μέτωπα  δράσης
Εκτιμάμε ότι το πρόγραμμα δράσης μας οφείλει να έχει τις εξής προτεραιότητες: 
α) Το μέτωπο της υπεράσπισης της λαϊκής κατοικίας, της απόκρουσης των πλειστηριασμών προς όφελος των τραπεζιτών και των δανειστών, της πάλης ενάντια στη φοροεπιδρομή, τα χαράτσια και τις διακοπές παροχής ρεύματος και υδροδότησης.
β) Το μέτωπο του Ασφαλιστικού και της υγείας, της απόκρουσης της κορυφαίας νεοφιλελεύθερης αντιμεταρρύθμισης, που απειλεί με πλήρη εκθεμελίωση όλες τις κατακτήσεις σε σύνταξη και περίθαλψη.
γ) Την πάλη ενάντια στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς, των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, των μελισσουργών και των αλιέων.
δ) Τον αγώνα της νεολαίας ενάντια στην “εκπαιδευτική εργαλειοθήκη” του ΟΟΣΑ, τις περικοπές, την ανεργία και την επισφάλεια.
ε) Την απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων με αιχμή τα δίκτυα και τις υποδομές, την ενέργεια, τις τράπεζες, την πάλη για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος».
Κατεύθυνση που υπογράμμισε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στο τέλος των εργασιών της Πανελλαδικής Σύσκεψης: «Η ΛΑΕ, με τη δύναμη της Πανελλαδικής της Σύσκεψης, ανοίγεται στην κοινωνία με μέτωπα: 
• Να μην περάσει η κατεδάφιση του Ασφαλιστικού και των συντάξεων
• Να μην περάσει ούτε ένας πλειστηριασμός σε πρώτη κατοικία
• Να μην περάσει διακοπή ρεύματος ή νερού σε κανένα σπίτι
• Να μην περάσουν νέοι φόροι και νέα βάρη σε αγρότες και επαγγελματίες
• Να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες για τη ληστρική ανακεφαλαιοποίηση και την απώλεια δεκάδων δις από τους Έλληνες φορολογούμενους». 
Διάλογος για το πρόγραμμα
Η σύνδεση των δυνάμεων της ΛΑΕ με αυτές τις συγκεκριμένες μάχες θα εμπλουτίσει και το διάλογο για το πρόγραμμά της. «Η έξοδος από το ευρώ είναι αναγκαίος κόμβος του προγράμματός μας, αλλά συναρτάται με τη μάχη ενάντια στη λιτότητα, άρα και με τη συγκρότηση των δυνάμεων που μπορούν να τα επιχειρήσουν όλα αυτά, αλλά και με την κατεύθυνση για τη σοσιαλιστική απελευθέρωση. Η εκτίμηση ότι θα έχουμε μια πραγματική κοινωνική μάχη στην ιστορία των πλειστηριασμών, του Ασφαλιστικού, των ιδιωτικοποιήσεων, δημιουργεί τη βάση να εμπλακούμε με δυνάμεις οι οποίες πρέπει να γίνουν τμήμα του προγραμματικού διαλόγου. Γιατί μόνο έτσι θα κρατήσουμε τις πολιτικές καταλήξεις του προγραμματικού διαλόγου, σε στοιχειώδη σύνδεση με την πραγματικότητα, που αποτελεί προϋπόθεση για να είναι σωστές» τόνισε χαρακτηριστικά ο Α. Νταβανέλος, εκ μέρους του Κόκκινου Δικτύου. 
Συγχρόνως, τα πρώτα δείγματα κυβερνητικής αστάθειας και η παρατεταμένη οικονομική κρίση αναδεικνύουν την ανάγκη πολιτικής προοπτικής των εργατικών-λαϊκών αγώνων. Εύλογα διάφοροι ομιλητές αναφέρθηκαν στον πολιτικό στόχο «κυβέρνησης της Αριστεράς», μετά και τη συκοφάντηση του όρου από την εμπειρία ΣΥΡΙΖΑ. Η Ε. Πορτάλιου σημείωσε ότι «η κυβέρνηση της Αριστεράς θα συγκροτηθεί από τους κοινωνικούς αγώνες, μέσα από την πλατιά συμμετοχή των λαϊκών τάξεων. Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν είναι κάποια ρητορική που μας συνέχει. Είναι μια ενδιάθετη δυνατότητα που προκύπτει από την ταξική πάλη και μπορεί να υλοποιηθεί μόνο εφόσον οι αγώνες που προηγήθηκαν ήταν μαζικοί και μόνο εφόσον οι λαϊκές τάξεις αναλάβουν να φτιάξουν μαζί με εμάς, μαζί με άλλες δυνάμεις, το δικό τους πρόγραμμα. Μέσα από την πείρα που έχουν οι λαϊκές τάξεις να παράγουν τον κοινωνικό πλούτο, να μετασχηματίζουν την παραγωγή, μέσα από αυτή την πείρα θα προκύψει το πρόγραμμα της κυβέρνησης της Αριστεράς». Για το δε ζήτημα της σύγκρουσης με την Ευρωζώνη κατέληξε: «Εάν δεν έχουμε την πλειοψηφία του ενεργού λαού μαζί μας, πώς πιστεύουμε ότι μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε;». 
Στην Πανελλαδική Σύσκεψη, ως οργανωτική προτεραιότητα τέθηκε το να συγκροτηθούν Πολιτικές Επιτροπές της ΛΑΕ παντού. Όχι ως κλειστά αυτοαναφορικά συστήματα, αλλά ως κέντρα πρωτοβουλιών αντίστασης στο χώρο ευθύνης τους και ως κέντρα συντονισμού και συζήτησης με τις υπόλοιπες δυνάμεις της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. 
Σε αυτό το πλαίσιο, απαιτείται ένας άμεσος γύρος συνελεύσεων των Πολιτικών Επιτροπών για τον απολογισμό της Σύσκεψης και για τον σχεδιασμό των επιμέρους παρεμβάσεών τους, ανά περιοχή και μέτωπο πάλης. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η οικονομική εξόρμηση του μετώπου, που χρειάζεται να γίνει υπόθεση κάθε Πολιτικής Επιτροπής και μέλους της ΛΑΕ, με συγκεκριμένα πλάνα, πλατιά απεύθυνση κ.λπ. Άλλωστε η οικονομική ενίσχυση είναι βασικός όρος για την υλοποίηση του προγράμματος δράσης και των στόχων της ΛΑΕ. 
Με δημοκρατικές και εξωστρεφείς διαδικασίες είναι και ο ασφαλέστερος τρόπος για να φτιαχτεί το μέτωπο της αντιμνημονιακής ριζοσπαστικής Αριστεράς, που θα συσπειρώνει ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις και θα καταστεί αποτελεσματικό εργαλείο για τους αγώνες και τις ανάγκες των «από κάτω». Διαφορετικά, όπως το έθεσε ο Π. Παπακωνσταντίνου στην ομιλία του, «η ΛΑΕ είναι το πρώτο βήμα για να φτιαχτεί αυτό το μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων, είναι ένα μέτωπο ανατροπής εν τω γεννάσθαι». 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία