Στρώνουν το έδαφος για την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης

Φωτογραφία

Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τη «διάσωση» των συντάξεων έφερε η κυβέρνηση

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Γεωργία Χασάπη*

 

Ως αναγκαίο «νοικοκύρεμα» των ταμείων, για να μη μειωθούν οι συντάξεις, προώθησε ο υπουργός Εργασίας το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη βουλή και συζητιέται ήδη στην αρμόδια επιτροπή, με το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά την κάλυψη χρηματοδοτικού κενού 700 εκατ. ευρώ.
 
Παρότι αρχικά το νομοσχέδιο περιείχε και άλλες διατάξεις, όπως βελτίωση συνταξιοδότησης για τους αγρότες, ρύθμιση πρώην δανείων ΟΕΚ με επιδοτούμενο επιτόκιο, αύξηση προσωρινής σύνταξης, αυτές απαλείφθηκαν, γιατί κατά την τρόικα επιβάρυναν τους προϋπολογισμούς των ταμείων. Έτσι περιλαμβάνει κυρίως διατάξεις για επέκταση προστίμων για αδήλωτη εργασία, ενίσχυση ελέγχου δηλωθεισών-καταβληθεισών εισφορών και εντατικοποίηση των εισπράξεων προκειμένου να καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή.
 
Ελλείψεις
Αφήνοντας στην άκρη το γεγονός ότι η αυστηρότητα από μόνη της, και ιδιαίτερα μέσα σε βαθιά οικονομική κρίση, δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής, η εφαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και σίγουρα ιδιαίτερης δυσκολίας, με δεδομένο την τραγική έλλειψη προσωπικού και την υποστελέχωση των δομών του οργανισμού του ΙΚΑ, του ΣΕΠΕ κλπ. 
 
Στο ΙΚΑ, ενώ είναι ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας και εξυπηρετεί συνολικά 7 εκατομμύρια ασφαλισμένους, στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας το προσωπικό μειώθηκε κατά 45%  και μάλιστα τον τελευταίο χρόνο η κυβέρνηση προχώρησε στην απόλυση εκατοντάδων υπαλλήλων (της γνωστής προκήρυξης 9κ), ενώ μόλις πρόσφατα έθεσε σε διαθεσιμότητα άλλους 180 συναδέλφους.
 
Αποτελεί κοινή ομολογία ότι οι εργαζόμενοι δεν επαρκούν για τη διεκπεραίωση του ήδη υπερφορτωμένου όγκου εργασιών, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να ταλαιπωρούνται για μήνες για να λάβουν τη σύνταξή τους ή κάποιο επίδομα. Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να χαρακτηριστεί η τελευταία ανακοίνωση του κυβερνητικού συμβουλίου διοικητικής μεταρρύθμισης για ένταξη του ΙΚΑ στο νέο κύμα κινητικότητας-διαθεσιμότητας. 
 
Η κυβέρνηση μας εμπαίζει όλους, ασφαλισμένους και εργαζόμενους, και ταυτόχρονα μας απειλεί ότι, αν δεν εφαρμοστεί το νομοσχέδιο, θα αναγκαστεί να περικόψει περεταίρω τις συντάξεις. Στην πραγματικότητα η μείωση των συντάξεων είναι ειλημμένη απόφαση. Μέσα στο 2014 αναμένονται περικοπές στις επικουρικές και στο εφάπαξ και παράλληλα υπάρχει η μνημονιακή δέσμευση για επιπλέον μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
 
Στο σχέδιο προϋπολογισμού για το νέο έτος, οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης περικόπτονται κατά 2,3 δισ. ευρώ και ειδικότερα για τα ταμεία κατά 1,4 δισ., μειώνοντας τη συγκεκριμένη δαπάνη από 12,3 δισ. το 2013, σε 10,9 δισ. το 2014.
 
Βήμα το βήμα δρομολογείται η σταδιακή απόσυρση του κράτους από την υποχρέωση καθολικών συνταξιοδοτικών παροχών και ο περιορισμός του σε ένα μόνο μέρος, της λεγόμενης εγγυημένης σύνταξης.
 
Δεν αποτελούν συμπτώσεις οι πρόσφατες δηλώσεις περί των επαγγελματικών ταμείων ασφάλισης και πώς αυτά καθίστανται αναγκαία για τη σωτηρία του εθνικού συστήματος ασφάλισης, ούτε οι διαρροές ότι στελέχη του ΔΝΤ πρότειναν μειώσεις συντάξεων για εκείνους τους ασφαλισμένους που έχουν αποκτήσει κάποιο περιουσιακό στοιχείο κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου τους!
 
Το σύστημα τριών πυλώνων κοινωνικής ασφάλισης αποτελεί εδώ και δεκαετίες στρατηγικό στόχο των κυβερνήσεων και διακαή πόθο των χρεοκοπημένων ασφαλιστικών. Άλλωστε η βασική σύνταξη ποσού 360 ευρώ έχει ψηφιστεί με το Ν3863/2010 που θα ισχύσει από το 2015 και τα επαγγελματικά ταμεία (ΤΕΑ) προβλέπονται από το Ν3029/2002 που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Αυτό που μέχρι ώρας έχει δυσκολέψει την καθολική και άμεση εφαρμογή τους είναι ο φόβος κοινωνικής δυσαρέσκειας και κυρίως πώς αυτή θα εκφραστεί.
 
Αντίσταση
Δεκαετίες τζόγου πάνω στα αποθεματικά των ταμείων, υποχρεωτικά κουρέματα PSI, χαριστικές νομοθετικές ρυθμίσεις μεγαλοοφειλετών και μνημόνια λησμονούνται και για μία φορά ακόμη ένα δημόσιο αγαθό, αυτό της κοινωνικής ασφάλισης, κινδυνεύει να μετατραπεί σε πολυτέλεια, μόνο γι’ αυτούς που μπορούν να πληρώσουν ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία.
 
Η διάσωση της κοινωνικής ασφάλισης μας αφορά όλους και είναι απαραίτητο να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων και των φορέων τους, των σωματείων και των κομμάτων της Αριστεράς που υπερασπίζονται τον κόσμο της εργασίας.
 
Για τους εργαζόμενους στο ΙΚΑ, η εξαγγελία από πλευράς κυβέρνησης για νέα διαθεσιμότητα πρέπει να λάβει άμεση και δυναμική απάντηση. Χρειάζεται προκήρυξη και οργάνωση απεργίας, για να μην εφαρμοστεί η διαθεσιμότητα-κινητικότητα και επιπλέον για να επαναπροσληφθούν οι συνάδελφοι της 9κ και οι 180 που βρίσκονται ήδη σε δικαστικό αγώνα.
 
Μαζί με τους υπό απόλυση διοικητικούς των πανεπιστημίων και τους γιατρούς μπορούμε να βάλουμε φρένο στις απολύσεις και στην κατεδάφιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, της ασφάλισης, της υγείας, της παιδείας. 

 

*Η Γεωργία Χασάπη είναι εργαζόμενη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία