Συμπαράσταση διαρκείας στους απεργούς των ΑΕΙ

Φωτογραφία

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων σε 8 πανεπιστήμια και στο Πολυτεχνείο για 5η συνεχόμενη εβδομάδα (7-11 Οκτώβρη) αποδεικνύουν, καταρχήν, ότι απεργία διαρκείας μπορεί να γίνει και στις μέρες μας.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Γιαννούλια

Αποδεικνύεται, επίσης, ότι έτσι μπορούμε να μπλοκάρουμε την αποστολή των ονομάτων συναδέλφων και να υπερασπίσουμε και αυτούς και τους μελλοντικά απολυμένους.

Δεν είναι τόσο απλό να στέλνει το όποιο υπουργείο τα ονόματα των «διαθέσιμων», χωρίς την επίσημη εμπλοκή των αρμόδιων υπηρεσιών. Γι’ αυτό και ο υπουργός Αρβανιτόπουλος προσπαθεί να τρομοκρατήσει και να πιέσει τους πρυτάνεις να στραφούν ενάντια στους υπαλλήλους των σχολών τους, με απειλές για κυρώσεις, με προθεσμία αποστολής στοιχείων μέχρι τις 9/10 και με τους 6 εισαγγελείς Πλημμελειοδικών, συν τον εισαγγελέα Αρείου Πάγου, στους οποίους παρήγγειλε να επιληφθούν του θέματος.

Σύσσωμοι οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια Αθήνας, Πάτρας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κρήτης, Θεσσαλίας και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με τη συμπαράσταση της πλειοψηφίας του διδακτικού προσωπικού και των φοιτητών, συνεχίζουν να προστατεύουν στην πράξη τη δημόσια, δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι πρυτάνεις αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία των ιδρυμάτων τους, καθώς είναι απολύτως πασιφανές ότι δεν γίνεται να λειτουργήσουν χωρίς το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό τους.

Τι θα χαθεί μαζί με τους διοικητικούς;
Η αίγλη που έχουν στην ελληνική κοινωνία οι καθηγητές κυρίως, αλλά και οι ερευνητές πανεπιστημίου-πολυτεχνείου, σκιάζει το έργο που παρέχει το υπόλοιπο προσωπικό, που καλείται διοικητικό-υποστηρικτικό.
Αλλά αποκαλύπτεται τώρα σε όλη την κοινωνία μας το εύρος των δραστηριοτήτων που εξασφαλίζουν οι υπό απόλυση-διαθεσιμότητα εργαζόμενοι.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, στην εκπομπή της Ευγενίας Λουπάκη, στο ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο, την Πέμπτη 3/10, είπε ότι προβλέπεται η απομάκρυνση όλων των φυλάκων. Επιπλέον, αν εφαρμοστεί η διαβόητη «διαθεσιμότητα», ούτε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ρίο θα μπορεί να λειτουργεί.
Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η φοιτητική εστία δεν θα μπορεί να καλύπτει 1.500 φοιτητές που έχει, καθώς θα μείνουν 6 εργαζόμενοι, για 4 κτίρια.

Από στοιχεία των διοικητικών του ΕΜΠ πληροφορούμαστε ότι απολύεται το 1/3 των βιβλιοθηκονόμων, ενώ θα μείνει το 1/5 του προσωπικού των γραμματειών. Απολύονται υπάλληλοι της φοιτητικής μέριμνας, εργαζόμενοι στα εργαστήρια και τις πανεπιστημιακές εκδόσεις.

Η Σύγκλητος του ΕΜΠ αναφέρει: «Η Διεύθυνση Διοικητικού, η οποία υπάγεται διοικητικά στη Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Στήριξης και Σπουδών, θα υποστεί μείωση του ανθρώπινου δυναμικού της κατά 77%. Το Τμήμα Διοικητικού Προσωπικού θα απαρτίζεται πλέον από δύο άτομα, τα οποία αποκλείεται να αντεπεξέλθουν στις υφιστάμενες υψηλές απαιτήσεις των αρμοδιοτήτων τους. Τα Τμήματα Διδακτικού Προσωπικού και Διεκπεραίωσης και Αρχείου, καθώς και το Τμήμα Προστασίας των εγκαταστάσεων, θα αποτελούνται πλέον από δύο άτομα έκαστο».

Βιβλιοθήκες, κέντρα ηλεκτρονικών υπολογιστών (Η/Υ), δομές διαχείρισης ειδικών λογαριασμών έρευνας, σίτιση, στέγαση, γραμματείες, εργαστήρια, αρχεία, εκδόσεις θα μείνουν χωρίς εργαζόμενους και χωρίς φύλαξη.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σύμφωνα με το μέτρο της διαθεσιμότητας, χάνει 49 υπαλλήλους (συμπεριλαμβάνονται όλοι οι φύλακες). Για το θέμα των φυλάκων, το πανεπιστήμιο είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη και το δικαστήριο αποφάνθηκε για τους τρεις από αυτούς, οι οποίοι εργάζονται με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ότι πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους. Η υπόθεση των υπόλοιπων δέκα, που είναι μόνιμοι, θα εξεταστεί από τη δικαιοσύνη ξεχωριστά.

Και εδώ ερχόμαστε στο βασικό στόχο κυβέρνησης-τρόικας.

Γιατί διαλύουν τις υποστηρικτικές δομές;
Οι υπηρεσίες που εξαφανίζονται θα αναγκαστούν τα πανεπιστήμια και το πολυτεχνείο να εξασφαλίσουν από ιδιώτες. Κατά τα πρότυπα των δήμων ή και των γιατρών με μπλοκάκι που θα προσλάβει… ο Άδωνις, οι ίδιοι απολυμένοι, που θα ξέρουν και τη δουλειά, θα εξαναγκαστούν να ξαναδουλέψουν μέσω επιδοτούμενων από ΕΣΠΑ εργολάβων-ιδιωτών, που θα… παρέχουν ανθρώπινο δυναμικό. Ο μισθός δεν θα ξεπερνάει τα 500 ευρώ, ενώ οι εργοδότες θα είναι σαν αυτούς της Κούνεβα.

Στο φετινό προϋπολογισμό, οι δαπάνες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση εμφανίζονται μειωμένες κατά 33%.
Έχουν ήδη κλαπεί τα αποθεματικά των πανεπιστημίων, με το «κούρεμα» Βενιζέλου, έχουν ξαναπερικοπεί οι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων, ενώ προβλέπεται μείωση 40% του διδακτικού και εργαστηριακού δυναμικού.
Μετά από όλα αυτά, τα δίδακτρα θα φανούν αναπόφευκτα, καθώς το πανεπιστήμιο της αγοράς, όπου θα φοιτά μόνο όποιος έχει να πληρώνει, περνά μέσα από τις σημερινές «διαθεσιμότητες».

Κοινό μέτωπο
Αποτελεσματική απάντηση μπορεί να δοθεί συντονισμένα από εργαζόμενους-καθηγητές-φοιτητές σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, κάτι που σε μεγάλο βαθμό συμβαίνει ήδη, αλλά και αν οι υπόλοιποι κλάδοι, με τα ίδια προβλήματα, επανεξετάσουν την αναστολή των πρόσφατων απεργιακών κινητοποιήσεων και προσθέσουν τις πολύτιμες δυνάμεις τους, για να μη χαθούν οι δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες.

Κάπως έτσι μπορεί να δημιουργηθεί η γενική απεργία διαρκείας, αφού ξέρουμε ότι οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ δεν θα το κάνουν.

Διδάγματα από τη συνεχή και δυναμική απεργία των διοικητικών στα πανεπιστήμια και το πολυτεχνείο έχουμε να πάρουμε και άλλα.

Στην τελευταία συνέλευση των εργαζομένων στο ΕΚΠΑ (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), αποφασίστηκε η δημιουργία απεργιακού ταμείου, πρόσκληση σε συντονισμό όλων των κλάδων, οργάνωση κλεισίματος δρόμων, υποδοχή πρωτοετών για να τους ενημερώσουν, αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, με κάλεσμα και όλου του δημοσίου (10/10), συναυλίες (όπως στις 20/10, με το Μουσικό Όμιλο Φοιτητών του τμήματος Βιολογίας).

Κινδυνεύει το πανεπιστήμιο και όχι το εξάμηνο
Ο κοινωνικός αυτοματισμός έχει γίνει πολύ προβλέψιμος. Ακόμα και οι πρυτάνεις, που γνωρίζουν πολύ καλά πώς να συναλλάσσονται με το σύστημα, απαντάνε με χαρακτηριστική ευκολία για το μπλοκάρισμα που ενίσχυσαν: «Μπορεί να χαθεί το εξάμηνο, αλλά το θέμα είναι να μη χαθεί το πανεπιστήμιο» (πρύτανης του ΕΚΠΑ, στον κυβερνητικό σταθμό Βήμα FM).

Εξάλλου η εικόνα του μέλλοντος έρχεται από τη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας, όπου οι εγγραφές στο εξάμηνο δεν έγιναν, όχι λόγω κινητοποιήσεων, αλλά επειδή δεν έχουν προσληφθεί οι καθηγητές που χρειάζονται κι έτσι δεν έχουν μαθήματα για να εγγραφούν οι φοιτητές.

Οι κινητοποιήσεις διάρκειας των διοικητικών των πανεπιστημίων μάς προσφέρουν μια χρυσή ευκαιρία: να συνδέσουμε τους αγώνες όλων των πληττόμενων κλάδων του δημοσίου, μακάρι και του ιδιωτικού τομέα, και να μπλοκάρουμε τη λειτουργία όλης της χώρας. Τότε θα έχουμε σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία