Συμπαράσταση στα μπλόκα των αγροτών

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας έχει μετατρέψει όλους σε... επιχειρηματίες. Συνταγή Σαμαρά-Μητσοτάκη-Άδωνι, σε εκτέλεση Τσίπρα-Καμμένου. «Επιχειρηματίες» οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι, «επιχειρηματίες» και οι αγρότες.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Γιαννούλια

Με τα βιβλία τους εσόδων-εξόδων (και την περσινή προτροπή του υπουργού ΑΑΤ, Β. Αποστόλου, να παρουσιάζουν πολλά έξοδα οι αγρότες για να μη φορολογούνται πολύ!), με αυξημένες εισφορές και εξαντλητικούς φόρους ακόμα και στις επιδοτήσεις, με τον ΦΠΑ αγροεφοδίων υψηλότατο, με ειδικό φόρο σε κρασί και τσίπουρο, με την κάρτα του αγρότη, μια πιστωτική που επιτρέπει παρέμβαση των τραπεζών και δέσμευση των όποιων μελλοντικών επιδοτήσεων από τους ζάπλουτους τραπεζίτες, με τον ορισμό του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότη» να πετάει εκτός ενισχύσεων και εκτός αγροτικής παραγωγής εντέλει εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες. Έτσι ωθούνται οι αγρότες να εγκαταλείψουν τις αγροτικές τους δραστηριότητες, τα χωράφια και τα σπίτια τους, σε όσους μεγάλους αντέξουν τον ανταγωνισμό.
Οι πολιτικές στήριξης των «δικαιωμάτων» των αγροβιομηχανιών, των καρτέλ και των τραπεζών έχουν πέσει στο κεφάλι όλων όσων ζουν από τη δουλειά τους, πριμοδοτώντας όσους ζουν από τη δουλειά των άλλων και εις βάρος της πλειοψηφίας της κοινωνίας. 
Το ίδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ιδιωτικοποιεί τις υπηρεσίες του και τα προγράμματα ενίσχυσης, μηδενίζει τις αποζημιώσεις ή τα κάνει οικονομικά ασύμφορα για τους μικρομεσαίους αγρότες, αφήνοντας χωρίς προστασία την ποιότητα, την υγιεινή και την ασφάλεια των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες, θύματα κι αυτοί της πολιτικής που λέει ότι θα επιζήσει ο «επιχειρηματικά ισχυρότερος», αναγκάζονται να ξαναβγούν και φέτος στο δρόμο και να διεκδικήσουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να παράγουν, χωρίς να τους συνθλίψουν οι βιομήχανοι των σπόρων, των φαρμάκων και των λιπασμάτων, χωρίς την τρομοκρατία και ομηρία των τραπεζών και της ΚΑΠ.
Από τις 23 Γενάρη οι αγρότες, προσπαθώντας φέτος να συνεννοηθούν περισσότερο μεταξύ τους και να συντονιστούν με σύμμαχα τμήματα της εργατικής τάξης, αρχίζουν κινητοποιήσεις όχι απλά με τρακτέρ σε μπλόκα δρόμων και εθνικών οδών, αλλά με αγωνιστικά ραντεβού σε πλατείες χωριών και πόλεων, έξω από καταστήματα του ΕΛΓΑ, των ΔΟΥ, της Τράπεζας Πειραιώς (της οποίας χαρίστηκε η αλησμόνητη Αγροτική), με συλλαλητήρια με τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ και Εργατικά Κέντρα.
Τα πρώτα βήματα του νέου αγώνα των αγροτών εμφανίστηκαν από τη Λέσβο ως τη Βέροια, από την Αμαλιάδα και το Αίγιο ως τα Χανιά, από την Άρτα ως το Κιάτο, από το Ηράκλειο ως τη Μεσσήνη, τον Τύρναβο και την Κοζάνη.
Η ΑΔΕΔΥ, με ανακοίνωσή της στις 23/1, στηρίζει τους αγώνες των αγροτών αναφέροντας: «Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στους φτωχομεσαίους αγρότες, που ξαναβγήκαν σήμερα στους δρόμους και τα μπλόκα του αγώνα για να αντισταθούν στην αντιαγροτική πολιτική της Κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ένωσης – μνημονίων – κεφαλαίου».
Και καταλήγει: «Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τις Ομοσπονδίες, τα Νομαρχιακά της Τμήματα και τα σωματεία να πάρουν πρωτοβουλίες έμπρακτης αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα των αγροτών. Να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις συμπαράστασης στη φτωχομεσαία αγροτιά, που πραγματοποιούνται στα μπλόκα του αγώνα, με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής – αντιλαϊκής  πολιτικής της Κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ».
Αυτή η συμμαχία, μικρομεσαίων αγροτών-εργαζομένων, είναι σημαντικό να στηθεί, για να δηλώσουμε σεβασμό στις ανάγκες των ανθρώπων και όχι στα κέρδη, για να αντιπαρατάξουμε τους αγώνες μας απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο που μας ταΐζει ακριβά δηλητήρια και γρίπη των πτηνών, και να διεκδικήσουμε αντιστροφή της λιτότητας.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία